Hozzávalók:
30 dkg piros káposzta,
30 dkg fehér káposzta,
2 nagy fej lilahagyma,
3 evõkanál olaj,
2 evõkanál ecet,
1 evõkanál mustár,
1 mokkáskanál õrölt köménymag,
ízlés szerint só, csipetnyi porcukor.
|
 |
Mindkét fajta káposztát leveleire szedjük, és erõs vízsugár alatt megmossuk. Jó
éles késsel nagyon vékony csíkokra vágjuk, majd nagy tésztaszûrõbe rakjuk. A
lilahagymát meghámozzuk, és ugyancsak nagyon vékony karikákra vágjuk. Fazékban
vizet forralunk. Ha már lobogva, zubogva forr, a szûrõkanálban lévõ káposztát
belemerítjük. A víz újraforrásától kezdve 2 percig hagyjuk benne. Ezután
kiemeljük, és a káposztát lecsöpögtetjük. (Akinek nem egészséges a gyomra, a
hagymát ugyanígy forrázza le, akkor nem okoz emésztési panaszokat.) Amíg a
káposzta hûl, salátástálba öntjük az ecetet, az olajat, a mustárt és a tört
köménymagot. Hozzáöntünk 5 evõkanál vizet, majd addig keverjük, amíg a mártás
egészen egynemûvé válik. Ezután sóval, cukorral megízesítjük, és a forrázott
káposztát valamint a hagymát belekeverjük. Jól átforgatjuk, majd légmentesen
befedjük, és legalább fél napig érleljük a hûtõszekrényben. Tálalás elõtt ismét
átkeverjük. Húsféle mellé tálaljuk. Vacsorára is megfelelõ, ha belekeverünk 1
pohár kefirt vagy joghurtot, vagy kevés összemorzsolt tehéntúróval szórjuk meg.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|