Mit kell figyelembe venni a bútorok méretezésének tervezésénél?
A nem megfelelően kialakított munkahely, a rossz megvilágítás, a kellemetlen klíma vagy zajhatás, a munkaeszközök, és felszerelések helytelen tárolása megterheli a szervezetet, gyors elfáradást eredményez.
Az a konyhabútor lehet kényelmes és praktikus, amelyik az ergonómiai követelményeknek is megfelel. Azaz, nem kényszerít fárasztó testtartásra és felesleges mozdulatokra a tevékenység végzése során. A helyes testtartással végzett konyhai munka kevésbé fárasztó, ezért hatékonyabb.
A jól kialakított konyha munkapultjának, szekrényeinek, polcainak, fiókjainak magassági, szélességi méretei, elhelyezése az emberi testméretekhez, és a munkaműveletek mozdulataihoz igazodik.
A munkafelület magassága, kialakítása
A kényelmesen végezhető munkához megfelelő magasságú munkapultot kell tervezni. Ez a testmagasságtól függően általában 80-90 cm.
A magasság akkor kíméli legjobban a gerincet-, ha a munkalap síkja az álló ember derékszögben behajlított könyökénél 10-15 cm-rel lejjebb van. Így pl.: ha a könyök a földtől számítva 100 cm-re van, akkor ideális, ha a pult 85 cm, a mosogató elem 90 cm, a főzőfelület 80 cm magas.
A pult előtt dolgozó lábfeje akkor fér el kényelmesen, ha a lábazat minimum 10 cm magas és 5 cm-rel bentebb van, mint az ajtófront síkja. Tervezéskor erre is figyelemmel kell lenni.
A bútorelemek méretei és elhelyezése
A konyhabútorok szélességméretei általában a 10 és 15 cm többszörösei. Ebből következően 20, 30, 40, 50, 60, 80, 90, 100 cm-es elemekkel lehet tervezni.
A pult és az alsószekrény mélysége általában a tűzhely és a mosogatógép 60 cm-es szabványméretéhez igazodik.
Felső szekrényelemet csak alsó elem fölé célszerű tervezni. A felsőszekrény-elem magassága 30-90 cm lehet, mélységmérete 26-30 cm. Ez elegendő az étkezőedények elhelyezésére és nem zavarja az előtte dolgozót.
A felső szekrényelemek alsó síkja és a munkapult közötti távolság a testmagasságtól függően 45-55 cm-re tervezhető. A tűzhely fölött 60 cm, illetve, ha páraelszívó van 75 cm a szabadon hagyandó rész.
A felső szekrény magassága akkor megfelelő, ha a földön állva kényelmesen elérhető a felső polc, (ez általában 170-190 cm magasság).
A konyhai kisgépek akkor segítik a munkát, ha mindig rendelkezésre állnak! Ezért célszerű azok helyét a pultra tervezni.
A világítás tervezése
A konyhai munka egyes műveletei eltérő, de többnyire meglehetősen erős megvilágítást igényelnek. Legjobb, ha a természetes fény szemből világítja meg a munkahelyeket.
A mosogatót, ha mód van rá, az ablak közelében helyezzük el. Kiemelten fontos a munkalap, a mosogató, és a tűzhely árnyékmentes megvilágítása.
Az általános világítás ezeken a helyeken általában nem biztosít elegendő fényt. Kiegészítő világításra alkalmas a felső szekrények alsó síkjára szerelt rejtett világítás, vagy a felső szekrények koronájába beépített spot lámpasor.