Hozzávalók:
1 közepes hagyma
1 közepes paradicsom
2 közepes paprika
1 kisebb erős zöldpaprika
3 szelet szalonna (legyen benne hús is)
5 dkg jófajta füstölt sajt
4 db tojás
csipetnyi darált chili és só
két szelet nem túl vékony kenyér
|
 |
A szalonnát kis kockákra vágjuk és lassú tűzön serpenyőben kiolvasztjuk és ropogósra pirítjuk.
A szalonnát kiszedjük és félretesszük. A zsír felét kiöntjük a serpenyőből. A hagymát összevágjuk, nem túl apróra. A paprikát és a paradicsomot úgyszintén. A hagymát csipetnyi sóval aranysárgára jól megfonnyasztjuk a zsírban, majd hozzáadjuk a paprikát és a chilit. Amikor a paprika fonnyadni kezd és levet ereszteni, beletesszük a paradicsomot. A tojásokat nagyon kicsi sóval felverjük, a reszelt sajt felét beleszórjuk. Ha a lecsónk késznek látszik, akkor feljebb vesszük a gázt egy kicsit és beleöntjük a tojást. Hagyjuk sülni, közben a kenyereket megprirítjuk, de csak úgy, hogy a közepe puha maradjon. Mikor a tojás még egy kicsit lágy, de jó része már megsült, akkor a tűzről levesszük és megszórjuk a maradék sajttal. Ügyesen lapos tányérra csúsztatjuk.
Rászórjuk a szalonnadarabkákat és a szeletelt zöld erőspaprikát. (A paprika ízlés szerint elhagyható, de a szalonna semmiképp.) Pirított kenyeret adunk hozzá, amit megkenhetünk egy lehelletnyi fokhagymával.
Félédes vagy száraz fehérbor illik hozzá, utóbbiból egy jófajta fröccs is elképzelhető. Jómagam viszont leginkább egy jófajta sörrel szeretem.
A receptet Nagy Tamás küldte.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|