WebFazek Koret Szõlõs zöldségköret
Gombás galuska
Gombás zsemlegombóc
Vegyeszöldség-köret
Sáfrányos rizs
Burgonyalepény
Morzsás zöldbab
Mandulás burgonyakrokett
Sült gyümölcs vegyesen
Júliusi krumpli
Szõlõs zöldségköret
Hasábburgonya
Burgonyafészek
Rácsos burgonya
Burgonyaropogós
Petrezselymes burgonya
Tört burgonya
Burgonyapüré
Paprikás burgonya
Párolt rizs
Gombás rizs
Rizibizi
Galuska
Zsemlegombóc
Tarhonya
Tavaszi körítés
Cseh gombóc /knédli/
petrezselymes krumli
Zöldség krokett
Borkorcsolya
Desszert
Egytaletel
Edesseg
Fozelek
Halétel
Húsétel
Ital
Koret
Leves
Martas
Salata
Sorkorcsolya
Sutemeny
Szarnyas
Szendvics
Teszta
Tojásétel
Zöldségétel
Vegetáriánus ételek
Gyerekeknek

Hozzávalók (4 személyre):
500 g gyöngyhagyma,
só, bors,
1 nagy piros húsú paprika (paradicsompaprika),
1 nagy sárga húsú paprika,
500 g piros és fehér szõlõ vegyesen,
2 evõkanál olaj,
1 babérlevél,
4 evõkanál fehér borecet.

Elkeszites
A megtisztított hagymát sós vízben 5 percig fõzzük, leszûrjük. A paprikákat kicsumázzuk, 3x3 cm-es kockákra vágjuk; az alaposan megmosott szõlõt leszemezzük, tiszta konyharuhával megtörölgetjük. Egy nagyobb méretû serpenyõben - még jobb, ha cserépedényben - felforrósítjuk az olajat, beledobjuk a hagymát, sózzuk, borsozzuk és mérsékelt tûzön, fedõ nélkül 5 percig forgatjuk, majd hozzáadjuk a paprikát, a szõlõt és a babérlevelet, erõs tûzön még 5 percig pirítjuk. Megöntözzük borecettel és 1/2 dl forró vízzel, lefedjük, és továbbra is erõs tûzön tartva további 10 perc alatt "harapnivaló" puhaságúra, azaz nem túlságosan puhára pároljuk, ízlés szerint utánasózzuk (a levét csaknem egészen el kell fõnie!), a babérlevelet kidobjuk. A fõzõedényben, vagy elõmelegített mélyebb tálba szedve, fõtt vagy hirtelensült húsok, szárnyasok mellé kínáljuk. Változat: Friss helyett készíthetjük ecetes gyöngyhagymával is, ez esetben elhagyjuk a borecetet és a zöldséghez nem vizet adunk, hanem 5-6 evõkanálnyit a hagyma ecetes levébõl.


EXTERNET Web-Art Mûhely
1997