hagyományhű magyar katolikusok

SZŰZ MÁRIÁNAK, MAGYARORSZÁG KIRÁLYNŐJÉNEK
felajánlott honlapja

"BÍZZATOK, MERT ÉN LEGYŐZTEM A VILÁGOT"

KATOLIKUS-HONLAP FÓRUM BEJELENTKEZÉS REGISZTRÁCIÓ
 
A hozzászólások nem a honlap szerkesztőjének, hanem az egyes hozzászólóknak a véleményét tükrözik.

(153) Honlap-II.
(8) Róma
(13) Végidő ??
(157) Pius-ügy
(16) A honlapról
(165) Gondolatok
(278) Honlap
(244) Magyarország
(121) Világegyház
(54) Jövő/Remény
(199) Hírek
(1) Lelkiség
(58) Mások helyett
(199) Kérdések
(34) Hitünk
(77) Fatima
(16) Assisi-ügy
(47) Közlemények
(20) Hallottam...
(66) Fórumozás
(12) AZ ISTENI IRGALMASSÁG
(88) Evolúció
(151) Liturgia
(12) Katolikusok tennivalói
(141) A világ
(9) "Nemcsak kenyérrel..."
(1) Adok-kapok
(140) ki a hibás?
(50) Magán üzenetek
(12) Történelem-hamisítás
(23) Örömeink
(77) Városmisszió '08
(17) Erkölcs
(55) Tekintély
(88) Vélemények
(9) Kis Római Zsolozsma - "reklám"
(8) Problémák
(44) Bibliothecula
(44) Hibajelzés
(20) Mi a teendő?
(28) Viták
(9) Anglikán-kérdés
(2) Aláírásgyűjtés vagy fsspx
(1) KATEKIZMUS
(8) Ha a Katolikus...
(7) Klerikalizmus
(27) Reakciók
(8) Tudomány és fejlődés
(20) Mindennapok
(9) Metanoia
(5) Kapcsolatok
(6) Pisti
(5) "Bízzatok..."
(27) SJM
 
Hírek
 Hírek, közlemények (miseidőpontokról, stb.) a tradíció területéről

Még nem jelentkezett be, így nem írhat a fórumba


[0] [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9]
 Pisti adatok | 2008.09.15 20:34 | 79
gyermekként, gyermekkoromban, stb.:

érdekes, hogy ha meg kell húzni egy határt, hogy mikor lett "igazán" élhetetlen a világ, mindenki a saját gyerekkora és a jelenkor közé teszi a határt. ahogy mondani szokták, "ezek a mai fiatalok, bezzeg a mi időnkben...", persze az ő idejükben is ugyanezt mondták mások, ötven évvel korábban is a saját gyerekkoruk és a jelenkor közé tették az emberek ezt a határt.

mert ötven évvel ezelőtt mit mondtak?! "én még el tudtam képzelni az életet busz meg autó nélkül". kétszáz évvel ezelőtt meg, "én még el tudtam képzelni az életet elektromosság nélkül", ezer évvel ezelőtt meg, "én még el tudtam képzelni az életet kőház, kemence, gabona nélkül", tízezer évvel ezelőtt meg, "én még el tudtam képzelni az életet szerszámok nélkül". lássuk be, a busz, az autó, az elektromosság, a kemence, a fehérliszt, a kőfal, a szerszámok mind-mind egészségtelen, veszélyes dolgok, mindet lehet bűnösen használni.

 akolitus adatok | 2008.09.15 09:47 | 78
Mindenkitől, aki személyes sértésnek vette a hozzászólásaimat bocsánatot kérek.

