Hozzávalók:
800 g apró szemű krumpli,
50 g szeletelt szalonna (bacon),
2 evőkanál vaj vagy margarin,
2 gerezd fokhagyma,
1 nagy csokor újhagyma,
só, bors.
|
 |
A krumplit megtisztítjuk, megmossuk, enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk, 5 percig előfőzzük.
Közben a szalonnát vékony csíkokra vágjuk, a vajjal együtt megpirítjuk, a szalonnapörcöt félretesszük.
A zsíradékban rózsaszínűre sütjük a fokhagymagerezdeket, kidobjuk (vigyázat, ha megégnének, keserű
lesz az étel!). Az újhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk (egy keveset a zöldjéből is). A krumplit
leszűrjük, egy közepes méretű, csinos sütőedénybe terítjük, lazán összekeverjük a hagymakarikákkal,
meglocsoljuk a zsíradékkal, és előmelegített, forró sütőben (200 fokon) 30 percig sütjük-pirítjuk.
A sütőből kivéve megszórjuk a tetejét a félretett szalonnapörcel, frissen őrölt borssal, és a sütőedényben,
forrón tálaljuk.
Megjegyzés: ha a krumpli héja szép vékony, nem kell ledörzsölni, csak jó alaposan megmosni.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997-1998
|