



















|
Hozzávalók (8-10 személyre):
1 kg vegyes leveszöldség,
50 dkg sovány marhaszegy,
1 csirkemell,
20 dkg füstölt, fõtt sonka,
1 szál puha füstölt kolbász,
25 dkg savanyúkáposzta,
félliteres üveg kész céklasaláta,
1 szál tormagyökér,
2 dl tejföl, 2 dl kefír,
2 evõkanál liszt,
2 evõkanál olaj,
1 csokor petrezselyem,
1 teáskanál szárított kapor,
1 darabka szerecsendió-virág,
2 szem szegfûbors,
1 babérlevél, só, törött bors ízlés szerint.
|
 |
Minimum 6 literes fazékba rakjuk a megmosott, letörülgetett, egy darabban
hagyott marhahúst, beleszórjuk a babérlevelet, a szerecsendió-virágot, a borsot
és a szegfûborsot, majd felöntjük 3 liternyi, zubogó, forrásban lévõ vízzel. 1
evõkanál sóval addig fõzzük, amíg a hús félig megpuhul. Ekkor hozzátesszük az
egy darabban hagyott csirkemellet, a megtisztított zöldségeket, és tovább
fõzzük. Közben a sonkát kis kockákra, a bõrétõl megfosztott kolbászt pedig
karikákra vágjuk. A tormát megreszeljük, a kefírrel összevert tejfölben simára
keverjük a lisztet. Az olajon megpirítjuk az apróra vágott savanyú káposztát. A
megfõtt húst levébõl kivesszük, és kockára vágjuk. A csirkemellet kicsontozzuk,
és ugyancsak felkockázzuk, a zöldségeket pedig egyforma kis hasábokra vágjuk. A
levesbe beletesszük az összes húsfélét, zöldséget, káposztát, majd ismét
felforraljuk. Beleszórjuk a kaprot, a finomra vágott petrezselyemzöldet, a
reszelt torma felét, a céklasaláta levét és a csíkokra aprított céklát is. A
forrásban lévõ levest behabarjuk a lisztes tejföllel. Folyamatosan kevergetve
jól kiforraljuk. Levesescsészékben tálaljuk, mindegyik tetejére halmozva a
megmaradt tormából, és kevés tejföllel meglocsolva.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|