Engedtessék meg azonban egy dolog. Én is, önök is ennek a kornak a gyermekei vagyunk. Ki több évtizedet megért, ki kevesebbet, ebben az esetben nem számít, mert valamennyien itt találkozunk, használva a mai kor technikai vívmányait. Egymás iránti ismeretségünk az esetek többségében sajnos személytelen - köszönhető az internetes fórumok alapvető tulajdonságának. Ha személyesen is ismernénk egymást, akkor tudnánk, hogy egy-egy mondatunk mögött min van a hangsúly.
A hozzászólók között különféle szakmát, foglalkozást űző emberek vannak. Különbözőek az érdeklődési körünk is, egyvalamiben azonban biztosan hasonló, s ez a hitünk, a katolikus vallásosságunk hogyanjának megélése, gyakorlása. Pontosan ez hozott össze bennünket. Úgy gondolom, valamennyiünknek tudnunk kell annyi alázatot gyakorolnunk, hogy elismerjük egymás értékeit, tudását, tehetségét, s ha valamilyen, szakmaiságot feltételező témában pontatlanul fogalmazunk, akkor türelmesen elfogadjuk, ha kijavítanak bennünket, mert ezzel is tanulhatunk egymástól.
Egymás, kölcsönös jelzőkkel történő illetése sem történne meg, ha személyesen is ismernénk egymást. Úgy gondolom, ez nem méltó ehhez a honlaphoz. Vitáink lehetnek, hiszen az már régen rossz lenne, ha mindig mindenről ugyanaz lenne a véleményünk.
Szokás mondani, hogy a harag rossz tanácsadó. Ezért csak annyit kérek mindenkitől, hogy mielőtt elküld egy hozzászólást, olvassa el mégegyszer, amit leírt. Köszönöm.

 Vágfalvy adatok | 2008.09.14 23:34 | 77
Mindezek ellenére szeretném kihangsúlyozni, hogy az alábbi katekizmus idézetével teljesen egyetértek, nem tudom miért írta ezt be Zsolt. Nyilván válaszolni akart a dilettánsoknak, hogy ezzel megadja a sakk-mattot. De ezek szerint ő sem értette meg, miről szólt a "vita".
Ha megértette, akkor viszont bizonyára teljesen ostobának tekinti a "maradiakat", függetlenül attól, hogy mindegyikük egyetemet végzett ember, aki talán nála is többet tudhat a tudományról.

Személyes tapasztalatom az, hogy abból lesz jó orvos, aki először megszokja az ágytálozást! Enélkül egy orvos összes tudománya csak gőggé válik!

Fenntartom az általam leírtakban is a tévedés lehetőségét, nem kérem senkitől, hogy velem azonosuljon, csak azt, próbálja elképzelni, hogy Ádám és Éva korában is volt élet, és a lényeget tekintve, Isten-hívő alázat nélkül a tudomány gőgbe megy át, amely újra és újra nekilát a Bábeli torony építésének!

 Vágfalvy adatok | 2008.09.14 23:33 | 76
Az alábbiakkal kapcsolatban megjegyezném, hogy ha fontossági sorrendet kellene felállítanom, akkor biztosan tudom, hogy az, amit az öregektől megtanultam, az mindennél drágább kincs számomra, és ha egyik napról a másikra maradnánk a kőbaltánál, az öregek tapasztalataira építve még tudnék mit kezdeni magammal. Ehhez képest az összes "vívmány" értéktelen szemét számomra. Gondolom, ha valaki nem olyan szerencsés helyzetben nevelkedett mint én, vagy esetleg mások, csak legyint ezek felett, mintha mindaz, amit gyermekkorunktól belém sulykoltak megtanulható volna egy könyvből, neadj' Isten az internetről. Nyilván ezért viszont én könnyelműen meg tudom vetni az egész modern technikát és a "fizika standard modelljét".
Nyilván, akik itt dilettánsnak neveznek másokat, nem tudják elképzelni az életet (mobil)telefon, ..., villanyáram nélkül. Én fiatal vagyok, de én még el tudom képzelni. Innen jöhet az az áthidalhatatlan szakadék, amely a velük való kommunikációban megjelenik.
A másik dolog, amit itt meg kell, hogy osszak az, hogy a "tudomány és technika vívmányai" miatt szinte kivétel nélkül minden települést ellepték az ipari parkok, a világot pedig a menedzserek, a gyorsabb és könnyebb kommunikáció miatt ma már a szomszédok is telefonon keresztül beszélnek egymással, úgy tűnik végleg eltűnt a személyes kapcsolat. Én még emlékszem arra, amikor gyermekként ott ültem nagyszüleimnél, több szomszéddal együtt. Ennek végleg vége van, ma már a szomszédokkal is csetelni tudok... És persze az iviven úgyis mindenki megtalálható!
Summa summarum egyre élhetetlenebbé vált a világ, és ebben döntő szerepe a "technikai fejlődésnek" van.

