



















|
Hozzávalók:
2 szép nagy fekete retek,
2 fej lilahagyma,
1 kisebb zellergumó,
1,5 dl majonéz,
2 dl tejföl,
1/2 citrom leve,
1 csokor friss, vagy 1 teáskanál szárított petrezselyemzöld,
ízlés szerint só, csipet cukor,
1 késhegynyi törött fehér bors.
|
 |
Elõször a mártást készítjük el: a majonézt simára keverjük a tejföllel és a
citrom átszûrt levével, majd borssal és cukorral ízesítjük. Ezután a nagyon
finomra vágott petrezselyemzöldet is belekeverjük, végül az egészet
hûtõszekrénybe tesszük. A retket kefével alaposan lesikáljuk, és tisztára
mossuk, majd héjastól gyufaszálnyi csíkokra reszeljük (vagy vágjuk). Megsózzuk,
és jól átforgatjuk. A letisztított és meghámozott zellert ugyancsak felcsíkozzuk,
és szûrõbe téve belelógatjuk egy forrásban lévõ fazék vízbe úgy, hogy a zeller
mind beleérjen. Az újraforrástól számítva 1 percig fõzzük, majd a lébõl
kiemelve jól lecsöpögtetjük, és kihûtjük. A lilahagymát nagyon vékony karikákra
vágjuk, és a karikákat szétszedjük. Megsózzuk 15 percnyi állás után az összes
zöldséget beleforgatjuk a majonézes mártásba. Befedve betesszük a
hûtõszekrénybe, és legalább fél napig érleljük.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|