



















|
Hozzávalók:
10 dkg rizs,
6 dl tej,
2 dl tejszín,
10 dkg mazsola,
3 dkg vaj,
2 púpozott evõkanál zselatinpor,
1/2 citrom leve és reszelt héja,
ízlés szerint cukor vagy méz,
1 mokkáskanál só,
1/2 cm vékony kerek piskótalap.
|
 |
A rizst gondosan megmossuk, átválogatjuk, majd leszûrjük. A vajon üvegesre
pirítjuk, ezután 2 dl vizet és 5 dl tejet ráöntünk. Megsózzuk, majd addig
fõzzük, amíg az összes folyadékot elfõvi. Közben a megmosott, leszárazott és
átválogatott mazsolát, valamint a reszelt citromhéjat is hozzáadjuk. Végül
belekeverjük a cukrot és a citromlevet. Ezután a rizst hagyjuk kihûlni. Közben
a tejszín felét kemény habbá verjük. A zselatint lábaskába szórjuk, a megmaradt
tejet ráöntjük, és kis lángra téve, folyamatosan, a zselatin oldódásáig
kevergetjük. A már kihûlt rizsbe belekeverjük az ugyancsak kihûlt, de még nem
dermedt zselatint, majd a tejszínhabot is óvatosan beleforgatjuk. A vékony
piskótalapot belefektetjük egy kapcsos tortaformába, és ráhalmozzuk a habos
rizst. A tetejét egyenletesre simítjuk, majd fóliával befedve, a hûtõben
megdermesztjük. Ez legalább fél nap. Tálalás elõtt a forma oldalát késsel
meglazítva, a fém tortalappal együtt tálra csúsztatjuk, és a tetejét tetszés
szerint feldíszítjük mazsolával, valamint a megmaradt tejszínbõl vert kemény
habbal. Málnaszörppel lelocsoljuk, és szeletekre vágjuk. (Ha elõzõleg piskótát
sütünk, egy vékony lapot érdemes belõle "megmenteni" a rizstortához. Piskóta
nélkül is jó.)
|
This site created by: EXTERNET Design Group 1997
|
|