Welcome to Magyar Ifjúság

Search   in  

 Create an AccountHome | Submit News | Your Account | Content | Topics | Top 10  

Korszakváltás

Hírek

Oroszország Hangja


Filmajánló

Könyvajánló

MIÉP

Döglött aknák

Döglött Aknák


Csurka István: Deficit

Csurka István: Deficit


Írószövetségek harca

Csurka István: Írószövetségek harca


Portréfilm Csurka Istvánról

Csurka István: Eredeti helyszín

Új Színház

Új Színház


Csurka István lesz az intendáns Dörner György mellett

Földindulással kezdődne Dörner színházának tavaszi évadja

Dörner György és Pozsgai Zolt az EchoTv-n

Csurka István nyilatkozata + Tarlós István közleménye

Közlemény: a főpolgármester kéri Dörnert, ne alkalmazza Csurkát

Csorja Gergely:
A szakmaiság

Bucz Hunor:
Szívből örülök Dörner kinevezésének


Csorja Gergely:
Náci vagyok, valószínűleg ön is az


Bayer Zsolt:
Húsevő virág


Csorja Gergely: Terror

Dörner György az EchoTv-n

Videó: Fábry Sándor esete a toleránsokkal

Csurka István: Ascher Café

Függetlenség: A szakma

Dózsa László:
Szétrohad az elkorhadt nómenklatúra

Harsányi Gábor:
A fiatalság kiéhezett a magyar drámákra

Jövőnk.info: Mi a bajuk az idegeneknek Dörnerrel és Csurkával?

Csurka István: Színház

Bayer Zsolt: Új Színház

Demokrata-kör

Falusy Márton:
Az Amerikai Népszava újra akcióban:
„…megnyitják az első náci, nyilas színházat - potenciális gyilkosokat nevel”

Újjáéledő Bocskai Színpad


  
Bucz Hunor: A magyar értelmiség felelőssége
Dátum: 2013. January 26. Saturday, 05:58
Rovat:
Csurka-ősbemutató a Térszínházban - Medveczky Attila interjú<strong>Bucz
              Hunor</strong>


Csurka István: Írószövetségek harca c. drámáját mutatják be február 23-án este hét órakor az óbudai Térszínházban. A további előadásokat február 24. 26., 27., 28-án tartják meg . Bucz Hunor, a teátrum igazgatója, a darab rendezője tervbe vette, hogy vidékre is elviszi ezt a produkciót.


http://www.terszinhaz.hu/images/stories/csurka.jpgAz Írószövetségek harca a Két dráma című kötet második darabja, a tervbe vett trilógiának a része. Az első drámáról, A hatodik koporsóról többen hallottak, mert ez az a darab, amit a fenntartó „nem javasolt” az Újszínház számára, hogy bemutassa. Azért mutatják be a másik művet, mert az kevésbé szókimondó?

Szó sincs róla! Ez a darab sem palástolja el az igazságot. A hatodik koporsóban három történelmi korszakot vetít egymásra a szerző – ahogyan a Térszínház cselekvő elemzésekor ez kiderült. A darab középpontjában a feldarabolt Magyarország áll. Hogyan is maradtunk magunkra? 1956-ban hogyan is lettünk áldozatai a szovjet és a nyugati világrend kiegyezésének? Miért jelöltek ki bennünket bábúnak, ellenségnek a kettős mércét használók? Hiszen a gyarmatait elvesztett Nyugat-Európa, és a bolsevik gyarmatosítás alól felszabadult Kelet-Európa egyaránt problematikus a globalizáció számára. Ezeket a kérdéseket vizsgálja az első dráma, míg a második, az Írószövetségek harca a jelen körülményeket. Az utalásokból kiderül, hogy túl vagyunk a Fidesz kormányra jutásától számított első száz napon. A nemzeti, írószövetség,a Plebejus Írók Szövetsége (PISZ) szempontjából vizsgálja a szerző a jelenkor konfliktusait, feladatait, és vajon alkalmas-e ez a társaság arra, hogy képviselje a magyar népet? Ez igen súlyos kérdés. A hatodik koporsó szerint igazságtalanság történt Magyarországgal, és kiszolgáltatták hazánkat a nagyhatalmaknak. A második darab azt vizsgálja, hogy a jelen állapotban, a kétharmados többség birtokában létezik-e olyan magyar értelmiségi réteg, mely méltán képviseli az országot. Csupán magyarpuffogtatás van, vagy más is? A szerző nem a rendezőre bízza a kérdés megválaszolását, hiszen a darab egyik főszereplője, az írószövetségi alelnök szakít azzal a politizálással, amibe az értelmiség beleragadt, és azt mondja: földet veszek, művelem, tíz körömmel védem a magyar földet. Vissza kell hát térni a magyar földhez, az erdőhöz, a vízhez. Vissza kell térni, ha képtelenek vagyunk megfelelni a Petőfi által megfogalmazott prófétai, „lángoszlop-feladatnak”. Ezen nincs mit csodálkozni, mert 1956 után nagyon is kitervelt módon felmorzsolták a magyar értelmiséget, és csupán egy igaz szál maradt, ennek példája az Apród, aki mint az 1956-ban kivégzett munkás unokája felismeri, mi a feladat: a hamisság leleplezése, átlátni a jelen szövevényes világán, és belelátni a múlt mélyégébe.

