



















|
Hozzávalók:
25 dkg lencse,
10 dkg füstölt kolbász,
2 dl tejföl,
2 evõkanál olaj,
1 nagy fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 evõkanál piros fûszerpaprika,
1 evõkanál finomliszt,
csipetnyi cukor,
kevés só,
1 teáskanál citromlé vagy gyenge ecet.
|
 |
A megmosott és átválogatott lencsét elõzõ este hideg vízben áztatjuk. Másnap bõ
1 liternyi új vízbe tesszük a leszûrt lencsét, és puhára fõzzük. (Nem szabad
kuktában fõzni, mert könnyen eltömheti a szelepet, és balesetet okozhat.) Amíg
a lencse fõ, a vöröshagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk. Az olajat
fazékba öntjük és felforrósítjuk, majd rátesszük a hagymát. Kevergetve üvegesre
pirítjuk. A tûzrõl lehúzva gyorsan belekeverjük a pirospaprikát, majd ráöntünk
1 evõkanál vizet, és a zúzott fokhagymával is összekeverjük. Csak kevés sóval
ízesítjük (a kolbász úgyis elég sós). A kolbász bõrét könnyen lehúzhatjuk, ha
megmossuk. Karikákra vágjuk. A fõtt lencsét levével együtt ráöntjük a hagymás
olajra, majd beletesszük a kolbászkarikákat, és felforraljuk. 10 percig erõs
lángon fõzzük. Közben a lisztet simára keverjük a tejföl felével, a citromlével
és 4 evõkanál vízzel, majd a forrásban lévõ levesbe beleöntjük. Folytonosan
kevergetve jól kiforraljuk, és ha szükséges, utánasózzuk. Csipetnyi cukorral
ízesítjük. A megmaradt tejfölt ki-ki a saját adagjára locsolja.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|