



















|
Hozzávalók:
20 dkg ementáli (Pannónia) sajt,
2 savanykás ízû alma,
1 fürt szõlõ,
5 dkg durvára vágott dióbél,
1 1/2 dl majonéz,
2 dl tejföl,
3 evõkanál száraz fehér bor,
1 teáskanál mustár,
1 mokkáskanál porcukor,
1 csapott mokkáskanál törött bors,
1 fej vöröshagyma (vagy 1 csokor zöldhagyma),
ízlés szerint só.
|
 |
Elõször is a mártást készítjük el. A majonézt simára keverjük a tejföllel, a
mustárral, a borral, a sóval és a borssal, majd kevés cukorral fûszerezzük. Az
almákat megmossuk, de nem hámozzuk meg. Kicsumázzuk, és vékony szeletkékre
vágva, azonnal beleforgatjuk a mártásba, hogy ne barnuljanak meg. A
vöröshagymát megtisztítjuk, vékony karikákra metéljük, és a karikákat
szétszedjük. Megsózzuk (de nem besózzuk), majd jól összekeverjük. 15 percig
hagyjuk állni. A diót a salátához keverjük. A szõlõt megmossuk, leszemezzük, és
ugyancsak hozzáadjuk a salátához. A sajtot vékony csíkokra vágjuk, és jól
összekeverjük a többi hozzávalóval. Végül beleforgatjuk a sós hagymát is,
levével együtt. A tálat szorosan befedjük, nehogy a hagyma erõs illata
elárassza a hûtõszekrényt. Legalább fél napig érleljük. Salátaköretnek
mindenfajta szárazabb húshoz nagyon jó (különösen grillcsirkéhez), de magában
is fogyasztható vacsorára, néhány szelet pirított kenyérrel.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|