



















|
Hozzávalók:
50 dkg burgonya,
2 dl kefir,
1 dl majonéz,
1 dl tej,
1 kis fej vöröshagyma,
1/2 dl fehér bor,
2 evõkanál zseltinpor,
só és törött bors ízlés szerint,
2 evõkanál ecet,
1 csokor snidling vagy zöldhagyma szára,
1 evõkanál cukor.
|
 |
A burgonyát héjában megfõzzük, majd meghámozva, vékony karikákra, s a karikákat
kis kockákra vágjuk. Ecettel, cukorral, kevés sóval kellemes, nem túl savanyú
levet készítünk, amelybe a még meleg burgonyát belerakjuk. Legalább fél óráig
benne hagyjuk, közben elkészítjük a mártást. A majonézt simára keverjük a
kefirrel, a borral, a nagyon apróra vágott snidlinggel vagy zöldhagymaszárral,
és kevés sóval, borssal ízesítjük. A megtisztított hagymát egészen kis kockákra
vágjuk, és megsózva, 15 percig hagyjuk állni. A zselatint kis lábasba szórjuk,
ráöntjük a tejet, és néhány percnyi áztatás után kis lángon, folyamatos
kevergetés közben folyósra olvasztjuk. Mélyebb salátástálba öntjük a mártást,
hozzáadjuk a közben leszûrt burgonyát, a hagymát (nem kell kicsavarni),
legvégül pedig belekeverjük a már csak langyos zselatint. Egy õzgerinc formát
folpack fóliával kibélelünk, beleöntjük a majonézes burgonyát, majd a tetejét
is befedve, a hûtõszekrényben szilárdulásig hûtjük. Tálalás elõtt deszkára
borítjuk, és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|