 Vágfalvy adatok | 2008.09.14 14:01 | 75
Szerintem sokan nem fogják fel, miről volt itt szó.
Nem tudományellenességről van szó, amikor a "technika vívmányairól" valaki kimondja, hogy a normális életet hátráltatják sok esetben.
Senki nem vonja, és nem vonhatja kétségbe, hogy nemes és jó dolog a másik ember életének megmentése. És nyilván minden - tudományos - eszközzel jó ezen munkálkodni.
Viszont pl. az újjáélesztő gép használata igen sok erkölcsi kérdést is felvet.
A kórházak kijavítják statisztikáikat, azt prezentálva, évente hány embert "mentettek meg". (Mitől?)
Akkor a világ a mindenáron való életmentésre állt rá? Ha jön a halál, ha ez az Isten akarata, az újjáélesztés nem lehet-e istenkísértés? Nem biztos, hogy minden esetben, de biztos, hogy igen gyakran az. Tanúja voltam olyan esetnek, amikor egy nappal meghosszabbították egy ember szenvedéseit, miután meggyónt és felvette az utolsó kenetet.

Bizonyára egy józanul gondolkozó katholikus érez itt valami ellentmondást.
Szerintem az egész problémát valahogy így kellene megközelíteni!

 Pisti adatok | 2008.09.14 09:59 | 74
csak két megjegyzés engedtessék meg a minősítésekhez:

1. mulatságos, hogy miközben az egyik oldal sérelmezi a másik minősítéseit - mindegy, hogy tényszerűen jogosan-e, mert ha valaki sértőnek érzi, akkor alanyilag jogos -, közben a másik oldalt indirekte nem kereszténynek, nem katolikusnak, direkte "tojáshéjú, fellengzős, szűklátókörű, beképzelt" embernek nevezi.

2. én úgy vettem észre - persze lehetnek kivételek -, hogy az egyik oldal minősítései - dilettáns, nem tudományos, bulvárinformáció, stb. - szakmai alapúak voltak, és nem személyes minősítések. pl. ha valaki nem tudja, hogy az élőlények örökítőanyagának másolódása hogyan történik, az szakmai tájékozatlanságnak számít, tehát ennek a megállapítása szakmai tény. én ebben látom a különbséget, hogy nem mindegy, hogy valakinek a szakmai tájékozottságát minősítik-e - ha már hozzászól egy szakmai kérdéshez -, vagy pedig a hitét, jószándékát, erkölcsösségét vonják-e kétségbe.

 Füzesi Zsolt adatok | 2008.09.13 22:19 | 73
IGAZ-E, HOGY AZ EGYHÁZ ELLENSÉGE A HALADÁSNAK ÉS A TUDOMÁNYNAK?

Válasz:
Nem igaz, hogy az Egyház ellensége a haladásnak és a tudománynak.

