



















|
Hozzávalók (4 személyre):
4, egyenként kb. 200 g-os tintahal,
125 g nyers sonka,
4 szelet kenyér héja nélkül,
5 paradicsom,
1 hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
10 szál petrezselyem,
A fûszerezéshez:
2,5 dl száraz fehérbor,
4 evõkanál olívaolaj,
1 csipet cayenne-i bors,
1 szál kakukkfû,
só, bors.
|
 |
A kenyérszeleteket vízbe áztatjuk. A tintahalak bõrét lehúzzuk, hideg vízzel
leöblítjük, a belsejüket is átmossuk, lecsöpögtetjük. A karjait feldaraboljuk.
A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk. A sonkát vékony csíkokra vágjuk. 2
evõkanál olajat felforrósítunk, gyenge tûzön megfonnyasztjuk rajta a hagymát és
a fokhagymát. Hozzáadjuk a tintahal karjait, a sonkát, a kinyomkodott
kenyeretés a fele mennyiség finomra vágott petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk,
majd jól összekeverjük és fedõ alatt 15 percig pároljuk, amíg a folyadék
elpárolog belõle. Hagyjuk kihûlni. A tintahalakat megtöltjük a masszával, majd
a nyílásokat cérnával összevarrjuk. A tintahalakat a tálba helyezzük.
Hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, a fehér bort, a maradék petrezselymet, a
kakukkfüvet és 2 leveseskanál olívaolajat. Sóval, borssal, cayenne-i borssal
ízesítjük. 20 percig lassú tûzön fõzzük. Tálalás elõtt eltávolítjuk a cérnát és
a tintahalat a szósszal együtt tálaljuk.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|