A hatodik koporsó apródja mindkét darabban szerepel. Csupán a drámaelméletek által megrajzolt középponti alak típusáról van szó?

Jóval több ennél, mert szinte katalizátor-szerepet tölt be, belép a cselekménybe, úgy, hogy minden alaknál többet tud. Egyesül benne a teiresziászi jós-szerep – Csurka István is vátesz volt (!)–és a jelent kutató dokumentumfilmes karaktere. Arra is felhívja a figyelmet, hogy az értelmiség ne mentse fel magát, és ne hazudjon önönmagának. Így lesz az Apród élő lelkiismeret, animátor és jós.

Kortalan figura, vagy fiatalemberről van szó?

Könnyen kiszámolhatjuk az életkort: 25-30 éves fiatalemberről van szó. Azt lehet látni, hogy Csurka István ebbe a generációba bízott. Maga az Apród sem a nagy fordulatok megteremtője, hanem arra bíztat minket, ismerjük meg történelmünket, és újra szülessenek szociográfiai művek. Vizsgáljuk meg a létünket, és rájövünk, probléma ha valaki nem a lipótvárosi dialektust használja, a másképpen mások mássága nem azonos a mások másképpen másságával.

Milyen fogadtatásra számít?

Felkészültünk arra, hogy egyesek támadnak majd minket, mások pedig „jó” szokásukhoz híven elhatárolódnak tőlünk. Ezt a darabot a szerző iránti tiszteleten kívül azért választottam, mert bemutatja azt, hogy a nemzeti oldal miben felelős, továbbá az áldozatválallás közteherviselése korán sem valósult meg, és a kisded politikai csatározások megakadályozzák a lényeges feladatok elvégzését.

A bemutató február 23-án lesz, és ezt megelőzi 22-én az ingyenes főpróba. A nézőtérre viszont nem férnek be sokan. Mit ajánl a zsúfoltság elkerülésére?

Hívjanak fel minket a 388-4310, vagy a +36-30-391-97-65-ös telefonszámon, és akkor – a nézőtér befogadásának függvényében – biztosítunk ingyenes főpróba-belépőjegyet. A www. terszinhaz. hu  honlapon is megtalálják a lényeges adatokat.

A közelmúltban átalakult a Térszínház szerkezete. Megszűnt az állandó tagság…

Így van; már produkcióra szerződtetjük a színészeket, mert nagyon nehéz három éven vagyunk túl. Feltehetően, utolsó rúgásként a „Hiller-kommandó” minket akart eltüntetni. Eluralkodott a frankfurti iskola példájára kialakult stílus, és aki attól eltér, az pusztuljon – gondolták ők. Ez a három esztendő rádöbbentett bennünket, hogy akkor vagyunk életképesek, ha darabra szerződtetjük a színészeket. A műhely megmaradt, hiszen ezt a darabot sem lehet jól színre vinni megfelelő műhelymunka nélkül.

Forrás: Függetlenség

A Térszínház honlapja: http://www.terszinhaz.hu/


 
Kapcsolódó linkek
· Több hír:
· Több hír: magyarifjusag


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
:

Szőcs Zoltán: Elillanó évek – Portréfilm Csurkáról –


Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


"A magyar vér oly nagy értéke Európának és a szabadságnak, hogy óvnunk kell minden cseppjét."


 
PHP-Nuke © 2005 Francisco Burzi. A PHP-Nuke terméktámogatás nélküli szabad szoftver, amelyre a GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.28 másodperc