Magyarázat:
Az Egyház tudományellenessége közönséges koholmány. Éppen ellenkezőleg, az Egyház mindig is pártfogolta és művelte a tudományokat, terjesztette a kultúrát és a műveltséget, támogatta a művészetet, és segítette a haladást.
A tudomány és a hit összeférhetetlenségnek nyilván legkiáltóbb cáfolata, hogy minden korok legnagyobb tudósai éppen mélyen istenhívők voltak. Nemcsak régen, ma is. Az ateizmus a szellemi középosztály, a középszerű tudósok világnézete. Pascal, Kepler, Newton, Kopernikusz, Galilei, Pannenberg, Volta, Faraday, Maxvell, Planck, Einstein, Jedlik Ányos és Szentgyörgyi Albert életét őszinte vallásosság hatotta át. Sőt, a modern csillagászat, az elektronika és a genetika tudománya éppen papoktól indult ki. Katolikus pap készítette például a legelső léghajót, tervezte az első tűzoltófecskendőt és az első mechanikus órát. Jedlik Ányos (elektronika) bencés szerzetes, Kopernikusz (csillagászat) katolikus pap, Mendel (genetika) ágostonos szerzetes volt.
A középkorban, főleg az ún. "sötét" korszakában (melyet nem az Egyház tett sötétté, hanem a népvándorlás nyomán megjelenő barbár hordák és a római birodalom összeomlása), tehát a VI-X. században, csak az Egyház őrizte a műveltséget. Az újkorban csak az Egyház tanított, a misszióban a papság oktatta elsőként írásra és földművelésre a bennszülötteket.
Bangha Béla S.J. szerint: "A katolikus Egyház teremtette meg a szegény- és beteggondozást, létesítette az első kórházakat, szegényházakat, árvaházakat, eszelte ki a vakok és siketnémák rendszeres gondozását. A katolikus Egyház vetette meg alapját a szociális gondoskodásnak, az emberek egyenlőségének a törvény előtt, a munkás jogának védelmét (XIII. Leó: Rerum novarum, XI. Pius: Quadragessimo anno). Nincsen a világnak egyetlen intézménye vagy felekezete, amely a kultúra és haladás terén oly hatalmas érdemeket szerzett volna, mint a katolikus Egyház. Aki a katolikus Egyházat a haladás kerékkötőjének nevezi, az éppoly joggal nevezhetné a fénylő Napot is az égen a sötétség terjesztőjének."
Jézus azt mondta az írástudóknak: "Ne gondoljátok, hogy vádolni foglak benneteket az Atya előtt. Maga Mózes lesz a vádlótok, akiben reméltek. Mert ha Mózesnek hinnétek, nekem is hinnétek. Mert hisz rólam írt. De hát ha az ő írásainak nem hisztek, hogy hinnétek az én szavaimnak?" (Jn 5,45). Mi is mondhatnánk az ún. tudományos ateizmus híveinek: Ne gondoljátok, hogy vádolni fogunk benneteket az Atya előtt. Maguk a tudósok lesznek a vádlóitok, akikben pedig reméltek. Mert ha nekik hinnétek, Istenben is hinnétek.

"A fizikában dolgozni annyi, mint Isten alkotását szemlélni" (Walther Nernszt, Nobel-díjas fizikus).
"Azok az emberek, akik nem tudományos munkát végeznek, abban a félreértésben élnek, hogy a tudósoknak széles körű ismereteik miatt vallástalanoknak kell lenniük. Ellenkezőleg, a mi munkánk Istenhez közelebb visz bennünket" (Erneszt Rutherford, Nobel-díjas fizikus).
"A kozmosz csodálatos elrendezése és harmóniája egy teremtő és mindenható lény tervében született meg. Ez mindörökre a legnagyobb felfedezésem" (Isaac Newton, fizikus).
"A modern fizika szükségképpen Istenhez vezet" (Arthur Eddington, csillagász).
"Az, amit a tudomány tanít nekünk, arra enged következtetni, hogy a természetben az emberi léttől független rend uralkodik. Olyan értelmes rend, amelynek a természet és az ember egyaránt alá van rendelve. A vallás és a tudomány állandóan válvetve küzd a kételkedés, a vaskalaposság és az istentelenség ellen. És a mottó, mely örökre jellemzi ennek a küzdelemnek az irányát: "Oda Istenhez"" (Max Planck, Nobel-díjas fizikus).
"A tudomány Isten nélkül lerombolja a világot" (Pierre Lecompte du Noüy, fizikus).
"A tények közérthető magyarázata azt sugallja, hogy egy szuperintellektus működött, játszva a fizikával, a kémiával és a biológiával, és nem vak erők voltak azok..." (Fred Hoye, csillagász).
"Ő, a tudós megmászta a tudatlanság hegyeit, már a legmagasabb csúcs meghódításához közeledik, s amint kinyújtja kezét a végső szikla felé, teológusok csoportja köszönti, akik már évszázadok óta ott ülnek" (Robert Jastrow, asztrofizikus).

 Minister Primus adatok | 2008.09.13 19:56 | 72
Kedves Parsifal!

