“alyuk meg a sajt”

Az emberiség legnagyobb és legtitokzatosabb kérdésére próbálok választ találni, amikor azt fejtegetem, hogy mi lesz a lyukkal, ha elfogy a sajt?

Rejtély! Mert ugye a sajtot megesszük, miközben a lyukat nem tudjuk, elvégre lyukról van szó, így nyilván azt gondolhatjuk, hogy a lyuk megmarad, miután a sajtot befaltuk. Csakhogy felmerül a kérdés, hogy ez esetben hol lelhető fel a megmaradt lyuk? Ha alaposan szemrevételezzük a hajdani sajt lelőhelyének környezetét, csalódottan észrevesszük, hogy a lyukat nem látjuk sehol… A lyukat is megettük a sajttal együtt? Valószínűleg. Vagy mindössze arról van szó, hogy a lyuk nem létezhet a sajt nélkül. Egy mesében egyszer már megjárta egy lyuk a zoknival, amikor is a lyuk hízott, hízott, hízott, míg túl nem hízta a zoknit - és mindketten eltűntek!
  Azt hiszem, kijelenthetjük tehát, hogy semminemű lyuk nem létezhet azon dolog nélkül, amin van. Tehát a lyuk létezésének feltétele egy tárgy (vagy fogalom), ami képes a kilyukadásra. És ha a lyuk nagyobbá válik, mint a kilyukadt tárgy (vagy fogalom), akkor az a bizonyos tárgy (vagy fogalom) eltűnik a lyukkal együtt.
  Szentencia: a lyuk maga a semmi. Vagy a semmi egy nagy lyuk, csak mi nevezzük tévesen semminek, mert a lyuk szót gyakran elrontják a hozzá nem értők és “juk”-nak írják. A semmi szót pedig soha senki nem írja “semi”-nek, persze…

Ergo a lyuk nem tűnik el, csupán kiteljesedik. A sajt válik lyukká.

A bejegyzés témáját adta: ‘Rincike.

1 hozzászólás - ““alyuk meg a sajt””

  1. Somebody írta:

    hát ezen még eddig nem gondolkodtam, de valóban figyelemreméltó probléma

Szólj hozzá!