



















|
Hozzávalók:
12 káposztalevél (1 közepes fej káposzta),
15 dkg gomba,
1 fej vöröshagyma,
1 dl rizs,
1 tojás,
2 dl tejföl,
1 marhahúsleveskocka,
1 késhegynyi törött fekete bors,
1 mokkáskanálnyi csombor (borsikafû),
1 gerezd fokhagyma,
1 evõkanál olaj,
ízlés szerint só.
|
 |
A káposztalevelek kemény ereit úgy vágjuk le, hogy ne lyukadjanak ki. Forrásban
lévõ vízbe tesszük, és az újraforrástól számított 3 percig fõzzük, majd
leszûrjük. Hagyjuk, hogy kihûljön. Közben a gombát megtisztítjuk és apróra
összevágjuk. A vöröshagymát hámozás után finomra metéljük. Az olajat
felforrósítjuk, rátesszük a hagymát, és megsózzuk. Néhány percnyi pirítás után
a gombát is hozzáadjuk, majd befedve, saját levében puhára pároljuk. Ha
zsírjára sült, a tûzrõl lehúzzuk, és a nyers, megmosott, lecsurgatott rizst
belekeverjük. Hozzáadjuk még a zúzott fokhagymát, a törött borsot és a
csombort. Jól összekeverjük. Egy-egy kiterített káposztalevélre egy halom
rizses gombát ráteszünk, és úgy csavarjuk fel, mintha palacsintát készítenénk.
Kisebb tepsibe rakjuk a göngyölegeket, majd annyi vízzel öntjük fel, amennyi
bõven ellepi. Beletesszük a húsleveskockát, és alufóliával befedve az
elõmelegített forró sütõbe toljuk. 35-40 percig pároljuk. A rizs a folyadék
nagy részét beszívja. Ezután leöntjük a tojással összekevert tejföllel (amelybe
kevés sót is tettünk), és fedetlenül megpirítjuk.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|