Üdvözöllek!

Itt fogok neked segítséget nyújtani, hogy a számítógépedet milyen módon tarthatod mindig naprakész, illetve ha vannak tapasztalataid, akkor kommentben írd meg bátran, hogy segíthessünk egymásnak. A kommentelés regisztráció köteles. Ha szeretnél regisztrálni, akkor kattints a regisztrálás menüpontra, majd adj meg egy felhasználónevet, illetve az e-mail címed, ahova kiküldjük a jelszót. A jelszó később módosítható. Ha valami okból nem kapnád meg az e-mailt, írj bátran, és segítek! Az elérhetőségek menüponton kapsz további információt, illetve találsz egy e-mail címet is ahol kérdéseddel felkereshetsz személyesen.

Témák:

Ez az oldal azért jött létre, hogy segítséget adhassak, a számítógép rendberakásához, illetve rendben tartásához. Itt csak olyan dolgokról írok, melyeket már évek óta csinálok, és amiről már rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem. Főbb téma a Windows 10, Windows 7 és a jó öreg Windows XP, de mellette kap említést a Windows Vista is, melyet csak az oldal miatt telepítettem fel, hátha használja valaki, és épp jól jön neki a leírás. A többi rendszer azért nem került a listára, mert nem használtam őket, így nem tudom, hogy ott mit váltanak ki ezek a lépések. Linux-al pedig egyel talán nem foglalkoztam eddig, így sajnos kimarad a listából.

A cikk laptopokról is szól, nem csak számítógépekről, viszont az egészet megpróbálom egységesen említeni. Én személy szerint laptop párti vagyok, azt is használok, de úgy gondolom, hogy a laptopba nem fér bele a pc, viszont ha számítógépet említünk, akkor ott lehet szó laptopról is. Természetesen ha valami csak az egyikre igaz, akkor ott megfogom említeni.

Hogy miért jött létre az oldal?

Az atw.hu tárhelyre 2013-ban regisztráltam, ekkor még a weboldal fejlesztéshez nem igazán értettem, de nagyon érdekelt. Az órán tanultakat kezdtem el felhasználni, és átalakítgatni. Itt még nem jöttek sikerek, de nem adtam fel.

A sok próbálkozás összeállítgatás után eljutottam oda, hogy kellene egy összetett weboldal. De mi legyen rajt? Jött a kérdés. Akkoriban még nem volt tapasztalatom, hogy is lehetne egy jó kinézetű weboldalt összehozni, így az alap kódokkal elkészült egy keretes weboldal, melyen bal felül kapott helyet a logo, alatta a menü, jobbra a főoldal. Ez egy játékokkal kapcsolatos oldal lett, ahol különböző játékok kaptak helyet. Később kapott helyet egy kis chat, ahol egy név beírással bárki írhatott bármit, nem volt admin felülete, de én örültem neki, hogy valami kisült a sok próbálkozásból.

2015-ben elkezdtek érdekelni a számítógépek, így gondoltam készítek egy számítógépes weboldalt, ahol néhány leírás kap helyet, hogy is lehet karban tartani gépünket, milyen programokat ajánlok, és itt is megjelent egy kis chat, ahol lehetett ötletelni. Természetesen nézettsége nem volt az oldalnak, hiszen nem reklámoztam, és nem is volt egy komoly weboldal. A két weboldal egyszerre működött, így a kezdő képernyő fel volt osztva, és lehetett választani, hogy ki melyik oldalra szeretne felmenni, majd az töltött be.

2016-2017 környékén a számítógépes rész megszűnt, így maradt a játékokkal kapcsolatos weboldal, de sok fejlesztés nem történt, hiszen kimerültem a kódokból, és az ötletekből. A megszűnésre azért volt szükség, mert nem akartam egy összeszedetlen oldalt nyilvánosság előtt hagyni. A leírások nem feltétlenül voltak egyértelműek, illetve a témák sem igazán voltak szétválogatva.