Én ettől még nem fogom elforditani Tőled a fejem, ha a belvárosiban találkozunk! És ugyanolyan szeretettel foglak köszönteni, mint eddig is. :)

Már megszokhattad, hogy hevesen reagálok, ha úgy érzem, hogy piszkálnak! Különben Zsoltnak a fejéhez sokkal keményebb székeket vágtam, mint most a Tiédhez, és lám: mégis pertu vagyunk Vele is! :)

Na! Ne haragudj, különben fogom a kétkötetes Schütz dogmatikát, és azt vágom a fejedhez! :D Vagy inkább csak fölolvasom, hogy miért nem katholikus haragudni a másikra! :)

Idáig már sokszor kértem bocsánatot azoktól, akiket megbántottam, és most sem esik nehezemre! Most különösen nem, hiszen számomra is kedves személyről van szó! :)

A nézeteink ugyan eltérnek, de attól még kedvellek Téged! :)

Ergo bocsánat a kemény szavaimért!

 Vágfalvy adatok | 2008.09.13 13:47 | 71
Jaj, Parsifal, ne csinálja ezt velünk! Mi lesz velem Ön nélkül?

 Parsifal adatok | 2008.09.13 11:42 | 70
Búcsú

Ezennel búcsúzom a fórumtól szubjektivista moderációja miatt.
Én senkit konkrétan meg nem neveztem, mikor dilettánsnak neveztem, másrészt ez nem érzelmi jelző, hanem bizonyítható dolog. Bárkit megkérhetnék, írja föl a fizika standard modelljét, nem hiszem, hogy kapásból képes lenne reá.

Senkit, ismétlem senkit nem neveztem konkrétan dilettánsnak... Akik fölhőbörögtek, azokról a Tücsök és a Hangya meséje körüli botrány jut eszembe.

Az inkonzekvenciát mi sem bizonyítja jobban, hogy e kritériumok alapján, a holnap híreinek többségét moderálni kéne, hisz az is tele van kijelölő jelzőkkel.

További jó fórumozást kívánok e fórumon mindenkinek, Isten áldásával!

 Pacsirta adatok | 2008.09.12 22:07 | 69
A technikai fejlődés, pontosabban a fejlesztés végpontja, célja az emberbe ültetett azonosító chip, annak összes háttérintézményével együtt. Effelé igyekszünk teljes gőzerővel, ezt nem szabad elfelejteni. Kutyák, lovak azonosítása ma már chip alapján történik. Műholdról megkeresik az elveszett kutyákat, de azt a szegény félkegyelműt is, akibe a családja, csupa szívjóságból, beletetette. AZ ÜGY VÉGÉN AZONBAN MINDENKINEK KÖTELEZŐ LESZ. És ott már nem lesz szabad akarat: elvetem, vagy sem, megszabadulok tőle, vagy sem. Nem lehet majd eltávolítani, mert szétpattan, és iszonyú fekélyt okoz majd (homlokon, ill. jobb kézfejen) - tehát a beavatkozás elfedhetetlen lesz. A "fenevad bélyege". Tessék olvasgatni a Jelenések Könyvét. Ezt a fejlődést kell a lehető legnagyobb mértékben lelassítani, felelősek vagyunk ezért. Mert megakadályozni úgysem tudjuk. És szerintem csak remélhetjük, hogy Isten talán nem kéri majd számon rajtunk, hogy láttuk a károkozást, és nem tettük meg, ami tőlünk tellett. A mulasztás vétke. Ez az én dilettáns véleményem.


 Pacsirta adatok | 2008.09.12 22:02 | 68
akolitusnak: A legelső tiltakozásom, "fogadalmam" az volt, hogy örökre lemondtam a kedvencemről, a hízott libamájról. Nem táplálom ugyanis az igényemmel ezt az üzletágat. Sajtó ügyben pedig pont arra jutottam, amit írt. Nem veszek soha, semmilyen újságot évek óta. Sőt, tv-t is alig nézek, és csak a Bartók és a Folk rádiót hallgatom. Annyi atrocitás ér emiatt, hogy néha megmosolyognak: "nem hallottad?". "Nem." És egyáltalán nem zavar, sőt, sokszor örülök neki, hogy legalább nem kavar fel.

Vágfalvynak: Sokszor, sok mindenben egyetértettünk már. Amit a telefonról, számítógépről, autóról írt, azzal egyetértek, hozzátéve még a pénztől (nem fényűzésként, hanem anyagi kényelemként) való függést is. Én is arra törekszem, amire maga. Még nem megy, bár sok részletet már megvalósítottam. Egyszer magánban szívesen elbeszélgetnék erről azokkal, akik hasonlóan gondolkodnak. Valós függetlenséget képes adni az említett dolgokról való lemondás. Én jelenleg ott tartok, hogy megpróbálom ezzel is megszentelni az Úr napját, mert függök ezektől a dolgoktól. Nem kapcsolom be a számítógépet vasárnap, és törekszem úgy szervezni az életemet, hogy semmit ne kelljen vasárnap vásárolnom, és pénzzel ne foglalkozzak.

