Az “Ember-város”

Mostanában zene
- Sonata Arctica: Mary Lou

Szóval a tegnapi moziról, vagyis filmről… :)
A Szikraváros (City of Ember) c. filmet mentünk megnézni Enikővel. Kellemes élmény volt: rajtunk kívül a teremben nagyjából hatan lehettek… Úgyhogy tömegiszonyom messze elkerült. És láttuk is a vásznat. És oda ültünk lényegében, ahová akartunk! No de nem ilyesmiket akartam írni.
A film rövid tartalma: az emberiség nem élhet tovább a Föld felszínén, mert veszély, káosz, kihalás stb., ezért le kell ásniuk s felépíteniük egy várost, ahol tengethetik kicsiny életüket. Azonban ez nem tarthat örökké, mivel nem képesek a végtelenségig energiát gyártani, s a föld alatti, mesterséges fénnyel megvilágított város előbb-utóbb áram nélkül marad. Ez nagy baj: ha nincs áram, nincs semmi. Az Építők (a város tervezői) hátrahagynak hát egy kijutási tervet abban a reményben, hogy mire az utasításaikat Szikraváros lakói elolvassák, a Földön rendeződik a helyzet. És a polgárok pont erre az időre kerülnek a teljes elsötétedés közelébe…
Akció, sci-fi, hatalmas, emberevő vakond, két mindenre elszánt fiatal (egy lány és egy fiú, jé), dagadt polgármester, végtelenül sok villanykörte és jól eltalált zene: ez volt a film lényegében. Néhol logikátlan megoldásokkal oldották meg a helyzetet a forgatókönyv megalkotói, néhol túlzásba vitték a kombinálást: de hát melyik filmben nem teszik ezt? Akadtak kérdések, melyeket megválaszolatlanul hagytak - legalább lehet második rész. És valójában nem szólt másról, mint amiről már millió írás és mozi: mi lesz, ha a Föld lakhatatlanná válik; valamint: létezik-e világ azon kívül, amelyben élünk? (Szikraváros lakói nem tudták, hogy van Földfelszín, ég vagy akár a Nap.)
Miközben néztem, két dolog is eszembe jutott: Platón barlang-hasonlata és a Logan futása című film. Előbbi azért, mert lényegében ezek az emberek egy barlangban éltek és nem tudták, hogy van külvilág - majd a végén kikerültek a “barlangból” és elvakította őket a kihagyhatatlan napfelkelte. Utóbbi pedig, mert ott is kimenekültek egy elszigetelt területről nem tudván, mit találnak odakinn… tilosban járva. Persze - ha már itt tartok - rendeteg más mozi is beugorhatott volna a Mátrixtól kezdve az Equilibriumon át ki tudja, meddig…
Én élveztem. Még mindig szeretem az akciós, sci-fis filmeket. Hiába, javíthatatlan vagyok… Nem tudott újat mondani, de azért tetszett. Az ilyenekből sosem elég - igaz, Enikő? ;)

1 hozzászólás - “Az “Ember-város””

  1. Somebody írta:

    jú ár rájt! ;)

Szólj hozzá!