Overlord (Titans Return, leader):


G1 Overlord azokban az idõkben került piacra, amikor a Hasbro éppen a Transformers brand leállítását tervezgette. A Takara kiadta Japánban, viszont a Hasbro felségterületén csak Európába került belõle. Ez igen magasan tartja a jó állapotú és minél teljesebb G1-es figurák értékét. Mi viszont Európában élünk, még ha annak a keleti blokkjában is. 1991-et írunk. András már kinövõben van az ilyesmi játékokból, de azért még nyálcsorgatva áll Székesfehérváron a Fõ utcai játékbolt kirakata elõtt. Gyõzködi a nagymamáját, hogy szülinapjára vegye meg neki azt a szép nagy robotot. Most ez a példány szerepel alább a bemutatóban. A G1-es figura tehát a boltokba került, aztán közel 30 évig semmi... legalábbis ami az átalakítható és értékelhetõ Overlord figurákat illeti. Majd a Titans Return szériában megérkezett Sky Shadow és a gyûjtõk egybõl tudták, hogy nem lehet messze Overlord sem. Igaz, hogy kisebb, igaz, hogy nem Powermaster, hanem Headmaster, de mégiscsak. Egyszerûbb is, kisebb is, mint a G1-es, nincsen annyi funkciója és kiegészítõje, de tisztán emlékszem, hogy anno édesapám azt mondta, hogy ez bizony egy negyed havi fizetése. Ha ebbõl indulunk ki, akkor Overlord mai ára a boltokban úgy 60-80 ezer Ft lenne, és nem 20 ezer, mint egy leader. Szóval részemrõl nincs ezzel semmi baj. De lássuk a figurát.

Az alt mód két részbõl áll, tank és repülõ. Mindegyik nagyjából voyager méretet tesz ki. A tank formára megegyezik Sky Shadow harckocsijával, a repülõt azonban igen G1 hûre újratervezték. A Headmaster, Dreadnaut beülhet mindkét jármû fülkéjébe. Ahogy az egész szett, úgy a jármûvek is jóval kisebbek, mint a G1-es nagy elõd.

A robot mód nagyon hangulatos, igazán jól "adja" a G1-es verzió hangulatát. Még fura is egy kicsit, hogy közben kisebb, ám remekül pózolható. A mellkasa kinyitható, ám oda nem funkciókat aktiváló Powermasterek, hanem Headmasterek kerülhetnek. Kicsit fura látvány (16. kép), és persze nem történik semmi, a hasán lévõ ágyúk csukott állapotban fixek. Nem érezheti átverve magát, aki megvette Sky Shadow-ot is, hiszen nagyon alaposan áttervezték az Overlord kiadáshoz... ráadásul a lábak cserélgethetõk (17-18. kép).

A bázis mód is egyszerûbb és kisebb, mint a G1-es. Nem rámpák kapcsolják össze, az egész egyben van. Viszont érdekes, hogy mennyire eltér Sky Shadow és Overlord bázis módja is (26-27. kép).

Mindenképpen ajánlom beszerzésre a figurát.

Alt mód: 7/10
Alt mód festése: 9/10
Átalakítás nehézsége: 4/10
Átalakítás ötletessége: 5/10
Robot mód: 8/10
Robot mód festése: 9/10

Box art:

Tank:

Sky Shadow tankkal:

G1-el:

Repülõ:

Sky Shadow repülõvel:

G1-el:

A két alt mód:

Robot:

Kissé bizarr:

Sky Shadow és Overlord:

Láb- és fejcsere:

G1-el:

Ki mit tud:

Underlord:

Méretarány:

Ominus & Dreadnaut:

Giga, Dreadnaut & Mega:

Bázis:

G1-el:

Méretarány:

Seibertron galéria- nem elérhetõ

Titans Return headmaster bemutatók:

Vissza