Eszternek: a mikrosütő fontos találmány valóban /:)/. Állítólag nem ártalmas az egészségre, mert nem jön belőle ki egy gramm mikrohullámú sugárzás sem. Otthon kipróbálható: bele kell tenni egy mobiltelefont, becsukni a dobozt és felhívni...

 Élthes Eszter adatok | 2008.09.12 21:37 | 67
UTOLJÁRA: mindenkit nagyon szépen megkérek, hogy ne írjon ilyen stílusban: "Jót mosolygok ezen a kifakadáson", "dilettáns", "Blikk-ből szedi az értesüléseit" stb. -
Most olvasok egy nagyon híres könyvet. Ott van szó arról, amit egyébként már mindenütt tapasztalni lehet, hogy eljön - itt van - az idő, amikor gyűlölni fogják a katolikusokat, a katolikus Egyházat, mint az egyetlent, aki útjában áll a nagy világboldogságnak (pl. a homoszexuálisok házasságának, az eutanáziának, a magzatelhajtásnak stb), aki hangoztatni meri, hogy nem csak szeretet, de objektív igazság is léetzik. Pontosan így érzem magam, amikor a Maguk - számomra, aki 24 évet töltöttem iskolapadban és háromszor olyan idős vagyok, mint Maguk, tojáshéjú, fellengzős, szűklátókörű, beképzelt, a lényeget, az összefüggéseket nem látó és nem értő, és elsősorban nem katolikus szellemiségű, mert nem alázatos - megnyilvánulásait olvasom. Nem azt mondom, hogy Maguk ilyenek, hanem azt, hogy ilyenek e témában az üzeneteik. Ellentétben Magukkal, akik minket dilettánsnak neveznek, akiken mosolyogni kell. Még azt is megkockáztatom, hogy ezek után nem írnak erre a fórumra, de egyszer már ki kellett mondani. De ez egy felhívás volt a honlap szerkesztője részéről, és nem egy "hozzászólás". Ott nem írtam volna le a véleményemet. Itt viszont le kellett írnom, mert ezzel a hanggal nem érthetek egyet.
Például XVI. Gergely pápát is azért utálta Róma népe, mert maradi volt, nem vezette be a technikai vívmányokat a városba. Képzelje el akolitus, ha rajtam állna, én sem vezettem volna be. Akkor szerettem volna élni, amikor egy paraszt 90 százalékig maga teremtette elő amire szüksége volt, és amikor Európa léte nem néhány dúsgazdag muzulmán törpeállam kezében van, amikor zsinóroktól, és azok tulajdonosaitól független lehettem volna Van egy anekdota: megkérdeznek egy tudóst, mivel fogják a 3. v.háborút vívni. Azt nem tudom, de a 4. bunkósbottal, volt a válasza. Ennyit a technikáról.

 Élthes Eszter adatok | 2008.09.12 21:02 | 66
Parsifalról tudom, hoyg nagyon fiatal, Magáról, akolitus nem tudom, hány éves. De akár hiszi, akár nem az én életemben jöttek-mentek a nagy technikai felfedezések. Ami ma modern és jó volt a "tudomány mai állása szerint", arról alig egy évztized múlva kiderült, hogy káros. Hogy egy kis példánál maradjak, jól szórakozom rajta, hogy jön vissza a hanglemez. Kiderült ugyanis, hogy a cd semmivel nem jobb, sőt rosszabb, mint a videószalag, meg az rosszabb, mint a lemez stb. - akárhányszor nevez dilettánsnak, nem vagyok hajlandó a minden leírt szavam tudományos helyességét pontosan megfontolni, nem szaklapban tudományos munkát írok, hanem ELVRŐL beszélek. Ezt arra fel írom, hogy szükségesnek tartotta kijavítani az adatokat a kísérletről. Én költői szabadsággal azt az elvet óhajtottam jelezni, hogy ez lesz a legnagyobb, leggyorsabb, a legek lege. Ami pedig azt a modatát illeti, hogy "Einstein óta tudjuk, hogy a fénysebességnél nincs gyorsabb", nos, nézzen utána, hányszor változtatták meg a tudomány mai állása szerint a napi tudományt. Hányszor mondták ki, hogy ez így van, aztán nem sokkal később más volt igaz.
Maessen atyát kérdeztem, hogyan jön ő ki a mai fiatalokkal (ő híresen jó partner, mindenkivel jóban van): azt mondta, sehogy. A mai fiatalok már el sem hiszik, hogy volt olyan idő, amikor nem voltak szupermarketek. És ezekkel egyszerűen nem talál kontaktust. Mindaz, amiért ő és két bátyja (két tr. pap és egy filozófus) egész életében harcolt, az ezeknek a technikai világban élő fiataloknak (köztük 3 unokaöccsének) egyszerűen nem-létező dolgok..

