OLI76.HU - Orosz Olivér weboldala
személyes blog festmények, airbrush online játékok android retro rovat videoton tvc programozás
személyes blog festmények, airbrush online játékok android retro rovat videoton tvc programozás
Retro rovat

menü:
előszó
leírás emulátorokhoz
videojáték történelem
gépek:
Atari
Commodore
Sega
Nintendo
egyéb konzol
egyéb számitógép
IBM PC
legjobb játékok:
Commodore 64
GameBoy
Nintendo (NES)
Super Nintendo
Master System
Game Gear
MegaDrive
Mega CD
32X
PlayStation (PSX)
egyéb
média:
újságok
tévé műsorok
linkek:
játékos videók
videók
egyéb linkek

kapcsolódó fórum


Retro, Emulátor rovat. ( -Commodore 64 játékok )


A gép (Commodore 64) ismertetése
Hogyan játszhatok ezekkel a játékokkal?

Játékok ismertetése:
It's Magic 2
Ez nem egy klasszikus játék, mivel 2000-ben készült. Egy mászkálós-ugrálós játékról van szó. Ebben a kategóriában az egyik legjobb. A grafika elég szép, látványos. Az irányitás egyszerű. Az ellenfelek változatosak. A játék nehéz, de teljesithető. A tálalás megfelel a kor követelményeinek. A zene/hang szuper. Mindenképen érdemes elővenni, kellemes szórakozást nyújt.
Videó a YouTube-on
Impossible Mission
A játék célja, hogy egy épület összes helyiségét bejárjuk, minden berendezési tárgyat átkutassunk, és így puzzle darabokat gyűjtsünk össze. Kutatni úgy tudunk, ha egy berendezési tárgy elé állunk, majd a joy-t felfelé nyomjuk. Feladatunkat nehezítik a helyiségekben járőröző robotok.
Videó a YouTube-on
International Karate+
Az egyik legjobb verekedős játék. Az International Karate folytatása. Itt három játékos küzd egyszerre a képernyőn (mindenki mindenki ellen). Küzdhetünk két gépi játékos ellen, de egy második emberi játékos is beszállhat. Játék célja, hogy minél előbb elérjünk hat pontot, vagy mire letelik az idő addigra több pontot szerezzünk mint a többi játékos. Pontokat a sikeres támadások után kapunk. Ügyesnek kell lennünk, mert a támadásoknak távolságuk van, tehát ha túl közelről/távolról ütünk/rúgunk akkor megeshet hogy elütünk az ellenfél mellett. Nagyon sokféle mozgás van a játékban. A meccsek között pontszerző bónusz játékot játszhatunk, itt a felénk pattogó labdákat kell kivédenünk. A játékban csak egy háttér van, de az tele van élettel: a víztükör hullámzik, madarak szálnak, delfinek lubickolnak a vízben, a pók szövi a hálóját stb.
Videó a YouTube-on
Barbarian the Ultimate Warrior
Ez egy bunyós-kardozós játék. A barbár harcossal kell legyőzni az ellenfeleket, majd a végén a főgonoszt. A figurák grafikája nagyon ütős, a mozgásuk sima, a küzdelem látványos. Érdekes, hogy a kardunkkal ha ügyesek vagyunk akkor levághatjuk az ellenfelünk fejét. Erre bejön egy kis manó vagy mi, az nevet egyet és kivonszolja a holtestet. Persze ezt keményebb fokozaton már kivédi a gép. Ja, két játékos egymás ellen is küzdhet a játékban.
Videó a YouTube-on
The Great Gianna Sisters
Super Mario klón. 32 pályát kell teljesíteni benne. A grafika egész jó, vannak benne főellenfelek, tudunk felvenni lövést, még célkövető lövést is. 100 "bigyó" felvétele után életet kapunk. Vannak titkos szobák (ha kék vonal van a gödörben akkor ugorjunk le bátran), titkos kövek amelyekkel például pályát ugorhatunk. Mindenképen érdemes megnézni. Pályaugrás: játék közben nyomjuk le egyszerre az ARMIN billentyűket és ezzel a következő pályára juthatunk.
Videó a YouTube-on
Turrican 1, 2, 3
Mászkálós-lövöldözős játék, de néhány pályán űrhajót kell irányítanunk. A grafikája nagyon szép, a főszereplő irányítása nagyon jó. A pálya minden irányban scrolloz, célunk megtalálni a kijáratot, illetve megsemmisíteni a főellenségeket (amik félképernyő nagyok). Van harmadik része is. Azt nem tudom, hogy az hivatalos kiadás e, mindenesetre a játék még szebb lett mint az első két rész. Hanghatások nincsenek benne, a zene viszont a legjobbak közé való. Mindhárom játékra igaz, hogy a gép képességeit nagyon kihasználja, sokszor olyan érzésünk van, mintha 16 bites gépen játszanánk -olyan sok sprite van a képernyőn, vagy olyan szép a többrétegű scroll.
Videó a YouTube-on
Golden Axe
