hagyom谩nyh疟 magyar katolikusok

SZ虐Z M脕RI脕NAK, MAGYARORSZ脕G KIR脕LYN艕J脡NEK
felaj谩nlott honlapja

"B脥ZZATOK, MERT 脡N LEGY艕ZTEM A VIL脕GOT"

KATOLIKUS-HONLAP F脫RUM BEJELENTKEZ脡S REGISZTR脕CI脫
 
A hozz谩sz贸l谩sok nem a honlap szerkeszt艖j茅nek, hanem az egyes hozz谩sz贸l贸knak a v茅lem茅ny茅t t眉kr枚zik.

(153) Honlap-II.
(8) R贸ma
(13) V茅gid艖 ??
(157) Pius-眉gy
(16) A honlapr贸l
(165) Gondolatok
(278) Honlap
(244) Magyarorsz谩g
(121) Vil谩gegyh谩z
(54) J枚v艖/Rem茅ny
(199) H铆rek
(1) Lelkis茅g
(58) M谩sok helyett
(199) K茅rd茅sek
(34) Hit眉nk
(77) Fatima
(16) Assisi-眉gy
(47) K枚zlem茅nyek
(20) Hallottam...
(66) F贸rumoz谩s
(12) AZ ISTENI IRGALMASS脕G
(88) Evol煤ci贸
(151) Liturgia
(12) Katolikusok tennival贸i
(141) A vil谩g
(9) "Nemcsak keny茅rrel..."
(1) Adok-kapok
(140) ki a hib谩s?
(50) Mag谩n 眉zenetek
(12) T枚rt茅nelem-hamis铆t谩s
(23) 脰r枚meink
(77) V谩rosmisszi贸 '08
(17) Erk枚lcs
(55) Tekint茅ly
(88) V茅lem茅nyek
(9) Kis R贸mai Zsolozsma - "rekl谩m"
(8) Probl茅m谩k
(44) Bibliothecula
(44) Hibajelz茅s
(20) Mi a teend艖?
(28) Vit谩k
(9) Anglik谩n-k茅rd茅s
(2) Al谩铆r谩sgy疟jt茅s vagy fsspx
(1) KATEKIZMUS
(8) Ha a Katolikus...
(7) Klerikalizmus
(27) Reakci贸k
(8) Tudom谩ny 茅s fejl艖d茅s
(20) Mindennapok
(9) Metanoia
(5) Kapcsolatok
(6) Pisti
(5) "B铆zzatok..."
(27) SJM
 
Mi a teend艖?
 Korunk tennival贸ja a katolikusnak maradni 茅s megmenek眉lni akar贸k sz谩m谩ra

M茅g nem jelentkezett be, 铆gy nem 铆rhat a f贸rumba

 kucsorat adatok | 2009.12.05 11:24 | 20
V谩lasz a 19. sz谩m煤 眉zenetre:
Magyarorsz谩gon is volt kezdem茅nyez茅s, hogy 枚kumenikus imahelyet hozzanak l茅tre katolikus-protest谩ns-ISZL脕M r茅szv茅tellel. 脡s inform谩ci贸im szerint ezt a muszlimok kezdem茅nyezt茅k volna 茅s Szaud Ar谩bia (vahabita muszlim kir谩lys谩g - az egyik legkem茅nyebb iszl谩m vonal) finansz铆rozta volna.
Nem tudom mi lett bel艖le, de m茅g viccnek is rossz, 枚kumenizmusnak meg nem nevezhet艖 a dolog.

 Kansas adatok | 2009.12.01 16:47 | 19
V谩lasz a 15. sz谩m煤 眉zenetre:
V茅lem茅nyem szerint fel kellene frissiteni egyes f艖papok t枚rt茅nelemismeret茅t Lepant贸r贸l 茅s N谩ndorfeh茅rv谩rr贸l. 脡s aj谩nlani, hogy minn茅l t枚bbet im谩dkozz谩k a R贸zsaf眉z茅rt, buta nyilatkozatok helyett... Az tal谩n seg铆teni nekkik felismerni, hogy a sv谩jciaknak hely茅n volt az esz眉k.

