Hozzávalók:
4 kissé kemény, zöld banán,
5 dkg mazsola,
1 citrom,
2 dkg vaj vagy margarin,
10 dkg kristálycukor,
1/2 dl rum (az aroma nem jó).
|
 |
Nagy serpenyõbe tesszük a vajat, és felolvasztjuk. Rászórjuk a kristálycukrot,
és folytonosan kevergetve szép világosbarnára pirítjuk. Ha a karamell már jó, a
serpenyõt a tûzrõl lehúzzuk, várunk néhány percet, és 1 dl vizet óvatosan
beleöntünk. (Vigyázat! A forró karamell fröcskölhet.) Utána a tûzre
visszatesszük, és addig forraljuk, amíg a karamell egészen feloldódik a lében.
A citromot forró vízben megmossuk, nem nagyon vékony karikákra vágjuk, a
magjait kipöcköljük, majd a citromkarikákat beletesszük a karamellbe.
Fedetlenül pároljuk néhány percig, ezután megfordítjuk, és a másik oldalukat is
megpároljuk. Ezt követõen a citromkarikákat kivesszük a serpenyõbõl, és
helyükre rakjuk a meghámozott és ferdén felszeletelt banánokat. Ugyancsak
néhány percig mindkét felén pároljuk, majd beleszórjuk a megmosott és
leszárazott mazsolát. Visszatesszük a citromkarikákat is. Erõs lángon addig
forraljuk, amíg a vizes lé elpárolog a serpenyõbõl. Közvetlenül tálalás elõtt
ismét felforrósítjuk, az asztalra tesszük, és ráöntjük a rumot úgy, hogy a
felületén végigfolyjon. Azonnal meggyújtjuk. A láng elhamvadása után tálaljuk.
Rendkívüli látvány, és nagyon finom.
|
This site created by: EXTERNET Design Group 1997
|