Hozzávalók:
édes, fehér fejes káposzta,
tetszés szerinti mennyiségben kg-onként 1 csokor
kapor,
3 gerezd fokhagyma,
1 babérlevél,
a léhez literenként 1 púpozott evõkanál só,
a tetejére üvegenként 1 szelet kenyér.
|
 |
A káposztát külsõ, fonnyadt, hibás leveleitõl megtisztítjuk, majd
káposztagyalun legyaluljuk vagy reszelõn lereszeljük. (Minél kisebbek a
káposztadarabok, annál gyorsabban fog megérni.) A kaprot megmossuk, szálakra
szétbontjuk, és a megtisztított fokhagymagerezdeket lapokra vágjuk. A kenyeret
kisebb darabokra eltörjük, tiszta üveg aljára helyezünk néhány szál kaprot,
majd félig töltjük a káposztával. Kézzel erõsen nyomkodjuk le a káposztát, hogy
az üvegbe minél több férjen. Beledugjuk a babérlevelet, néhány lap fokhagymát
és egy-egy szál kaprot. Káposztával teletöltjük az üveget. A tetejére is
teszünk néhány gerezd fokhagymát, végül a kenyérdarabokkal beborítjuk. Közben
vizet forralunk, amelyet sóval ízesítünk. A már nem zubogó vizet úgy öntjük a
káposztára, hogy az a kenyéren keresztül folyjon. Alufóliával betakarjuk, és
napos helyre állítjuk. Melegben 2-3 nap alatt megérik. Az íze ugyanolyan, mint
a kovászos uborkáé. A megérett káposztáról leszedjük a kenyeret. Átszûrjük, és
jól befedjük. Hûtõszekrényben hetekig eláll. Rendkívül üdítõ, önálló
vacsoraként is fogyasztható, ha túróval, paradicsommal, hagymával
összekeverjük.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|