 Élthes Eszter adatok | 2008.09.12 20:48 | 65
Annyira megdöbbentettek akolitus és Parsifal üzenetei és stílusuk, hogy tűnödöm, mit kellene mondani. Tudomásul kell vennünk, hogy egy újabb olyan téma előtt állunk, amiben nem tudjuk egymást meggyőzni. Tehát van két tábor, az egyik hisz a tudományban,a technikai fejlődés jó voltában, a másik nem. A baj nem is itt van, hanem ott, hogy (ahogy Ati írta) akik hiszenk, azok megint "dilettáns"nak, hülyének nevezik a másik oldalt. Ezt valahogyan abba kellene hagyni. - Először azt nem értem, hogy honnan veszik, hogy a Blikk-ből szerzem az értesüléseimet, és hogy a médiában felkapott fekete lyuk miatt aggodom. Azt hittem, meg lehet érteni, amit rtam. - Vágfalvynak meg nekem teljesen mindegy, mit sütnek ki Genf mellett: de Maguk tényleg azt hiszik, hogy ez után a gyermekeket az óvodában, az iskolában nem nézik majd hülyének, nem közösítik ki, nem nevezik dilettánsnak, hogy a Maguk szóhasználatánál maradjalk, ha azt meri hinni, vagy mondani, hogy Isten a világegyetem Teremtője? Én a Maguk reakciójából rengeteget tanultam, például most értettem meg a II. V.Zs-ot, vagyis az Egyháznak azt az igyekezetét, hogy modern akart lenni, mert nem bírta elviselni, hogy a világ ősdinak tartsa. Nagyon nehét elviselni, hogy az embert mindig dilettánsnak nevezzék. Hogy pont az internetet, meg a mikrohullámú sütőt hozta fel ... én a fél életemet odaadnám, ha minden sarkon régi misére járhatnék, és nem kellene ahhoz, hoyg katolikus híreket olvassak, egy hülye gép előtt ülni, vagy baráti katolikus körbe járhatnék, ahelyett, hogy a szememet teszem tönkre, hogy félévente kell újabb szemüveget vennem. Ami pedig a mikros. illeti, úgy tudom, kifejezetten káros, külföldön óvnak is tőle. - Szép lenne, ha nem nevezne két és fél diplomámmal dilettánsnak, hanem elfogadná, hogy ilyen is van: egész napi tűnödés után sem találtam egyetlen olyan technikai vívmányt sem, ami az emberek hosszú távon a földön vagy az örök élet elnyerésére hasznára lenne.

 Minister Primus adatok | 2008.09.12 17:22 | 64
Kicsit már nevetséges kezd lenni az, hogy egyesek ledilettánsozzák azokat, akikkel nem értenek egyet.

Ezután majd én is arra kérem minden egyes hozzászólót, hogy mutassa fel az okleveleit. Parsifaltól a teológiai végzettséget bizonyitó oklevelet, Akolitustól a filozófiait, szociológiait és mindenféle természettudományit, Pistitől egyelőre csak az illemtanit, stb.

Engem is érdekel, hogy a Többieknek mi ad jogot, hogy bármihez is hozzászóljanak.