A SEGA híres játéktermi gépének konverziója. A grafikája nagyon szép, három szereplő közül választhatunk. Célunk, hogy a balról jobbra haladó pályán mindenkit leverjünk aki utunkba áll. Minden pálya végén főellenségek várnak ránk. Néha kis manók szaladnak be a képbe, ezeket érdemes megütni, mert energiát, vagy varázsüveget adnak. Ha van varázsüvegünk akkor tudunk varázsolni, minél több üveget gyűjtünk annál erősebb lesz a varázslat (és másképp is néz ki). Sajnos kétjátékos üzemmód nincs a játékban, illetve egyszerre csak egy elenfél támad ránk. De minden pályán megtaláljuk azokat a sárkányokat amiknek a hátára felülhetünk és onnan küzdhetünk. A játék kicsit monoton, de nem könnyű, küzdeni kell a győzelemhez, szóval nem fogunk elaludni.
Videó a YouTube-on
Midnight Resistance
A klasszikus CONTRA játék játékmenetét örökölte a program, egy igazi pörgős lövöldözős játék. A zenéje nagyon hangulatos. A pályák végén lévő szobákban vásárolhatunk extra életet, fegyvereket stb. A játékban vannak főellenségek, folyamatos az akció. A lemezes verzió plusz 3-4 pályát tartalmaz a kazettás verzióhoz képest.
Videó a YouTube-on
Rick Dangerous 1-2
Egy Indiana Jones-hoz hasonló figurával kell régi romok között kincseket keresni. A terep nem elhagyott, működnek a csapdák és az ottlakó népek is az utunkat állják. A játék grafikája C64-en "tökéletes", a pályák nem unalmasak mert sokszor elágazik az út, mi választatunk hogy merre megyünk tovább. Mindenképen érdemes megnézni.
Videó a YouTube-on
Samurai Warriors -Usagi Jogimbo
Nagyon nagy játék. Az ismert (?) Usagit, a nyulat kell irányitanunk a játékban. A grafika kellemes, a szereplők jó nagyok és rajzfilmesek. A játékban nindzsákat és más ellenfeleket kell a kardunk segitségével leküzdeni, de nem csak az eszetlen gyilkolás a cél, találkozunk sok civil, békés szereplővel is a játékban, akik szó nélkül elmennek mellettünk, esetleg köszönnek, beszélgetnek, de ha kedvünk van akár beléjük is köthetünk és megküzdhetünk bárkivel. Az út néha ketté ágazik, igy több útvonalon is végigjátszhatjuk a játékot.
Videó a YouTube-on
Robin Hood -Legend Quest
Robin Hood kalandját élhetjük át. Egy kastélyban kell termeket bejárnunk, kulcsokat megszereznünk, ellenfeleket lenyilaznunk, csapdákat elkerülnünk. A pálya szép, változatos, az ellenfelek is jól néznek ki, a feladatok változatosak. Érdemes kipróbálni a játékot.
R-type
Minden idők egyik legjobb űrhajós játéka. A konverzió jól sikerült. A zenéje nagyon jó, a grafika is jól sikerült. Minden ellenfél benne van, megvannak a felvehető extra fegyverek, a főellenségek pedig betöltik a fél képernyőt (második kép).
Videó a YouTube-on
Green Beret
Akciójáték, amiben egy kommandóst irányítunk, aki egy szál késsel szál szembe az ellenséggel, hogy fogságba esett társait kiszabadítsa. Csak haladnunk kell jobbra és elkerülni /leszúrni a ránk támadó ellenfeleket. A tűzgombal szúrhatunk, a SPACE gombbal pedig a lángszórót /aknavetőt használhatjuk ha már felvettük. Négy pálya vár ránk, minden pályán főellenségekkel.
Videó a YouTube-on
Castlevania
A NES-es játék c64-es verziója. Minden benne van ami az eredeti játákban. A grafika kicsit gyengébb, de azért elég szép. A zene érezhetően gyengébben szól, de a hanghatások mind megvannak és jól szólnak. Aki nem ismerné: a főszereplővel egy kastélyt kell bejárnunk és egy ostor segítségével likvidálnunk az ellenfeleket (zombik, csontvázak, denevérek stb.). Ha a gyergyatartókat szétütjük akkor extra fegyvereket szerezhetünk amiket a fel+tűz kombinációval használhatunk. Minden pálya (helyszín?) végén főellenség vár ránk, az utolsó ellenfelünk pedig maga Dracula gróf lesz.
Videó a YouTube-on
Super Cars
Felülnézeti autóverseny. Körpályákon kell első helyezést elérnünk. Az elenfeleken és kanyarokon kívül például víztócsák nehezítik a dolgunkat. A játék irányítása, hangulata egész jó, el lehet vele lenni.
Videó a YouTube-on
Mercenary
űrhajónkkal lezuhanunk a Targ bolygóra. A játék elején 5000 credit-ért bérelhetünk egy űrsiklót (béreljünk), ezzel tudunk közlekedni a bolygón. A játék elég hosszú, érdemes leírást keresni hozzá. Egyébként a végcélunk, hogy elhagyjuk a bolygót. Az ehhez szükséges eszközöket/pénzt megszerezhetjük békés úton (küldetéseket végrehajtva), de erőszakos módon is. A játék grafikája 3Dimenziós "vektoros", az épületek stb. elég jól néznek ki. Teljesen szabadon mozoghatunk, végülis azt csinálunk amit akarunk. Ez fantasztikus érzés. Amit a bolygó felszínén látunk az a játéknak csak a fele. Az épületekbe liftel jutunk le, ahol kedvünkre sétálgathatunk a szobák között. Ez a rész kicsit wolf/doom szerű. (érdemes térképet rajzolni.)
