



















|
Hozzávalók:
40 dkg savanyú káposzta,
25 dkg vegyes leveszöldség,
1 kis szál füstölt kolbász,
2 dl tejföl,
1 babérlevél,
1 kis fej vöröshagyma,
2 evõkanál olaj,
1 evõkanál liszt,
1 teáskanál piros fûszerpaprika,
só és törött bors ízlés szerint.
|
 |
A savanyú káposzta levét leszûrjük és félretesszük. A káposztát nagyon apróra
összevágjuk, a zöldséget tisztítás után vékonyka csíkokra aprítjuk. A
vöröshagymát finomra metéljük, majd a felforrósított olajon üvegesre
fonnyasztva, a tûzrõl lehúzzuk, és rászórjuk a paprikát. Gyorsan összekeverjük,
és azonnal ráöntünk 2 evõkanál vizet. Ezután a tûzre visszatesszük, és
rádobjuk a zöldséget. Pár percnyi pirítás után hozzáadjuk a káposztát, és
együtt pirítjuk tovább 5 percig, közben folyamatosan keverjük, hogy ne éghessen
le az alja. Kétliternyi vizet ráöntünk, és felforraljuk. Közben a kolbászt
meleg vízben megmossuk, így könnyen lehúzhatjuk a bõrét. Karikákra vágjuk, és
hozzátesszük a forrásban lévõ leveshez. Beletesszük még a babérlevelet. A
levest csak akkor sózzuk meg, ha a kolbász legalább 5 percet fõtt. (A füstölt
kolbász sós, vigyázzunk, nehogy elsózzuk!) Meg is borsozzuk, majd addig fõzzük,
amíg a zöldség is, meg a káposzta is megpuhul. A lisztet fél dl vízzel és a
tejföllel simára keverjük, és a forrásban lévõ levet behabarjuk vele.
Folyamatosan kevergetve 5 percig forraljuk. Megkóstolva, a félretett
savanyúkáposzta-lével és csipetnyi cukorral pikánsra ízesíthetjük. (Ha a
káposzta nagyon savanyú, szûrõben, hideg víz alatt mossuk át.)
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|