



















|
Hozzávalók:
1,25 kg hüvelyes zöldborsó (50 dkg tisztán mérve),
1 tojássárgája,
1 dl olaj,
2 dl tejföl,
1/2 citrom leve,
1 kis fej vöröshagyma,
1 csokor petrezselyemzöld,
1 teáskanál mustár,
2 centiliter konyak (vagy 1 mokkáskanál konyakaroma),
ízlés szerint só és törött fekete bors.
|
 |
A zöldborsót nagyon kevés, enyhén sós, forrásban lévõ vízbe dobjuk, és az
újraforrástól számított 5 percig fõzzük, majd leszûrjük. Félretéve hagyjuk
kihûlni. A tojássárgát a mustárral és a citromlével cseppenként kikeverjük,
majd az olajat is lassan hozzácsorgatva, puha vaj sûrûségûre keverjük.
(Szokásos majonézt keverünk.) A majonézt ezután simára keverjük a tejföllel, a
konyakkal, és a nagyon finomra vágott petrezselyemzöld felével. Megsózzuk és
megborsozzuk, végül a meghámozott, és kis darabokra vágott hagymát
fokhagymaprésen átnyomva, a mártásba keverjük. A mártást mély salátástálba
öntjük, és beleforgatjuk a kihûlt zöldborsót. A tetejére hintjük a megmaradt
petrezselyemzöldet, majd betakarva, a hûtõszekrényben legalább fél napig
érleljük.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|