 脡lthes Eszter adatok | 2009.12.01 15:38 | 18
Koszonom Admin, sikerult bejelentkeznem. Itt az esti hiradok tele vannak a muzulmanokkal. En ugy lattam, hogy nem volt akkora a kulonbseg a svajci nem es igen kozott, mindossze 57 - 43. Latva a mai Romat, (ahol annyi a bevandorlo, mint 1700 evvel ezelott,) a tortenelem arra is kellene szolgaljon, hogy tanuljunk belole. Nos, Roma semmit nem tanult a sajat tortenelmebol.- Meg egy jo hir. Mots lattam eloszor, hogy a Szent Peter bazilika bejaratanal (es csak ezen az egyen szabad bemenni) a padlozaton marvanyban megorokitettek a II. V.Zs. kezdetet a jo XIII. Janos papa nevevel. - Egyebkent a klerikusok nagy resze is azsiai vagy afrikai, feher arc joforman nincs is mar. - Egyebkent ma ejjel megyek haza

 akolitus adatok | 2009.12.01 15:17 | 17
V谩lasz a 15. sz谩m煤 眉zenetre:
Azon katolikus vezet艖k figyelm茅t, akik "szeg茅ny muzulm谩nokat" teljes mellsz茅less茅ggel t谩mogatj谩k, felh铆vn谩m XIII. Le贸 p谩pa im谩j谩ra: " (...) L茅gy kir谩lya azoknak is, akik m茅g a b谩lv谩nyim谩d谩s 茅s az iszl谩m s枚t茅t 谩rny茅k谩ban 眉lnek, 茅s ne vonakodj谩l 艖ket a te vil谩goss谩godba 茅s orsz谩godba vezetni. (...) " Vajon megtagadj谩k-e a p谩p谩t?

 akolitus adatok | 2009.12.01 11:31 | 16
V谩lasz a 15. sz谩m煤 眉zenetre:
Szeg茅ny Hunyadi J谩nos meg csak forogjon a s铆rj谩ban. A d茅li harangsz贸 pedig kiz谩r贸lag az eb茅did艖t jelenti... :(
Szomor煤, ha a nagy vall谩sszabads谩gban nem veszik 茅szre az egyh谩zi vezet艖ink, hogy mik枚zben minden vall谩s azt csin谩lhat amit akar, a katolikus templomok ki眉r眉lnek.

 pro Christi adatok | 2009.12.01 10:59 | 15
N茅ha olyan 茅rz茅s ker铆t hatalm谩ba, hogy na, tal谩n most van v茅ge a vil谩gnak, innen m谩r nincs tov谩bb! Ez hihetelen:
鈥濼枚bb katolikus vall谩si vezet艖 is sajn谩lat谩t fejezte ki a napokban lezajlott sv谩jci n茅pszavaz谩s eredm茅ny茅vel kapcsolatban. A sv谩jci lakoss谩g nagy t枚bbs茅ge nemmel szavazott, 铆gy nem 茅p眉lnek minaretek az orsz谩gban. A papok 煤gy v茅lik, hogy ezzel a vall谩sszabads谩got s茅rti az egyik legdemokratikusabb eur贸pai orsz谩g, melyhez t枚bb vall谩si ir谩nyzat kialakul谩sa is k枚thet艖.鈥 (leford铆tom: itt nemcsak 鈥瀡all谩sszabads谩g-istent鈥 茅s k眉l枚n az iszl谩m eur贸pai t茅rnyer茅s茅t v茅delmezi R贸ma, hanem 茅rt茅knek k枚nyveli el a sv谩jci 鈥瀝eformir谩nyzatokat鈥 is 茅s ebben mint 茅rt茅kben gy枚ny枚rk枚dik.)
A Vatik谩n h茅tf艖n t谩mogat谩s谩r贸l biztos铆totta a sv谩jci muzulm谩nokat (!!!!!!), mivel az orsz谩gban nem 茅p眉lhetnek minaretek(!!!). Monseigneur Antonio Sveglio, a sv谩jci bev谩ndorl贸k megb铆zott nagyk枚vete elmondta, hogy meglepte a szavaz谩s eredm茅nye.
-Nem hiszem el, hogy hogyan k茅pesek a sv谩jci polg谩rok korl谩tozni egy kisebbs茅g vall谩sszabads谩g谩t 茅s megfosztani 艖ket a lehet艖s茅gt艖l, hogy saj谩t templomaik legyenek- nyilatkozta vas谩rnap a szavaz谩s ut谩n. Az eredm茅ny csap谩s a vall谩sszabads谩gra, mely az emberek legalapvet艖bb jogai k枚z茅 tartozik 茅s egyben h谩tr谩ltatja is a muzulm谩n lakoss谩g integr谩ci贸j谩t.鈥
Azonban a kereszt nem demokratikus, le vele?:
鈥濧 kis Sv谩jc nagy civiliz谩ci贸s leck茅t adott: harangtornyok, ne minaretek emelkedjenek Eur贸p谩ban 鈥 hangoztatta az olasz 脡szaki Liga volt igazs谩g眉gyi minisztere, Roberto Calderoli a sv谩jci n茅pszavaz谩st komment谩lva.
A Sv谩jccal szomsz茅dos 脡szak-It谩li谩t k茅pvisel艖 p谩rt politikusai lelkesen 眉dv枚z枚lt茅k a minaret茅p铆t茅st meg谩ll铆t贸 referendumot, 茅s az 脡szaki Liga most azt javasolja, hogy az olasz nemzeti z谩szl贸ra helyezzenek keresztet. 鈥
A szentsz茅ki napilap, a L鈥橭sservatore Romano f艖szerkeszt艖je pedig 煤gy l谩tja, hogy 鈥 laikusoknak 茅s katolikusoknak is 枚nkritik谩t kell gyakorolni: nem 茅rtett眉k meg, mi forog kock谩n 鈥 铆rta a L鈥橭sservatore Romano.鈥
S vajon, t茅nyleg, mi forog kock谩n? Aki ezt le铆rta, az meg茅rtette a saj谩t k茅rd茅s茅t?
R谩j枚ttem, hogy nem l茅tre fog j枚nni, hanem m谩r l茅trej枚tt (l茅trehozt谩k) egy 煤j vil谩gvall谩s: a 鈥瀙谩rbesz茅l鈥-vall谩s. Ez a vall谩s egys茅ges, arrog谩ns 茅s fanatikus, mindenek felett 谩ll贸 茅s els艖dleges 茅rv茅ny疟, csak a ruha v谩ltozik t谩jjellegt艖l f眉gg艖en, mintegy n茅pviselet szintj茅n (reverenda, sz谩ri, stb). Minister Primus adatok | 2009.11.30 23:19 | 14
Ma t谩madt egy j贸 gondolatom:

