Hozzávalók:
2 szép alma (vagy kemény körte),
2 dkg vaj (vagy margarin),
5 dkg keserû (ét) csokoládé,
1/2 citrom leve,
1 evõkanál cukor,
csipetnyi só.
|
 |
Az almát megmossuk, és kiszúróval eltávolítjuk a csumáját. Héjastól ujjnyi
vastag karikákra vágjuk. A citromlevet elkeverjük a cukorral, a sóval, valamint
1/2 dl vízzel, és kis lángon feloldjuk benne a cukrot. Nagy serpenyõben
felolvasztjuk a vajat, és az alamakarikákat egymás mellett elhelyezzük. Mindkét
oldalán gyorsan átpirítjuk, majd ráöntjük a citromos-cukros levet. Fedõ alatt
éppen csak felforraljuk, ezután a tûzrõl lehúzva, a lében hagyjuk kihûlni. A
kihûlt almakarikákat rácsra tesszük. (A rács alá teszünk egy egy tálcát, hogy a
csokoládé rácsöpöghessen.) A kockákra tördelt csokoládét 2 evõkanálnyi vízzel
felolvasztjuk (vagy gõz fölött, vagy a mikrosütõben), és addig keverjük, amíg
folyékonnyá válik. A folyékony csokoládét vékony sugárban folyatjuk a már
kihült almára. Végül az egészet tálcástól együtt betesszük a hûtõszekrénybe, és
addig hûtjük, amûg a csokoládé rá nem dermed a gyümölcs tetejére. (Ha körtébõl
készítjük az édességet, elég, ha a körtéket félbe vágjuk. Ha a körte nagy,
akkor almaszerûen is felkarikázhatjuk.)
Nagyon különleges és viszonylag egyszerûen elkészíthetõ gyümölcs édesség.
|
This site created by: EXTERNET Design Group 1997
|