Star Wars -Empire Stickes Back
3Dimenziós "vektoros" grafikával megáldott lövöldözős játék. A témája miatt kiemelkedő. A film jeleneteit játszhatjuk újra. Először a Hoth bolygón kell azokra a gömbölyű droidokra lövöldözni, majd megjelennek a birodalmi lépegetők is. Ezekből van kétlábú és négylábú is. A kicsiket még ki tudjuk lőni, a nagyokat viszont a kilőhető kábellel kell "elgáncsolni" ahogy a filmben is. Frankó érzés ezek között a lépegetők között repkedni és küzdeni velük. Ezek után az űrben csatázhatunk a Tie vadászokkal, aszteroidákat kell kerülgetnünk stb.
Street Fighter 2
A népszerű verekedős játék C64-es verziója. 8 karakter közül választhatunk, majd végig kell verni az ellenfeleket. A szereplők mozgása, az irányítás az tökéletes (sima, nem darabos). A szereplők speciális támadásai mind megvannak. A háttér egész szép (szebb mint pl. Master System-en). A figurák rajza kicsit elnagyolt, de ez játék közben nem zavaró, és kárpótol minket a jó irányítás/mozgás -amit más játékban nem kapunk meg.
Videó a YouTube-on
Shadow Dancer
A SEGA arcade játékának konverziója. Ez a játék a SHINOBI folytatása. Egy fehér ninját irányítunk (egy kutya kíséretében). Feladat hogy minden pályán vévig verekedjük magunkat. Minden helyszín végén főellenség vár ránk. Időnként pedig bónusz pályákra is juthatunk. A szereplők elég jól néznek ki, a háttér kellemes (többrétegű scroll). Az ellenfelek mozgása szép, változatos, nem unalmas a játék.
Videó a YouTube-on
Prince of Persia
A régi klasszikus PC-s játék C64-es verziója 2011-ben készült el. Speciális cartridge kell hozzá, de emulátoron jól fut. A konverzió tökéletesre sikerült. A grafika csodaszép, minden olyan mint PC-n (beleértve az átvezető videókat is). Minden pálya felépítése olyan mint régen, az irányítás egyszerű. A játék változatos, mert kapcsolókat kell keresni és aktiválni, csapdákat elkerülni, néha meg kardpárbajt vívni az ellenséggel. Mindenképp érdemes kipróbálni.
Videó a YouTube-on
Teenage Mutant Hero (Ninja) Turtles
A játéktermi gép konverziója. Haladós-verekedős játék, talán a legjobb ami a gépre készült. A grafika nagyon szép, a figurák is szépek és elég sokan is vannak a képernyőn. Két játékos is játszhatja.
Videó a YouTube-on
Predator
A film történetét játszhatjuk újra. Arnold Schwarzenegger-t irányítjuk a játékban, akit elküldtek egy dzsungelbe, hogy tegyen ott rendet. Le kell lődözni az ellenséges katonákat, és a végén leszámolni a Predator-al.
A játék grafikája szép. Alul-fölül kétrétegű scroll, középen szabadon bejárható terület. A főszereplő mozgása szép és jól kidolgozott. Lerakhatjuk a földre a fegyverünket és felvehetünk onnan egy másikat, vagy küzdhetünk szabad kézzel. A játékmenet nem unalmas, az ellenfelek változatosak.
Videó a YouTube-on
Long Life
Ez a játék csak erre a gépre készült el. Magyarok készítették. Egyébként nem rossz játék. A szereplők grafikája szép, a mozgásuk látványos. Sajnos a mozgatás nem tökéletes, legalábbis az ugrás. A hátterek nem töltik be az egész képet, de nagyon szépek. Maga a játékmenet jó, még újitásokat is raktak bele.
Pirates
A játékban a karib tengeren találjuk magunkat és célunk a minél nagyobb vagyon és befolyás megszerzése. Szabadon választhatunk, hogy ezt békés kereskedőként, vagy kalózként érjük el. A játékban hatalmas szabadságot kapunk, hajócsatákban lehet részünk, szárazföldre szálhatunk, meglátogathatunk városokat, kapcsolatokat szerezhetünk, házasodhatunk stb.
Risk
Stratégiai játék. A föld fel van osztva országokra. A gép kezdéskor ezeket kiosztja a játékosoknak, ezután a játékosok embereket rakhatnak le a saját országaikban, majd támadhatják a szomszédos országokat, átcsoportosíthatják embereiket egyik országukból a másikba. Az országok száma, illetve teljes földrészek birtoklása után extra mennyiségű utánpótlást kapunk, így cél minél több földrész uralása, majd a végén az összes ellenfél legyőzése. 2-6 játékos játszhatja, a gép jól játszik, a csaták dobókockával dőlnek el.