Tulajdonk茅ppen el茅gg茅 k枚nnyen el lehet d枚nteni hogy a Sz疟zanya leg煤jabb jelen茅sei val贸diak-e vagy sem.

Mindny谩jan tudjuk hogy mit mondott a Sz疟zanya Fatim谩ban, nemde? 脡s a Szentatya teljesitette-e amit a Sz疟zanya k茅rt? M茅g mindig nem.

Nos! Ha Oroszorsz谩g felaj谩nl谩sa annyira fontos volt annakidej茅n, akkor most is annak kell lennie.
脡s Fatima 贸ta az eddigi zilli贸 jelen茅s茅ben h谩nyszor emlitette meg a "sz疟zanya" Oroszorsz谩got? A v谩lasz: egyszer sem!
Ergo ak谩rmennyire sz茅pszav煤nak l谩tszik is egy-egy leg煤jabb 眉zenet: ha nincs benne sz贸 Oroszorsz谩g f枚laj谩nl谩s谩r贸l, az 眉zenet ugyanannyit 茅r mint Manci n茅ni korareggeli tr茅csel茅se a p茅ks茅g el艖tt.

 F眉zesi Zsolt adatok | 2009.06.08 21:09 | 13
Akkor j贸. 脡n csak az茅rt vettem egy kicsit magamra, mert 1x1x 茅n is hangs煤lyoztam, hogy am铆g egy NOM-os mise nem "istenk谩roml贸" aktus, ill. a h铆v艖 nem tud eljutni r茅gi mis茅re, vagy ennek h铆j谩n g枚r枚g vagy 枚rm茅ny katolikus Liturgi谩ra, addig a vas谩rnapi misek枚telezetts茅g a NOM-ra is 谩ll.
Az 谩ltalad le铆rtak azonban s煤rolj谩k a k眉sz枚b枚t.

 V谩gfalvy adatok | 2009.06.08 11:56 | 12
Kedves Zsolt, ha Neked c铆meztem volna, akkor egyenesen Neked szegezem a k茅rd茅st. Ismerlek annyira, hogy emiatt ne kelljen aggodalmaskodnom, 茅s meg van bennem ehhez az elegend艖 bizalom is Ir谩ntad.
Ezenk铆v眉l nem tudok arr贸l, hogy el akart谩l volna valakit艖l hat谩rol贸dni. R谩ad谩sul ez ink谩bb egy k枚lt艖i k茅rd茅s akart lenni, hiszen azok, aki a hozz谩m hasonl贸kat sz茅ls艖s茅gesnek tartj谩k, val贸sz铆n疟leg csak elv茅tve olvass谩k ezt a f贸rumot.
A t茅ma c铆me szerint is az a k茅rd茅s, hogy mi a teend艖?
Az 艖seink 谩ltal 茅p铆tett templomr贸l van sz贸, ahol a csal谩dunknak meg van a saj谩t padja. Csak valahogy a vall谩s nem az, mint ami az 艖seink茅 volt. Ez a k茅t dolog vonz, illetve tasz铆t el.
Szerkesztve: 2009.06.08 11:57

 F眉zesi Zsolt adatok | 2009.06.07 19:02 | 11
Miel艖tt v谩laszoln茅k, megk茅rdem (mert nem vagyok biztos benne): nekem van c铆mezve a k茅rd茅s?

