



















|
Hozzávalók:
1 kg tyúkhús,
100g kelkáposzta,
1 zöldpaprika,
1 paradicsom,
1 fej hagyma,
10-15 szem bors,
1 mk. sáfrányos szeklice,
2 gerezd fokhagyma, só,
400g vegyes leveszöldség,
100g gomba,
100g karfiol/spárga,
100g zöldborsó (mélyhûtött),
50g cérnametélt,
néhány szál petrezselyem.
|
 |
A tyúkhúst hideg vízben feltesszük fõni. Ha felforrt, hozzáadjuk a
kelkáposztát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, a hagymát egészben, teatojásba
zárva a borsot, a sáfrányos szeklicét, a fokhagymát, és kissé megsózzuk. Fedõ
alatt, éppen csak gyöngyöztetve 1 órán át fõzzük. Beletesszük a megtisztított,
nagyobb hasábokra vágott leveszöldséget, és további 1 órán át fõzzük. A
zöldborsót, a megtisztított, felaprózott gombát és karfiolt/spárgát egy
lábaskában, 2 merõkanál húslevessel, fedõ alatt puhára pároljuk, melegen
tartjuk. Külön edényben, egy kevés húslevesben kifõzzük a cérnametéltet. A fõtt
tyúkhúst kiemeljük a levesbõl, kisebb darabokra bontjuk, elõmelegített tálba
tesszük. A zöldséget vékony csíkokra vágjuk, a párolt zöldségekkel és a
tésztával együtt a húshoz adjuk. A forró leves tetejérõl leszedjük a zsírt, a
hús tetejére, a tálba szûrjük, meghintjük vágott petrezselyemmel és azonnal
tálaljuk.
Érdekesség: ez a szinte egytálétel Újházy Edérõl, a századforduló népszerû
pesti színészérõl kapta a nevét.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|