2018: Elérkezett a pillanat, mikor rátaláltam álmaim szakmájára, és elhatároztam, hogy beiratkozom rendszer üzemeltető (ezelőtt rendszer gazda néven futott) szakmára. Az itt szerzett tapasztalatokkal újra elővettem a weboldalt, kapott új frissítéseket, mint például a kinézetét már css kódolással oldottam meg, így sokkal jobban át tudtam rendezni, de maga az alapjait nem akartam gyökeresen megváltoztatni, így túl nagy mozgásterem fejlesztések terén már nem volt.

2018.06.10-én elhatároztam, hogy volt nekem régen egy számítógépes weboldalam. Miért ne folytassam azt, ha érdekelnek a számítógépek, és ezzel még segíteni is tudok, és a régi weboldalt sem kell eldobnom? Így alakult meg ez a weboldal, melyet a webtárhely születésnapjára terveztem be, ami 2019.03.08.-án lesz. Miért közel 1 évre tervezem a kiadást? Mert ma már egy komoly weboldalt szeretnék kiadni, amin nem gyakorlok, hanem másoknak segíthetek és az oldal felépítéséhez sok idő kell, hiszen egyedül csinálom.

2019.03.08-án megjelent a weboldal számítógépes blogja, melyet jelenleg olvasol.

2020.03.08-tól hozzáadott tartalom az elmúlt egy évről:

2018.09 hónapjában elkezdtem egy saját programot készítgetni saját felhasználásra, itt még csak parancssorral foglalkoztam. Saját felhasználásra mindegy volt, hogy mi fut le, csak jól működjön. 2018.09.25.-én a saját kis programom el is készült, és teljesen használható lett, de nem jelent meg. Viszont úgy a 10. hónap közepén kezdtem el átgondolni, hogy ki is lehetne adni, hiszen van egy ilyen oldalam, mely ezzel fog foglalkozni, hiszen itt még az oldal is tervezés alatt állt. Viszont erre a parancssoros megoldás nem lenne megfelelő, hiszen bárki szabadon bele nyúlhat, és igen nagy gondot okozhat lefutása. 2018.11 hónapjában kezdtem el megírni egy programot, melynek a felülete igaz, hogy parancssor kinézetű volt, de nem lehetett bele nyúlni a program magjába, és programozás szempontjából is igen kedvező és egyszerű volt.

2019.06.05-én megjelent a TempDel 1.0 nevezetű kis program, mely parancssorra hasonlított, de külső személy szerkeszteni már nem tudta, mint a saját felhasználásra készített kis programot, és biztonsági szempontból is rendben volt. Egy egyszerű szöveggel megnyílt a program, mely a használati feltételeket tartalmazta, illetve a mappákat, melyek ürítésre kerültek futtatásával. Ez a kis program a weboldalon már nem elérhető, ugyanis folyamatos frissítést kap, de egyszer még vissza kerülhet, mint nosztalgia, hogy hogy is nézett ki a legelső verzió.

2019.09.14.-én pedig megjelent a TempDel 1.5 mely már nem parancssor kinézetű volt, hanem kapott egy rendes grafikus felületet, melyet ugyan nehezebb programozni, de mégis úgy voltam vele, érdemesebb lenne nekilátni, és áttérni a grafikus felületre. Felhasználóként is sokkal átláthatóbb, és az első szempont ez is volt, de emellett a lehetőségek is sokkal nyitottabbak. Egy parancssori kiadásban nem lehetne kivitelezni azt, hogy mappákat jelölhessünk ki, mappák méretét láthassuk és még sorolhatnánk előnyeit.

2019.11.30.-án megjelent a Csoportházirend nevezetű program, mely a Windows 10 rendszerben segít a frissítések kikapcsolásával kapcsolatban. Leginkább egy leírást tartalmaz a kis program, de vannak benne hasznos funkciók, melyek segítenek abban, hogy könnyebb legyen a csoport házirendet megnyitni, vagy pedig frissíteni.Ezt a Windows 10 -> frissítésekkel kapcsolatban cikkben találod, töltheted le és olvashatsz róla.