 V谩gfalvy adatok | 2009.06.06 23:44 | 10
T枚bb h贸nap eltelt az al谩bbi besz谩mol贸 贸ta, a templomunkba egyre nehezebben teszem be l谩bamat.
N茅h谩ny hete a pl茅b谩nos arra hivatkozv谩n, hogy beteg, bejelentette, hogy kiv茅telesen k茅zbe fog 谩ldoztatni. Egy olyan helyen, ahol ez soha nem volt szok谩s, k枚nny疟szerrel be lehet vezetni az ilyesmit. Ha nem l谩ttam volna saj谩t szememmel, hogy szinte mindenki tartotta a kez茅t, nem hittem volna el. Ezek az emberek pedig m茅g felk茅sz眉ltek annak idej茅n az els艖谩ldoz谩sra. De eltelt 20-30 茅v, 茅s a tanultakat nemigen id茅zte fel nekik senki. Viszont n茅h谩ny id艖sebb ember, 茅s egy-k茅t h铆v艖 katolikus sz谩jba 谩ldozott.

Eltelt n茅h谩ny h茅t, 茅s elj枚tt P眉nk枚sd 眉nnepe. ("Mystik" nev疟 bes煤g贸 volt a k谩ntor). A mise kezdet茅n a pl茅b谩nos bejelentette, hogy k茅t feln艖tt lesz a mis茅n megkeresztelve.
A pr茅dik谩ci贸ban eleinte sz茅pen besz茅lt (felolvasta valakinek az 铆r谩s谩t, egy p眉nk枚sdi pr茅dik谩ci贸t), majd elmondta, hogy kispap kor谩ban n茅ha volt lehet艖s茅ge elmenni focimeccsre. 脡s elmondta, hogy Inter, 茅s Szlovan, 茅s azt, hogy mennyire 枚r眉l, hogy Ferencv谩ros bejutott v茅gre 茅vek ut谩n a Bajnokok Lig谩j谩ba. Miel艖tt megcs铆ptem volna magam, hogy meggy艖z艖djem arr贸l, hogy nem aludtam el a j贸 pr茅dik谩ci贸 alatt, egy fiatal gyerek s煤gva megk茅rdezte t艖lem, hogy ez most hogy j枚n ide...
(El艖z艖 este odaadtam neki a p眉sp枚ki konferencia k枚rlevel茅t a Szent V茅r konszekr谩l谩s谩nak sz枚veg茅vel kapcsolatban, persze mondta a megszokottat, hogy "mindenki茅rt". /Elv茅gre b谩rki adhat neki b谩rmilyen kinyomtatott sz枚veget.../)
Az oldalhaj贸ban 眉ltem, nem l谩ttam rendesen mi t枚rt茅nik, de hallottam, hogy a v茅g茅n az 谩ld谩s el艖tt gratul谩lt az 煤jonnan megkeresztelteknek, 茅s meghat贸dva, s铆r谩ssal k眉szk枚dve mondott valami olyasmit, hogy fogadj谩k ezt a vir谩gcsokrot... Majd j枚ttek a M谩ria-L茅gi贸s asszonyok, 茅s a h铆vek tapssal k枚sz枚nt枚tt茅k az Egyh谩z kebel茅re (vissza)t茅rt fiatalokat. Ezek ut谩n m谩r nem v谩rtam meg az 谩ld谩st, siettem ki a templomb贸l. K茅s艖bb hallottam egy m谩sik f眉ltan煤t贸l - 茅n nem hallottam j贸l mindent - a pap sz贸l铆totta tapsra a h铆veket. K茅s艖bb tudtam meg azt is, hogy az 煤jonnan megkeresztelt fiatalember focista, 茅s ez茅rt besz茅lt a pl茅b谩nos olyan sokat a labdar煤g谩sr贸l.

Egy h茅t eltelt az贸ta, sz谩nd茅kosan nem akartam r枚gt枚n m茅g a sokk hat谩sa alatt le铆rni 茅lm茅nyeimet.
Most lehiggadtam, de nem tudom, mi lesz a k枚vetkez艖 esem茅ny, azt viszont tudom, hogy azon m谩r nem leszek jelen. Ilyen helyr艖l menek眉lni kell!!!
Most k茅rdezn茅m meg att贸l, aki a "sz茅ls艖s茅gesekt艖l" hivatalosan is el akart hat谩rol贸dni, hogy ezek ut谩n a szemembe mondan谩-e, hogy sz茅ls艖s茅ges vagyok, 茅s merne-e marad谩sra buzd铆tani ezeken a mis茅ken?
Szerkesztve: 2009.06.06 23:59

