WebFazek Koret Burgonyalepény
Gombás galuska
Gombás zsemlegombóc
Vegyeszöldség-köret
Sáfrányos rizs
Burgonyalepény
Morzsás zöldbab
Mandulás burgonyakrokett
Sült gyümölcs vegyesen
Júliusi krumpli
Szõlõs zöldségköret
Hasábburgonya
Burgonyafészek
Rácsos burgonya
Burgonyaropogós
Petrezselymes burgonya
Tört burgonya
Burgonyapüré
Paprikás burgonya
Párolt rizs
Gombás rizs
Rizibizi
Galuska
Zsemlegombóc
Tarhonya
Tavaszi körítés
Cseh gombóc /knédli/
petrezselymes krumli
Zöldség krokett
Borkorcsolya
Desszert
Egytaletel
Edesseg
Fozelek
Halétel
Húsétel
Ital
Koret
Leves
Martas
Salata
Sorkorcsolya
Sutemeny
Szarnyas
Szendvics
Teszta
Tojásétel
Zöldségétel
Vegetáriánus ételek
Gyerekeknek

Hozzávalók:
4 nagyobb, nyers burgonya,
3 púpozott evõkanál liszt,
1 dl tej,
2 tojás,
1 teáskanál só,
1 teáskanál reszelt vöröshagyma,
1 mokkáskanál törött fekete bors,
3 evõkanál olaj,
plusz kevés olaj a sütéshez,
1 mokkáskanál õrölt szerecsendió-virág.

Elkeszites
A tojásokat habosra verjük, majd összekeverjük a tejjel és a liszttel. Hozzáadjuk a reszelt vöröshagymát, a sót, a borsot és a szerecsendió-virágot, valamint 3 evõkanálnyi olajat, ezután az egészet ismét jól összekeverjük. A masszát 10 percig hagyjuk állni. Közben a burgonyát meghámozzuk, és az almareszelõ legdurvább fokán lereszeljük. Azonnal beleforgatjuk a tojásos masszába, és alaposan összekeverjük. (A masszának a szokásos galuskatésztánál kissé keményebbnek kell lennie.) Teflon- vagy palacsintasütõben nagyon kevés olajat forrósítunk, amelyre evõkanállal adagolva, kis halmokat rakunk. Az evõkanál domború felével azonnal simára nyomkodjuk, így egyforma kis lepénykéket kapunk. Ha az alsó felük szép pirosra megsült, lapátkanállal óvatosan megfordítjuk, és a másik felüket is megsütjük. Meleg tálra halmozzuk, és tetszés szerinti salátával vagy savanyúsággal kínáljuk. Magába, fõételként fogyaszthatjuk, de fele mennyiségben készítve köret is lehet mártásos feltét mellé, esetleg borkorcsolyának is tálalható.


EXTERNET Web-Art Mûhely
1997