



















|
Hozzávalók:
25 dkg rizs,
5 dkg mazsola,
1 citrom,
5 dkg vaj (vagy margarin),
1 evõkanál vegeta,
1 teáskanál currypor,
2 gerezd fokhagyma,
1 evõkanál sáfrányos szeklice,
késhegynyi törött fehér bors.
|
 |
A rizst átválogatjuk, tésztaszûrõbe öntjük, és váltott vízsugár alatt többször
megmossuk, majd a rizzsel teli szûrõt vízbe állítjuk. 20 percig áztatjuk a
rizst. Közben a sáfrányos szeklicét forrásban lévõ, bõ fél liternyi vízbe
tesszük, és 5 percig forraljuk, ezalatt szép sárga színét kiadja. A mazsolát
megtisztítjuk és összezúzzuk. Az áztatott rizst leszûrjük. Lábosba tesszük a
vajat, felolvasztjuk, majd rászórjuk a rizst, és kevergetve üvegesre pirítjuk.
A tûzrõl félrehúzzuk, belekeverjük a vegetát, a zúzott fokhagymát, a borsot és
a curryport, majd ráöntjük a citromlevet, és végül a mazsolát is. Felöntjük a
sáfrányos lével, és visszarakjuk a tûzre. Kis lángon, befedve, keverés nélkül
addig pároljuk, amíg az összes levét felszívja. Ezután még 15 percig hagyjuk
saját gõzében duzzadni. Az ily módon készített rizs pergõs, gurulós lesz, nem
tapad össze. Tálalás elõtt villával óvatosan átforgatjuk. Csirke mellé nagyon
finom, de magába, salátával is kitûnõ vacsorára.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|