Feleki László

Okozhat-e nyomott
kedélyállapotot a lábtörés?

 

(Népszerű orvosi cikk)

 

 

Zaklatott korunk, a huszadik század egyik legelterjedtebb népbetegsége a lábtörés, amely a legtöbb esetben sípcsonti- és szárkapocs-panaszokra (zorga haxniensis) vezet. A civilizáció átka ez a gyakori ártalom, amely kétségtelenül összefügg a növekvő gépkocsi- és villamosforgalommal, a síkos járdával és a labdarúgó bajnoksággal. Az orvostudomány ért már el számottevő eredményeket, egyelőre azonban nem tudott túljutni a tüneti kezelésen. Ezek sem lebecsülendő vívmányok, hiszen az egyelőre beváltnak tekinthető hagyományos gipszkötéssel, pihenéssel és borogatással a tünetek teljesen eltűnnek, a beteg újra járni, futni, rúgni tud, a betegség kórokozóját azonban eddig még nem sikerült megtalálni. Mintegy két éve izgalomba hozta a tudományos világot a hír, hogy sikerült megtalálni a lábtörés vírusát, később azonban kiderült, hogy a szóban forgó, izlandi orvoskutató összetévesztette a szőrtüsző gyulladással.

A legnagyobb baj véleményünk szerint az, hogy a legtöbb orvos csak lokálisan kezeli a bántalmat, s kevés figyelmet szentel a betegséget előidéző okoknak (causa belli) és a megelőzésnek (preventio progressiva). Nem veszik figyelembe az alapbajt, a beteg általános állapotát, lelki tényezőket. Dr. Manfred Wolkenstumpf professzor bonni főorvos, akit a budapesti közönség is ismer több nyugatnémet orvosfilmből, érdekes eredményekre jutott a körülbelül százezer betegen végzett vizsgálatok alapján a nagy rajnai lábtörés járvány (epidemia fractionis) során. Megállapította, hogy a lábtörést előidéző okok között megdöbbentően nagy számmal szerepel a nyomott kedélyállapot, s ezzel az orvostudomány régi kérdésére sikerült választ kapni, hogy ti. okozhat-e a nyomott kedélyállapot (irritatio neurosis) lábtörést. Kiderült, hogy igen. A betegek között megdöbbentően sokan nyomott kedélyállapotban voltak, s kiderült, hogy különösen a kettős nyílttörések járnak együtt kedvetlenséggel, a homlokráncok olyannyira jellegzetes felhúzásával s a mellső végtagok kétoldali depressziós legyintésével.

Ma már számos esetben bebizonyosodott, hogy a beteg a kór elhatalmasodását megelőző, lappangó időszakban nyomott kedélyállapottól szenvedett, s útkereszteződésnél (hybridisatio vegetatis) a betegség figyelmetlenségben robban ki, s a közvetlen kórokozó, amely többféle jármű is lehet, el tudta gázolni a meggyengült szervezetet, minekutána a beteg rövidesen lábtörésről panaszkodott. A megelőzés (praeventio allegro) útja tehát világos: a betegnek elsősorban a kedélyállapotát kell megjavítani, nyomasztó hangulatát kell megszüntetni sok vidámsággal (medicina estradis), gondosan kell megválasztani a lábtörésre hajlamos egyén olvasmányait is, de gondot kell fordítani arra is, hogy az illető az orvosilag javallt szöveget ne az úttesten (via corpus) olvassa, mert ez növelheti a fertőzési veszélyt.

Fogyasszunk ezen kívül minél több nyers gyümölcsöt, főzeléket, cukrot, mérsékelten napfürdőzzünk, gyakran szellőztessünk, megfelelően kezeljük zsíros arcbőrünket, óvakodjunk a meghűléstől, a hajhullástól, a zsebtolvajoktól, s ha a legcsekélyebb panaszunk van, azonnal forduljunk a mentőkhöz.