 V谩gfalvy adatok | 2008.12.30 02:10 | 9
Nem tudom, j贸 helyre 铆rom-e megjegyz茅semet, a honlap december 29-茅n k枚zz茅tett cikk茅re szeretn茅k 茅rint艖legesen reag谩lni.
Ahogy m谩r bizony谩ra valahol 铆rtam, egyetlenegy templomban vagyok hajland贸 煤j mis茅t elt疟rni, m茅gpedig a mi茅nkben, amelyet katholikus 艖seink 茅p铆tettek. Ez茅rt, ha valamilyen 茅gbeki谩lt贸 ostobas谩got hallok egy pr茅dik谩ci贸ban, 谩ltal谩ban templomunkban vagyok ennek f眉ltan煤ja.
Rosszul esik, k茅nyelmetlen, s艖t visszatasz铆t贸, hogy egy ilyen helyen sorozatban id茅zzem a szent hit眉nket s茅rt艖 szavakat, vagy elsz贸l谩sokat, m茅gis b谩torkodom legal谩bb r枚viden visszautas铆tani az ilyeneket.

December 26-谩n, Szent Istv谩n v茅rtan煤 眉nnep茅n megtudtam, hogy a 20. sz谩zad v茅rtan煤ira is gondolhatunk Szent Istv谩n v茅rtan煤t 眉nnepelv茅n, olyanokra, mint pl. boldog Apor Vilmos p眉sp枚kre, vagy nem-kereszt茅ny, vagy nem-katolikus, de szent 茅let疟 emberekre-v茅rtan煤kra is, mint Gandhi, vagy Roger testv茅r, aki protest谩ns l茅t茅re naponta 谩ldozott.
Nem tudom, vigasztalhat-e az a tudat, hogy rajtam k铆v眉l kevesen fogj谩k fel kik is lettek megeml铆tve. Egyben biztos vagyok: ez a besz茅d destrukt铆v, a katholikus hit眉nkkel 枚ssze nem egyeztethet艖! Destrukt铆v akkor is, ha a tudatlans谩gb贸l t谩pl谩lkozik! A rombol谩s hat谩sai nyilv谩nval贸ak: Arr贸l, hogy mit is 眉nnepl眉nk val贸j谩ban Kar谩csonykor, Kar谩csony m谩snapj谩n, a falunk templom谩ban semmit nem tudtam meg.

Csak csendesen jegyzem meg, nem is merem gyakran 茅s felt疟n艖en ellenezni a "lectoriss谩k" tev茅kenys茅g茅t, mert eg茅szen biztosan tudom, hogy engem illetne a "destrukt铆v" megb茅lyegz茅s! A mai viszonyokban 茅rtelmetlennek 茅s feleslegesnek tartom a l谩tv谩nyos "t谩mad贸" hitt茅r铆t茅st (ill. hitv茅delmet) a progresszist谩k k枚r茅ben. Ma egy dolognak van m茅g 茅rtelme: menek眉lni, 茅s ha lehet, k枚zben megpr贸b谩lni megmenteni azokat, akik m茅g hagyj谩k magukat menteni!

 V谩gfalvy adatok | 2008.11.24 12:20 | 8
Tal谩n ide k铆v谩nkozik Ervin atya tegnapi (P眉nk枚sd ut谩ni utols贸 vas谩rnap) pr茅dik谩ci贸ja, amelyben az 脷r elj枚vetel茅nek napj谩r贸l besz茅lt. Elmondta, hogy nem volna 茅rtelme bizony铆t茅kokat keresni arra, hogy mi茅rt is lehet k枚zeli ez a nap, hiszen a t枚rt茅nelem folyam谩n m谩r sz谩mtalanszor tal谩ltak ilyen bizony铆t茅kokat.

Most m茅gis 煤gy 茅rezz眉k, hogy az emberi gonoszs谩g el茅rte a cs煤cspontj谩t:
Ervin atya utalt az Egyes眉lt 脕llamokbeli eln枚kv谩laszt谩sokra: az egyik legnagyobb vil谩ghatalom eln枚k茅nek programj谩ban szerepel a legsz枚rny疟bb gaztettek legaliz谩l谩sa, melyeknek elk枚vet茅se bossz煤茅rt ki谩lt az 脷rhoz.
Olyan korban 茅l眉nk, amikor nem tudhatjuk, hogy m茅g a mi nemzed茅k眉nk is 茅let茅vel fizethet, ha megvallja hit茅t, 茅s erre fel kell k茅sz眉ln眉nk.

