WebFazek Koret Sáfrányos rizs
Gombás galuska
Gombás zsemlegombóc
Vegyeszöldség-köret
Sáfrányos rizs
Burgonyalepény
Morzsás zöldbab
Mandulás burgonyakrokett
Sült gyümölcs vegyesen
Júliusi krumpli
Szõlõs zöldségköret
Hasábburgonya
Burgonyafészek
Rácsos burgonya
Burgonyaropogós
Petrezselymes burgonya
Tört burgonya
Burgonyapüré
Paprikás burgonya
Párolt rizs
Gombás rizs
Rizibizi
Galuska
Zsemlegombóc
Tarhonya
Tavaszi körítés
Cseh gombóc /knédli/
petrezselymes krumli
Zöldség krokett
Borkorcsolya
Desszert
Egytaletel
Edesseg
Fozelek
Halétel
Húsétel
Ital
Koret
Leves
Martas
Salata
Sorkorcsolya
Sutemeny
Szarnyas
Szendvics
Teszta
Tojásétel
Zöldségétel
Vegetáriánus ételek
Gyerekeknek

Hozzávalók:
25 dkg rizs,
5 dkg mazsola,
1 citrom,
5 dkg vaj (vagy margarin),
1 evõkanál vegeta,
1 teáskanál currypor,
2 gerezd fokhagyma,
1 evõkanál sáfrányos szeklice,
késhegynyi törött fehér bors.

Elkeszites
A rizst átválogatjuk, tésztaszûrõbe öntjük, és váltott vízsugár alatt többször megmossuk, majd a rizzsel teli szûrõt vízbe állítjuk. 20 percig áztatjuk a rizst. Közben a sáfrányos szeklicét forrásban lévõ, bõ fél liternyi vízbe tesszük, és 5 percig forraljuk, ezalatt szép sárga színét kiadja. A mazsolát megtisztítjuk és összezúzzuk. Az áztatott rizst leszûrjük. Lábosba tesszük a vajat, felolvasztjuk, majd rászórjuk a rizst, és kevergetve üvegesre pirítjuk. A tûzrõl félrehúzzuk, belekeverjük a vegetát, a zúzott fokhagymát, a borsot és a curryport, majd ráöntjük a citromlevet, és végül a mazsolát is. Felöntjük a sáfrányos lével, és visszarakjuk a tûzre. Kis lángon, befedve, keverés nélkül addig pároljuk, amíg az összes levét felszívja. Ezután még 15 percig hagyjuk saját gõzében duzzadni. Az ily módon készített rizs pergõs, gurulós lesz, nem tapad össze. Tálalás elõtt villával óvatosan átforgatjuk. Csirke mellé nagyon finom, de magába, salátával is kitûnõ vacsorára.


EXTERNET Web-Art Mûhely
1997