2020.02.15.-e körül elhatároztam, hogy a TempDel és Csoportházirend programok ugyan nem frissülnek nagy gyakorisággal, de mégis érdemesebb lenne egy frissítés keresőt beépíteni. Ennek oka legfőképp az, hogy ténylegesen nincs sok frissítés, így felhasználóként sokkal könnyebb az új verzióra rátalálni, ha a program erről értesít, mintha folyamatosan az oldalt kéne nézni, hogy vajon mikor érkezik, ami egyébként sem kerül bejelentésre pontos dátummal. Pontos dátumot azért kerülöm, mert a programot sem folyamatosan, és nem is minden nap készítem, viszont ahogy elkészült az új verzió és megfelel a teszteknek, kiadásra is kerülnek.

2020.02.20.-án megjelent a TempDel 1.5.1, mely már képes a frissítések keresésére.

2020.02.21.-én megjelent a Csoportházirend 1.0.1, mely már képes a frissítések keresésére.

2020.03.08.-án, azaz a weboldal születésnapjára pedig megérkezett a TempDel 2.0, melyben már lehetőség adódik a mappák kiválasztására, hogy melyeket szeretnénk takarítani. Ez Windows 10 esetében jól jöhet abban az esetben, ha épp van egy megakadt frissítés, és csak a C:\Windows\SoftwareDistribution\Download mappát szeretnénk üríteni. Velem fordult már elő olyan, hogy frissítés letöltése közben le kellett állítanom a számítógépet, majd bekapcsoláskor a frissítést megtalálta, de letölteni már nem tudta, így ennek a mappának törlésével rendbe is tudtam tenni, és minden működött, ahogy kell. A mappa törlése előtt olvass az ideiglenes fájlokról szóló cikkben, csak úgy ne állj neki a törlésnek!

2021.03.08 és az ez előtti időszak
A weboldal rengeteg fejlesztést kapott ebben az évben, mint új cikkek, felhasználói profilokhoz adatlapok is készültek melyeket külön lehet igényelni. Ezen belül pedig akár saját cikkeket is létre lehet hozni és ha valaki túl jó cikket írna saját profilján, abban az esetben itt az oldalon is megjelenik.

Legfontosabb fejlesztések mégis az oldalon kívül történtek, ugyanis a weboldalhoz tartozik 2 program, ebből a TempDel a kiemelkedőbb, a WinUpdateOff inkább egy ritkán fejlesztett, de hasznos kis program. A weboldal születésnapján megjelent egy olyan TempDel verzió, melyben kiegészítések néven szerepelt kisebb bővítmény, mely a későbbiekben már csak külön tölthető le. A 2 kis program születésnapi frissítéssel már képes nem csak frissítést keresni és jelezni, hanem letölteni is azt, így a felhasználók mindig a legfrissebb verzióhoz juthatnak hozzá, mely fejlesztői oldalról is megkönnyíti a munkát.

2021.04.15

TempDel 2.6 verzió megjelenése, mely rengeteg új lehetőséget nyújt fejlesztői szinten is, így az ennél régebbi verziók támogatása meg is szűnik/szűnt. A megszűnésről a program ad információkat amíg támogatott. A megszűnés legfőképp abban nyilvánul meg, hogy a korábbi verziók már nem lesznek képesek maguktól frissíteni, így ezt csak manuálisan lehetséges a weboldalról való újbóli letöltéssel. A TempDel 2 új bővítménnyel is bővült, így még több lehetőség nyílt felhasználói szinten.

Természetesen a régi weboldalt sem dobtam el, hiszen rengeteg munka van benne, ha kíváncsi vagy a kezdetekre, akkor nézd meg bátran :) Kattints ide!

0
0

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>