 脡lthes Eszter adatok | 2008.11.13 23:46 | 7
1. "Vegyetek p茅ld谩t a f眉gef谩r贸l. Amikor hajt谩sa m谩r zsend眉l 茅s a levelei kibontakoznak, tudj谩tok, hogy k枚zel van a ny谩r. ... Az Emberfi谩nak elj枚vetelekor 煤gy lesz, ahogy No茅 idej茅ben t枚rt茅nt. A v铆z枚z枚n el艖tti napokban ettek-ittak, n艖s眉ltek, f茅rjhez mentek eg茅szen addig, am铆g No茅 be nem ment a b谩rk谩ba, s j枚tt a v铆z枚z枚n 茅s el nem sodorta mindny谩jukat. ... Legyetek h谩t 茅berek, mert nem tudj谩tok, melyik 贸r谩ban j枚n el Uratok." (Mt 24,32-42)

Ez az id茅zet ugyan J茅zus 煤jraelj枚vetel茅r艖l sz贸l, de az茅rt - gondolom - az azt megel艖z艖, 茅s tal谩n nemsok谩ra bek枚vetkez艖 "katasztr贸f谩ra" is igaz az, hogy nem "k眉rt枚s枚k" fognak el艖tte j谩rni minden眉tt bejelenteni a bajt, hanem 茅szrev茅tlen眉l t枚r r谩nk. Ez茅rt gondolom 煤gy, hogy egy katolikusnak k茅sz眉lnie kell arra, hogy a kritikus pillanatban majd j贸l "reag谩ljon".

2. Ami a "szigetet" illeti, l谩sd az www.katolikus-honlap.hu/0804/redem.htm alatt az Alpokon t煤li Redemptorist谩k t枚rt茅net茅t. K眉lf枚ld枚n az茅rt el茅g sok ilyen k枚z枚ss茅g l茅tezik, de tudtommal M-on is, csak azok nem kereszt茅nyek, hanem buddhist谩k meg ilyesmi.

3. Egy茅bk茅nt most olvastam egy SJM-es pap besz谩mol贸j谩t, aki Kazahszt谩nban vezet egy katolikus k枚z枚ss茅get. Eg茅sz Kazahszt谩nban 70-80 katolikus pap van, akik heroikus k眉zdelmet folytatnak. 艕 铆rt az ottani Ter茅z anya n艖v茅reir艖l is, akik m茅g a legteljesebb szigorral 茅lnek 茅s munk谩lkodnak az elesettek茅rt. 脡s t煤lmen艖en azon, hogy mi a v茅lem茅nye egy tradicionalista katolikusnak Ter茅z any谩r贸l, egy pillanatra fel枚tl枚tt bennem, hogy itt kellene hagyni csapot-papot 茅s elmenni a legr谩szorultabbaknak seg铆teni. Azt谩n r谩j枚ttem, hogy - szerintem - a saj谩t k枚rnyezet眉nknek 茅s hozz谩tartoz贸inknak legal谩bb olyan, ha nem nehezebb seg铆teni, mint idegeneknek. Csak ezt a fajta "munk谩t" a vil谩g nem becs眉li annyira.

 V谩gfalvy adatok | 2008.11.11 12:56 | 6
V茅letlen眉l tal谩ltam r谩 a cikkre, 茅s 茅rdemesnek tartottam arra, hogy leford铆tsam legal谩bb az els艖 r谩n茅z茅sre fontos r茅szeit.
Igen gyorsan 铆rtam, ez茅rt sok hib谩t k枚vettem el, amelyek茅rt eln茅z茅st k茅rek.
1. A cikkr艖l eszembe jutott 脡lthes Eszter n茅h谩ny megjegyz茅se, 茅s a honlapon l茅v艖, 茅s a t茅m谩val foglalkoz贸 cikkek, Minister Primus bejegyz茅se, Pro Christi, 茅s Pacsirta megjegyz茅sei. 脡s term茅szetesen a vil谩g "fejl艖d茅s茅t" figyelve, engem is, mint minden j贸zanul gondolkoz贸 katholikust, aggasztanak a - f贸rumon is emlegetett - vil谩gban zajl贸 dolgok, amelyek szerintem is a v茅gs艖 id艖kre utalnak.
2. Az eml铆tett cikk a Mindennapokban, megl谩t谩som szerint nem akarja ezt c谩folni (hiszen nem tudhatjuk sem a napot sem az 贸r谩t), csak j贸zans谩gra int, hogy gondolatainkkal ne az oktalan fant谩zi谩kba mer眉lj眉nk - mert az ilyen k铆s茅rt茅sek is nagyon vesz茅lyesek lehetnek -, hanem hagyatkozzunk Istenre, 茅s 茅lj眉nk a hit眉nk szerint a tov谩bbiakban is.
A sziget gondolata tetszik, 茅s 煤gy 茅rzem, valahogy legal谩bb is lelki 茅rtelemben alakul贸ban van! A templom az im谩ds谩g h谩za - ma a templomunk ezen fel眉l sokkal ink谩bb, mint valaha, mened茅ket is jelent sz谩munkra! Amit a szentek k枚z眉l igen sokan tettek, azt mi kicsiben tehetj眉k, hetente, k茅thetente egyszer. A vil谩gban d煤l贸 vesz茅lyt艖l, "h谩bor煤t贸l" a templomunkban tal谩lunk mened茅ket, felfriss眉l茅st, 茅s ott gy疟jt眉nk er艖t a k枚vetkez艖 napokban r谩nk v谩r贸 k眉zdelemhez...

