OLI76.HU - Orosz Olivér weboldala
személyes blog festmények, airbrush online játékok android retro rovat videoton tvc programozás
személyes blog festmények, airbrush online játékok android retro rovat videoton tvc programozás
Retro rovat

menü:
előszó
leírás emulátorokhoz
videojáték történelem
gépek:
Atari
Commodore
Sega
Nintendo
egyéb konzol
egyéb számitógép
IBM PC
legjobb játékok:
Commodore 64
GameBoy
Nintendo (NES)
Super Nintendo
Master System
Game Gear
MegaDrive
Mega CD
32X
PlayStation (PSX)
egyéb
média:
újságok
tévé műsorok
linkek:
játékos videók
videók
egyéb linkek

kapcsolódó fórum


Retro, Emulátor rovat. ( -előszó )


Az elmúlt jópár évben nagyon sokféle játék és konzolgépet készítettek. Ezek fölött egy idő után eljár az idő, elavulnak. Megszüntetik a gyártásukat, nemsokára játékokat sem fejlesztenek rá. A tulajdonosok egy darabig még használják, majd lecserélik egy korszerűbb, újabb típusra.

Sokak számára ezek a régi gépek nagyon kedvesek.
Számomra is. Ezért készítettem a "RETRO rovat"-ot. Célom, hogy megpróbáljak információkat adni az eddig megjelent (és népszerűbb) gépekről. Megpróbálom összefoglalni hogy egy-egy cég milyen gépeket készített (időrendi sorrendben). A legkedveltebb gépekre készített legjobb játékokat is megpróbálom bemutatni.

A legtöbb gépet használtan meglehet még vásárolni. Emellett bárki kipróbálhatja a legtöbb gépet illetve játékot, ugyanis a legtöbb géphez készítettek EMULÁTOR-okat, amelyek a pc-nken (vagy más gépen pl. Ps2, XBox, Dreamcast) futtathatjuk a játékokat. Ráadásul játékokat is nagyszámban találhatunk az interneten, amiket letölthetünk és az emulátorral futtathatunk.

Vannak gépek amikhez "tökéletes" emulátor létezik. Ezek az emulátorok a géphez készült összes játékot-programot futtatják, nincsenek kép vagy hang hibák, nem fagy le, nem lép ki, nem lassabb vagy épp gyorsabb a játék mint az eredeti gépen.
Vannak gépek amikhez még nincs tökéletes emulátor. Ezek az emulátorok több játékot is nagyon jól futtatnak, de a játékok egyrésze (nagy része) nem működik, vagy nem megfelelően. Ha ilyet tapasztalunk akkor próbáljunk keresni egy másik emulátort a géphez (általában több lehetőségünk is van), vagy ugyanennek az emulátornak próbáljunk szerezni újabb verzióját. Ha ígysem oldjuk meg a problémát akkor reménykedjünk abban, hogy egyszer majd készítenek hozzá ennél jobb emulátort is.

A "tökéletes" jelzőt azért raktam idézőjelek közzé, mert a legtökéletesebb emulátor sem adja vissza a gép eredeti hangulatát, de még az eredeti kép és hangminőséget sem. Tapasztalatom, hogy minden játék SOKKAL szebb-jobb az eredeti gépen, így csak egy emulátort kipróbálva ne ítéljünk meg egy gépet sem.

Egy dolgot még: a számitógépek és konzolok között különbség van. Konzolon (játékgépen) a játék azonnal indul, 1-2 gombnyomás és azonnal játszunk. Számitógépen ez nem mindíg ilyen gyors és egyértelmű. Sok esetben a program betöltése és elindítása sem egyszerű, illetve amikor elindul utánna is várnunk kell, kérdésekre válaszolni, intrókat nézni, várni a töltögetést stb. Több esetben nem árt, ha ismerjük az eredeti számitógép kezelését. Erre konzoloknál nincs szükség, így kezdésnek mindenképen ezeket ajánlom.

A neten lévő játékok (ROM-ok) egy része csak kipróbálási célból tölthető le, ezeket a programokat 24 óra elteltével le kell törölnünk a gépünkről. Ezeket a programokat csak abban az esetben tárolhatjuk hosszú távon, ha birtokunkban van a program eredeti (jogtiszta) verziója is.
Más programokat szabadon birtokolhatunk, nemlesz belőle jogi problémánk. Mielőtt egy oldalról bármit letöltenénk, tájékozódjunk.