Amit még érdemes kipróbálni:

RUBICON ...Videó a YouTube-on
Commando ...Videó a YouTube-on
Test Drive 1-2 ...Videó a YouTube-on
Alien 3 ...Videó a YouTube-on
Last Ninja 1-3 ...Videó a YouTube-on
Gryzor vagy ismertebb nevén: Contra ...Videó a YouTube-on
Lemmings ...Videó a YouTube-on
Mayhem in Monsterland ...Videó a YouTube-on
It's Magic ...Videó a YouTube-on
Katakis ...Videó a YouTube-on
Uridium ...Videó a YouTube-on
Ghosts 'n' Goblins ...Videó a YouTube-on
Power Drift ...Videó a YouTube-on
Crazy Cars 3 ...Videó a YouTube-on
Outrun ...Videó a YouTube-on
Wizard Of Wor ...Videó a YouTube-on
Terminator 2 ...Videó a YouTube-on
After The War 1-2 ...Videó a YouTube-on
Final Fight ...Videó a YouTube-on
Shinobi
Creatures 1-2
North and South ...Videó a YouTube-on
Sim City
The Great Escape
Street Rod ...Videó a YouTube-on
Arkanoid ...Videó a YouTube-on
Renegade

Newcomer
A gálya
A kastély
A bosszú


A gép ismertetése:
Commodore 64 (1982-1987)
Commodore 64 Commodore 64 Commodore 64
A Commodore cég legsikeresebb gépe. 8 bites, 1Mhz-es processzor (6510), 64kbyte ram, háromcsatornás hang, sprite kezelés, 320x200-as felbontás 2 szinnel, vagy 160x200 4 szinnel (de speciális üzemmódokat is meg lehetett valósítani pl. 320x200 128 szinnel, osztott képernyő stb.) 8 sprite kezelésére volt képes. A video chip viszont rejtegetett ennél nagyobb lehetőségeket is, így a hardveres korlátokat túl lehetett szárnyalni (több szín, több sprite). Ugyanazt a házat kapta mint a Vic-20 (első kép), majd kapott egy modernebb, kicsit az Amigára emlékeztető külsőt (harmadik kép), majd újra a Vic-20-ast. 600 dolláros áron indult. Sajnos az első modellek egy negyede hibás volt. A Commodore ezeket szó nélkül kicserélte, árengedményeket tett így sikerült versenybe szállnia az Apple és IBM mellett. Összesen kb. 17-22 millió darabot adtak el belőle. Emulátort könnyű hozzá találni. Több ezer program található a neten. Egy-egy program kb. 20-150 kbyte nagyságú.
Link:Online játszhatunk C64-es játékokkal
Link:letölthető C64-es játék végigjátszás videók
Link:100 C64 játék 1-videó a YOUTUBE-on
Link:100 C64 játék 2-videó a YOUTUBE-on
Link:C64-es videók a YOUTUBE-on
Emulátor: WinVice, Ccs64, C64s


Hogyan játszhatok ezekkel a játékokkal?

...