 Pacsirta adatok | 2008.11.11 11:29 | 5
"mi a teend艖je valakinek, aki semmik茅ppen nem akar elveszni":
"vegy眉nk egy szigetet, 茅s v谩llaljuk az 枚nk茅ntes sz谩m疟zet茅st"

Szerintem Eszter k茅rd茅s茅re MP v谩laszolt. Ha szellemi 茅rtelemben n茅zz眉k, nagyon sok szent ezt a p茅ld谩t mutatta. Minden 茅vben meg茅lem, 谩t茅lem ezt a gondolatis谩got, amikor Szent Margit 眉nnep茅n a csikorg贸 janu谩ri hidegben gyalog kibandukolunk a s铆reml茅k茅hez a Szigetre. Ha valakinek, akkor pl. neki lehettek volna vil谩gmegv谩lt贸 tervei, mert egy eur贸pai nagyhatalom kir谩lyi sarja volt, akinek a birodalm谩ban r谩ad谩sul elkezdett fel茅bredni az erk枚lcsis茅g > ennek tulajdon铆tott谩k, hogy megmenek眉ltek a tat谩r veszedelemt艖l. H谩romszor akart谩k f茅rjhez adni, mehetett volna a vil谩gi gazdags谩gba 茅s f茅ny疟z茅sbe. A saj谩t sz眉lei felejtett茅k el a fogadalmukat 茅s k铆s茅rtett茅k folyamatosan a h谩zass谩ggal! Tet茅zte mindezt, hogy k眉l枚nlegesen sz茅p l谩ny volt!
Ehelyett
- h疟 maradt a szerzetesi fogadalm谩hoz, 茅s
- folyamatosan engesztelt a b疟n枚s枚k茅rt (nemzet茅茅rt, mert tudta, hogy az 艖 谩ldozata mentette meg a nemzetet a tat谩rt贸l) J茅zus 谩ltal meghirdetett eszk枚z枚kkel: im谩ds谩ggal, b枚jttel, utols贸 volt ott, ahol rangban els艖 lett volna.

Ennek a magatart谩snak nincs a mai vil谩gban 茅rt茅ke, semmi. Meg kell n茅zni, h谩ny zar谩ndok van Szent Margit s铆reml茅k茅n茅l a hal谩la 眉nnep茅n.
Ugyanerre a p茅lda Szent Ferenc 茅lete is.

Csak ez tud lenni a mi megold谩sunk is. A k眉l枚nbs茅g a szentek 茅s k枚zt眉nk az, hogy mi az evang茅liumi ifj煤 l谩ba nyom谩ba l茅p眉nk, vagyis amikor elhangzik, hogy add el a vagyonodat 茅s k枚vess engem > szakadj m谩r el a vil谩gt贸l 茅s k枚vess engem, val贸ban > akkor m谩r visszakozunk. Tudjuk vil谩gosan, hogy ezt kell cselekedn眉nk, de m茅gse. Nem hozunk 谩ldozatot.
Ez茅rt 铆rtam egy r茅gebbi hozz谩sz贸l谩somban, hogy az igazi keskeny 煤ton a mai vil谩gban csak a szentek j谩rnak.

Pedig ha igaz az utols贸 3,5 nap (szerintem is igaz), akkor mit sz谩m铆t, hogy mi van fizikailag a kez眉nkben?! Csak menten眉nk kellene a lelk眉nket! Mert nem fogunk tudni az elsz谩mol谩skor mit felmutatni...

 nyugd铆jas adatok | 2008.11.10 19:42 | 4
"S谩t谩n teljes erej茅vel az Egyh谩zra t谩mad..."
J茅zus Krisztus legy艖zte a S谩t谩nt, 茅s itt maradt a Megv谩lt贸nk a szents茅gekben, hogy mi is gy艖zedelmeskedj眉nk. Tragikus a szents茅gek mell艖z枚tts茅ge napjainkban.
"A vil谩gban 茅lni, de nem a vil谩g szerint 茅lni."
Szent Istv谩n kir谩ly 茅s csal谩dja, 茅s a magyar szentek sokas谩ga - Szent Erzs茅bet, Szent Margit, ... Ott 谩llnak el艖tt眉nk, de szomor煤an l谩thatjuk, keveseket sarkallnak k枚vet茅sre. Legy眉nk azok az "igazak" akikre letekintetve a Mennyei Atya megirgalmaz a vil谩gnak. Szolg谩lj谩tok Istent 茅s embert谩rsaitokat