 Vágfalvy adatok | 2008.09.12 15:24 | 63
Szerintem Önnek fogalma sincs, mit is írt le az imént! Nem volt még olyan helyzetben, hogy kikapcsolták az áramot, és megállt az élet?
Benzinkútnál nem lehet tankolni, ha elromlik a terminál, a repülőgép nem indulhat, ha hibás a számítógép, nincs telefon, nincs semmi!
Valamikor sokat kellett sorban állni a boltokban (Ön erre nyilván már nem emlékszik...), ma akkor kell sorban állni, amíg "visszaáll a rendszer"!
Hát ettől lett jobb az élet? Eddig legalább tudtam, hogy kenyérért várunk sorba, most pedig a "Rendszert" várjuk!

 akolitus adatok | 2008.09.12 14:30 | 62
Minister Primusnak:
A kőbaltával is agyon lehet ütni a másik embert. Akkor ez azt jelenti, hogy a kőbalta egy rossz találmány volt?
Mióta megjelent a világban a bűn, azóta az ember a körülötte levő világot, a benne lévő tárgyakat, anyagokat, stb. tudja jóra és rosszra is használni.
Cernben a tudósok a világhálót azért találták ki, mert a különféle kutatási eredményeket a másik kutató számítógépén is meg akarták volna jeleníteni és már unták, hogy minden egyes floppyt egyesével kell minden számítógépre betöltögetni. Ezért inkább felrakták egy helyre, s onnan mindenki el tudta érni, ha bejelentkezett oda. Ezt tesszük mi is, amikor ezt a honlapot nézegetjük.

Tudjuk, hogy a sajtót is fel lehet használni jóra is és rosszra is. Ha tudom, hogy az újságosnál van pornóújság is, akkor másmilyen újságot se vegyek soha többé? Nem az eszköz a rossz, hanem azok, akik rosszra használják.

Vágfalvynak:
Nem tudom, mitől lennék technokrata személetmódú, hogy kihasználom/felhasználom korunk technikai vívmányait? Elfogadom, hogy ön, bár szereti ezeket az eszközöket, mégis szabadulni kíván tőlük, hogy "szabad" lehessen. Ha önt megkötik ezek az eszközök, ha gátolják szabadságában, akkor tegye úgy, ahogy jónak látja. Viszont attól, hogy más értékelni tudja a tudományt, esetleg még ért is valamelyik szakterületéhez, s minderről úgy gondolja, hogy Isten azért adta a talentumokat (ész, képesség, tehetség), hogy használjuk, sőt kamatoztassuk őket, ettől még nem válik technokrata szemléletmódúvá. Mindössze a dilettáns beírásokat pontosítottam. Miért baj ez? Nem biztos, hogy mindenki úgy gondolja, mint ön, hogy a technikai eszközök lennének az okai annak, hogy nem vagyunk szabadok.

 Vágfalvy adatok | 2008.09.12 13:55 | 61
Válasz: akolitus 2008.09.12 12:26
Meglepő az Ön technokrata szemléletmódja. Én tanultam valami programozást, BASICcel és Fortrannal kezdtem, aztán beleszagoltam a C-be, és az ennek alapján írt scipt nyelvekbe. Nem vagyok programozó, de szeretem. Mégis, "ha majd nagy leszek", nem lesz számítógépem és amint tehetem, kivágom a mobiltelefont is.
Sajnos ma ebből élek, ezek rabszolgája vagyok, a telefon és internethasználat a fizetésem 1/3-ába kerül.

És ha majd jól megy a sorom, még a gépkocsitól is megszabadulok! Nem azért, mert nem szeretném azt a kényelmet, amit ezen eszközök biztosítanak, hanem azért, hogy szabad lehessek!
De ez Önt ne zavarja, tessék csak tovább mosolyogni, és ünnepelni a technika vívmányait!

 Minister Primus adatok | 2008.09.12 13:23 | 60
És előszöris nem nekünk - lüke civileknek - lett szánva a világháló, hanem a hadseregnek (mint annyi minden más).
Hogy aztán mégis hogy jutott el hozzánk, nem tudom.
De egy az biztos: nem arra lett eredetileg tervezve, hogy nekünk jó legyen.
Most is csak arra jó, hogy valakik jól lefülelhessenek minket.



  MAGYARORSZÁG KIRÁLYNŐJE, KÖNYÖRÖGJ ÉRETTÜNK!