OLI76.HU - Orosz Olivér weboldala
személyes blog festmények, airbrush online játékok android retro rovat videoton tvc programozás
személyes blog festmények, airbrush online játékok android retro rovat videoton tvc programozás
Retro rovat

menü:
előszó
leírás emulátorokhoz
videojáték történelem
gépek:
Atari
Commodore
Sega
Nintendo
egyéb konzol
egyéb számitógép
IBM PC
legjobb játékok:
Commodore 64
GameBoy
Nintendo (NES)
Super Nintendo
Master System
Game Gear
MegaDrive
Mega CD
32X
PlayStation (PSX)
egyéb
média:
újságok
tévé műsorok
linkek:
játékos videók
videók
egyéb linkek

kapcsolódó fórum


Retro, Emulátor rovat. ( -tévé műsorok )


Tévé műsorok, melyek kapcsolódnak számitógépes játékokhoz:


Elektor Kalandor

A műsor a Nintendo-t népszerűsítette. Dévényi Tibi bácsi vezette a műsort Mario-nak öltözve.
A műsorba jelentkező játékosoknak például a Super Mario Bros (NES) játékkal kellett játszani és bizonyos ponthatár elérésekor különböző nyereményeket kaptak. Az elején telefonon keresztül kellett játszani, később stúdióban.

Először NES-en játszottak a játékosok, később Super Nintendo-n (SNES). A műsorhoz kapcsolódott egy újság is Club Nintendo Magazin néven, melyben Nintendo-s hírek és játékismertetők, tippek voltak.

A YouTube-on egyetlen egy rész található meg fekete-fehérben.
Elektor Kalandor -videó a YouTube-on


Szegasztok

A műsorban Sega Megadrive játékokat mutattak be olyan formán, hogy egy műsorban csak egy-egy játék egy pályáját játszották végig, tippeket mutatva a végigjátszáshoz. Hétköznap este 5 óra körül ment (ha jól tudom a TV2-őn), egy-egy műsor 5 perces volt.
A műsorokat az a MARTIN vezette (ő játszik, ő szövegel), aki később az 576 Kbyte újságot is vezeti (később 576 konzol), és az 576 Kbyte televíziós műsor is kapcsolódik hozzá, később pedig a szív TV-n vezetett egy műsort.
Az 576 Konzol megszűnése után jelenleg a Konzol Magazin készítésében vesz részt.

A YouTube-on 5 videó található meg (ezekben összesen kb 8 adás).
Szegasztok -videó a YouTube-on


576 Kbyte

Két hetente szombat délelőtt vetítette a műsort a TV1 valamikor 1993-95 környékén. A műsor az 576 Kbyte magazin tévés változata. A játékokat az 576-os MARTIN játszotta fel. A kísérőszöveget az 576 stábja írta, ami néha megegyezett az újságban lévő leírással.
Egy-egy műsor kb. 20 perces volt, két műsorvezető vezette (Tóth Roland és Fodor Gábor, később Roland helyét Kruzsicz Róbert vette át), akik viccesre vették a figurát. Különböző géptípusokkal foglalkozott (C64, MegaDrive, Snes, Amiga, CD32, PC), általában 1-2 percben mutatták be a megjelent játékokat, mindegyik játékot "élőben" látni is lehetett, nem csak beszéltek róla.
A sokfajta gép, és sok játék miatt elég színes és érdekes volt a műsor, alig vártuk.
Néha voltak benne riportok, ECTS beszámoló, később gyerekek játszottak egymás ellen valami nyereményért (például Virtua Racing, vagy Street Fighter 2 játékokkal).

A YouTube-on vagy 8-9 teljes műsor is megtalálható.
576 kbyte -videó a YouTube-on (1. rész)
576 kbyte -videó a YouTube-on (2. rész)


576 Kbyte a SzívTV műsorán

A régi 576 Kbyte tévéműsor újragondolása, felújítása. A műsor a Szív TV csatornán volt nézhető, kéthetente volt új műsor szombat délelőtt fél órában. A műsort MARTIN vezette, aki korábban a SzeGasztok c. műsort is vezette. A cikk szerint PC-s és konzol játékokkal foglalkozott.

Az újságcikk, mely beszámol a TV műsorról (1996, 576 Kbyte magazin):


Sajnos nem találtam sehol egy részt sem, ha valakinek van felvétele az töltse fel valahová, vagy küldje el nekem.


Mi és a Computer vagy Mi és a Számítógép

Valamikor 1983 körül vetítette az 1-es csatorna (M1), majd 2014-ben megismételte az M3.
Általánosságban a számítástechnikát ismertette a lakossággal. Bemutatták a mikrogépeket, azok felhasználását, szerepét a munkahelyeken, iskolákban. Bemutatták a mikroklubbokat, oktattak BASIC programozást, voltak feladványok, és bemutattak játékprogramokat.
Különlegesség, hogy még sugároztak is programot hang formájában, ezt ha felvettük kazettára akkor később betölthettük a számítógépünkbe.
A műsor "Mi és a computer" néven/főcímmel indult, majd ezt bő tíz rész után módosították "Mi és a számítógép"-re.
Egy-egy műsor kb 30 perces volt


TV BASIC

A műsorban BASIC programozást oktattak. Készült hozzá tankönyv is, és lehetőség volt vizsgát is tenni a végén, tehát egy tanfolyam szerű dolog volt.
A BASIC oktatásnál nem követeltek meg speciális ismereteket, nem kellett ismerni a számítógépeket, vagy magasabb matematikai tudást. A tanfolyam elején bemutatták a számítógépek kezelését, hogyan kell begépelni egy parancsot vagy programot, hogyan kell elmenteni/betölteni azt, hogyan listázunk, futtatunk stb.
Bemutatták a változók használatát, megismerhettük a ciklusokat, és lépésről lépésre haladtunk az egyszerű feladatoktól a bonyolultak felé. Későbbiekben egyszerűbb játékprogramokat is írtunk.
A műsor nyugodt hangvételű, mindent türelmesen elmagyaráznak, tényleg egy laikus számára is nagyon jó a BASIC tanulására.
Több számítógéppel dolgoztak párhuzamosan (valami Commodore gép, Spectrum, Primo), megmutatták a különbségeket, és az elhangzottaknak így bármely géptípus tulajdonosa hasznát vette.

Legalább 12 rész készült (talán 16?), és egy-egy rész kb 26-30 perces.