



















|
Hozzávalók:
30 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja,
25 dkg vegyes leveszöldség,
50 dkg burgonya,
1 nagy fej vöröshagyma,
3 evõkanál olaj,
1 evõkanál piros fûszerpaprika,
2 gerezd fokhagyma,
1 dl száraz vörösbor,
1 marhahúsleveskocka,
ízlés szerint só, csipetnyi porcukor.
|
 |
Az olajat egy fazékban felforrósítjuk, majd üvegesre fonnyasztjuk rajta a
megtisztított, és finomra metélt vöröshagymát. A tûzrõl lehúzva belekeverjük a
pirospaprikát, és azonnal ráöntünk 2 evõkanálnyi vizet. A tûzre visszatesszük,
és rádobjuk az elõzõ este hideg vízbe áztatott nyers, apró kockákra vágott
sonkát. Néhány percig pirítjuk, majd felöntjük 2 liternyi vízzel. Beletesszük a
húsleveskockát és a zúzott fokhagymát, ezután felforraljuk. Kis lángon majdnem
puhára fõzzük. Ezután hozzáadjuk a megtisztított, és ugyancsak kis kockákra
darabolt petrezselyemgyökeret, valamint a sárgarépát, végül pedig a
meghámozott, és ugyancsak kis kockákra vágott burgonyát. Ha szükséges, még
annyi vizet öntünk bele, hogy a folyadék jól lepje el a burgonyát. Készre
fõzzük. Mielõtt az asztalra tennénk, nyakon öntjük a borral, és ha szükséges,
utánasózzuk, de már nem forraljuk. A leves még laktatóbb, ha 1 tojásból készült
csipetkét is belefõzünk, azonban e nélkül is kiadós. (Ha sok locsoló-látogatónk
jön, érdemes ezzel a levessel megkínálni, mert a férfiak általában igencsak
levesesek.)
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|