



















|
Hozzávalók:
1 közepes ponty (1,5 kg körüli),
2 nagy fej vöröshagyma,
2 zöldpaprika,
2 paradicsom,
1 evõkanál piros fûszerpaprika,
1 csapott evõkanál só,
1 gerezd fokhagyma,
1 csöves csípõs paprika vagy cseresznyepaprika a díszítéshez.
|
 |
A halat megtisztítjuk, kifilézzük. A fejébõl, az uszonyokból és a filézés után
kikerülõ csontokból, valamint az apró haldarabkákból készítjük a halászlé
alaplevét, a halfilét pedig beletesszük a levesbe. (Aki nem tud halat
tisztítani és filézni, vagyis szálkátlanítani, az vásároljon külön halászlénak
való halaprólékot, és külön négy szelet halat.) Jó nagy fazék aljára karikázzuk
a megtisztított vöröshagymát és a fokhagymagerezdet, majd rátesszük a darabokra
vágott halaprólékot és a csontokat. 1 csapott evõkanál sót és a pirospaprikát
rászórjuk, ezután az egyik zöldpaprikát belekarikázzuk. Ráöntünk bõ kétliternyi
vizet, és felforraljuk. Erõs lángon fõzzük legalább másfél órán keresztül. 15
perccel azelõtt, mielõtt a fõzési idõ letelne, beletesszük a felvágott
paradicsomokat. Közben a halszeletek mindkét oldalát megsózzuk. Ha az alaplé
elkészült, finom szûrõn keresztül átengedjük, és a szûrõben lévõ
csontot-halhúst - amennyire csak lehetséges - átpasszírozzuk. Az így nyert sûrû
hallevet megfelelõ negyságú fazékba öntjük. Felforraljuk, és a már forrásban
lévõ levesbe óvatosan beleengedjük a halszeleteket. Keverés nélkül, és nagyon
kis lángon 10 percig fõzzük, végül a megmaradt zöldpaprikát vékony karikákra
vágva, az utolsó pillanatban beletesszük.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|