 F眉zesi Zsolt adatok | 2008.11.10 18:02 | 3
Ez csak a saj谩t v茅lem茅nyem, melyet nem tudok biztons谩ggal bizony铆tani:

1., Igen, szerintem bel茅pt眉nk a sz疟kebb 茅rtelemben vett v茅gs艖 id艖kbe. T谩gabb 茅rtelemben vett v茅gs艖 id艖k alatt 茅n a Krisztus fell茅p茅s茅t艖l a vil谩g v茅g茅ig terjed艖 id艖tartamot 茅rtem, sz疟kebb alatt pedig a jelen茅sek k枚nyve 谩ltal el艖k茅pileg 茅s szimbolikusan felv谩zolt 3,5 napos id艖szakot, melyben a S谩t谩n teljes erej茅vel az Egyh谩zra t谩mad. Term茅szetesen napot 茅s 贸r谩t vagy 茅ppen 茅vet nem mondhatunk, de "v枚r枚slik az 茅g alja."

2., Nem tudom pontosan mi jelent a v茅gid艖kben a hegytet艖n marad谩s. Nyilv谩n nem sz贸 szerint kell venni, ahogyan mag谩t Jeruzs谩lemet sem. Az 茅n olvasatomban a t谩gabb 茅rtelemben vett v茅gid艖kben ez azt jelenti, hogy lelki exodust kell csin谩lni a vil谩gban. A vil谩gban 茅lni, de nem a vil谩g szerint 茅lni. Hogy a konkr茅t v茅gid艖kben ez mit jelent, abban tan谩cstalan vagyok. Lehet, hogy csak fokozni kell a bels艖 ellen谩ll谩st, eg茅szen a v茅rtan煤s谩gig? Vagy tal谩n val贸ban ki kell menek眉lni a vil谩gb贸l? De hov谩? Ma m谩r nincsenek igazi vadonok. Minden 茅s mindenki ellen艖rizhet艖 (茅ppen ebben l谩tszik legink谩bb ennek ez id艖szak antikrisztusi jellege).

 Minister Primus adatok | 2008.11.09 19:49 | 2
Dobjuk 枚ssze a p茅nzt, vegy眉nk egy szigetet, 茅s v谩llaljuk az 枚nk茅ntes sz谩m疟zet茅st...

Komolyan gondolom.

 脡lthes Eszter adatok | 2008.11.09 16:52 | 1
Az utols贸 napok h铆rei, hozz谩sz贸l谩sai 茅s kiv谩ltk茅pp a Mindennapok topic utols贸 cikke nyom谩n a k枚vetkez艖ket szeretn茅m k茅rdezni az olvas贸kt贸l:
1. V茅lem茅ny眉k szerint bel茅pt眉nk a t谩gabb 茅rtelembe vett v茅gs艖 id艖kbe? Teh谩t nem csak arra gondolok, hogy esetleg nemsok谩ra itt a vil谩g v茅ge, hanem arra, hogy olyan id艖k j枚nnek - 茅s ezek ak谩r sok谩ig is eltarthatnak, melyekben m谩r az eddig l谩tottakn谩l is k眉l枚n枚sebben igaz, hogy "nem a test 茅s a v茅r ellen, hanem e vil谩g fejedelme ellen" (Ef 6,12) harcolunk. Vagyis arra az id艖re, amire Urunk azt mondta, hogy az 枚rd枚g k眉l枚n枚sen nagy er艖vel fog t谩madni, azaz mind az embereket, mind a term茅szetet illet艖en a diabolikus hat谩s akkora lesz, hogy "az igazak sem b铆rn谩k ki, ha nem r枚vid眉ln茅nek meg azok a napok".
2. Ha igen, mi a teend艖je valakinek, aki semmik茅ppen nem akar elveszni, nem akar a gonosz befoly谩sa al谩 ker眉lni, ker眉l ez sz谩m谩ra itt a f枚ld枚n, amibe ker眉l. Itt arra gondolok, hogy elj枚tt-e az az id艖, amikor m谩r nem SZABAD "lej枚nni a tet艖r艖l", "menek眉lni kell Jeruzs谩lemb艖l a puszt谩ba h谩trahagyva mindent", vagyis magunkat kell els艖sorban menteni, nem pedig "vil谩gmegv谩lt贸 terveket" akarni teljes铆teni.


  MAGYARORSZ脕G KIR脕LYN艕JE, K脰NY脰R脰GJ 脡RETT脺NK!