WebFazek Koret Júliusi krumpli
Gombás galuska
Gombás zsemlegombóc
Vegyeszöldség-köret
Sáfrányos rizs
Burgonyalepény
Morzsás zöldbab
Mandulás burgonyakrokett
Sült gyümölcs vegyesen
Júliusi krumpli
Szõlõs zöldségköret
Hasábburgonya
Burgonyafészek
Rácsos burgonya
Burgonyaropogós
Petrezselymes burgonya
Tört burgonya
Burgonyapüré
Paprikás burgonya
Párolt rizs
Gombás rizs
Rizibizi
Galuska
Zsemlegombóc
Tarhonya
Tavaszi körítés
Cseh gombóc /knédli/
petrezselymes krumli
Zöldség krokett
Borkorcsolya
Desszert
Egytaletel
Edesseg
Fozelek
Halétel
Húsétel
Ital
Koret
Leves
Martas
Salata
Sorkorcsolya
Sutemeny
Szarnyas
Szendvics
Teszta
Tojásétel
Zöldségétel
Vegetáriánus ételek
Gyerekeknek

Hozzávalók:
1 kg lehetõleg egyforma újkrumpli,
1 csokor zöldhagyma,
1 csokor petrezselyemzöld,
ízlés szerint só és törött fekete bors,
a tepsihez 2 evõkanál olaj,
1 evõkanál zsemlemorzsa,
15 dkg baconszalonna (vagy hajszálvékony szeletekre
     vágott császárhús).

Elkeszites
A krumplit nagyon gondosan megmossuk, és leszárítjuk, de nem kell megtisztítani, mert héjastól fogjuk megsütni. Akkora tepsit, amekkorába egy sorban elfér a krumpli, olajjal kikenünk, és zsemlemorzsával meghintünk. A száraz krumplikat egyenletesen szétterítjük. Megsózzuk, és törött fekete borssal megszórjuk. A zöldhagymát megmossuk, letisztítjuk, és nagyon vékony karikákra vágva rakjuk a krumplik tetejére, illetve a krumplik közeibe. A baconszalonnát hosszú, vékony csíkokra szabdaljuk, és a krumpli tetején ugyancsak egyenletesen elosztjuk. Fedetlenül toljuk be az elõmelegített, közepesen forró sütõbe, és legalább 50 percen keresztül közepes lángon sütjük. Nem szabad megkeverni, mert a nagy nedvességtartalmú újkrumpli hamar szétesik. a krumplihéj szép pirosbarnára és ropogósra sül, a krumpli belseje pedig omlós, puha lesz. Végül tálalás elõtt meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel. Salátával fõételnek, ünnepi pecsenye mellé pedig köretnek tálalható.


EXTERNET Web-Art Mûhely
1997