Welcome to Magyar Ifjúság

Search   in  

 Create an AccountHome | Submit News | Your Account | Content | Topics | Top 10  

Korszakváltás

Hírek

Oroszország Hangja


Filmajánló

Könyvajánló

MIÉP

Döglött aknák

Döglött Aknák


Csurka István: Deficit

Csurka István: Deficit


Írószövetségek harca

Csurka István: Írószövetségek harca


Portréfilm Csurka Istvánról

Csurka István: Eredeti helyszín

Új Színház

Új Színház


Csurka István lesz az intendáns Dörner György mellett

Földindulással kezdődne Dörner színházának tavaszi évadja

Dörner György és Pozsgai Zolt az EchoTv-n

Csurka István nyilatkozata + Tarlós István közleménye

Közlemény: a főpolgármester kéri Dörnert, ne alkalmazza Csurkát

Csorja Gergely:
A szakmaiság

Bucz Hunor:
Szívből örülök Dörner kinevezésének


Csorja Gergely:
Náci vagyok, valószínűleg ön is az


Bayer Zsolt:
Húsevő virág


Csorja Gergely: Terror

Dörner György az EchoTv-n

Videó: Fábry Sándor esete a toleránsokkal

Csurka István: Ascher Café

Függetlenség: A szakma

Dózsa László:
Szétrohad az elkorhadt nómenklatúra

Harsányi Gábor:
A fiatalság kiéhezett a magyar drámákra

Jövőnk.info: Mi a bajuk az idegeneknek Dörnerrel és Csurkával?

Csurka István: Színház

Bayer Zsolt: Új Színház

Demokrata-kör

Falusy Márton:
Az Amerikai Népszava újra akcióban:
„…megnyitják az első náci, nyilas színházat - potenciális gyilkosokat nevel”

Újjáéledő Bocskai Színpad


  
Multik haza! – A Pepsinek is mennie kell Venezuelából
Dátum: 2014. May 05. Monday, 11:00
Rovat: Szabad Riport
Szabad Riport
Chavez is komolyan gondolta, hogy visszaszerzi országát a multiktól. Venezuelában a kormány kisajátítja a Pepsi üzem területét is. A venezuelai hatóságok szerdán kezdték meg földterület kisajátításának folyamatát Catia la Mar-ban – mondta Alejandro Simancas, a dél-amerikai Pepsi ügyvezetője. Elmondása szerint, reggel a társaság területén megjelentek Vargas államügyész kíséretében a Nemzeti Gárda és a rendőrség katonái a helyszíni vizsgálat lefolytatására. Hivatalos értesítést a cég vezetősége nem kapott, a közelgő földvásárlást szóban jelentették be a helyi médiában.

Hatóságok szeretnék már most kisajátítani a Pepsi által elfoglalt területeket, raktárakat, ám a nemzetközi vállalatnak továbbra is szándékában áll működtetni az üzemet, mindaddig, amíg nem kapja meg a szükséges hivatalos értesítéseket. A mostani helyszíni ellenőrzés elsődleges célja az volt, hogy a helyi hatóságok meggyőződjenek arról, milyen termékek kerültek felhalmozásra a Pepsi raktárakban. Alejandro Simancas azt mondta, hogy a raktárakban nem tárolt semmit, de üdítő, ásványvíz, és az étolaj vár forgalmazásra a kiskereskedők számára. Azt is hangsúlyozta, hogy az üzem mindaddig működni fog, amíg a kormányzó irodája által hivatalosan, a kisajátításra megadott felmondási idő le nem jár.


Miután 1999-ben, Chavez hatalomra került Venezuelában, államosították a multi cégeket a különböző iparágakban, beleértve az olaj-, az arany-, a távközlési iparágat is, akár a cementgyárakat vagy a legnagyobb magánkézben lévő acélipari céget, sőt még áramszolgáltató céget is.
Ezek vagyonának, felszerelésének és készleteiknek, a mezőgazdaságban pedig több mint 3 millió hektár termőföld köztulajdonba vételét rendelte el.
Emiatt sok egykori vállalkozás tulajdonosa fellebbezett a kisajátítások miatt, nemzetközi választott bíróságon, de a svájci Holcim cementgyártó óriáscég például 650 millió dollárt kap, miután leányvállalatának elkobzása miatt bepanaszolta Venezuelát a Világbank (ki más?) által alapított Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál.

Tavalyelőtt pedig az aranytartalék, (11 milliárd dollár értékű arany melyeket angol, amerikai, francia, kanadai és svájci bankokban őriztek) hazaszállításáról is döntöttek. Az ország nemzetközi tartalékainak összértéke (2011-ben) közel 30 milliárd dollár, melynek 60 százalékát aranyban tartják.

Pár éve a venezuelai parlament az erőszakos videójátékok forgalmazását is betiltotta, épp úgy, ahogy tavaly betiltotta a lőfegyverek és lőszerek eladását az országban, hogy megfékezze a mind erőszakosabbá váló bűnözést.


Pepsi_területeinek_kisajátitása_katia_la_Mar_Venezuela

A 2012 nyarán azt jelentették, hogy a bolíviai hatóságok is azt tervezik, hogy az országban betiltsák a Coca-Cola működését – mely a Pepsi fő riválisa. Egyébként már meg is volt a kóla utódja, a Mocochinche – egy helyi készítésű, őszibarack ízű szénsavas üdítő ital.
Egyébként tavaly a Mc’Donalds is kivonult az országból, mivel már évek óta nem volt nyereséges, ez utóbbi multit épp most ebrudalták ki Oroszországból is – igen helyesen – legalább nem mérgezik az ottaniakat sem.

Az amerikai multik kitiltása nagyobb teret enged és biztonságot nyújt a kisebb helyi cégeknek, a dél-amerikai gazdaságokban.
Amúgy nem Bolívia az első ország, aki fellép a Coca Cola ellen. Kuba, Észak-Korea és Mianmar ugyanis már rég kirúgta őket.
Aki esetleg siratná a Pepsit vagy a Coca Colát, az jó, ha emlékszik a tavalyi botrányra, miszerint a COCA-COLA és a PEPSI kénytelen lesz változtatni a recepten a rákkeltő anyag tartalma miatt.
Itthon pedig már meg sem lepődtünk, az ostoba és felelőtlen kormányunk azon húzásán, amikor tavaly júniusban bejelentették a nagy hírt, miszerint a kormány stratégiai partnere lett a Coca-Cola.

Ami azt illeti, nem csak Dél-Amerika, jött rá, hogy a multik megfojtják a hazai cégeket és kifosztják az országot, ugyanis tavaly decemberben látott napvilágot az a hír is, miszerint a Fico-kormány a biztosítók után akár a gyógyszertárakat is államosíthatja.

Audie

 
Kapcsolódó linkek
· Szabad Riport
· Több hír: Szabad Riport
· Több hír: magyarifjusag


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Szabad Riport:

Az új értékrend kialakítása


Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Kapcsolódó rovatok

HídfőSzabad Riport

Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.
"A magyar vér oly nagy értéke Európának és a szabadságnak, hogy óvnunk kell minden cseppjét."


 
PHP-Nuke © 2005 Francisco Burzi. A PHP-Nuke terméktámogatás nélküli szabad szoftver, amelyre a GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.07 másodperc