mindre bilar, fler cyklar

kerékpáros program születőben. nem tudom hányadik, s mennyit ér.

mert ez az elképzelés álom marad egészen addig, amíg a jelenlegi útfelújítások terveiben nem számolnak kerékpárút építésével - hiányolom a tisztán leírt szabványt, amely meggátolja a sárga felfestésű "építést" és az Andrássy úton (Bajcsytól Oktogonig) található borzalmat. szabványnak a Bajcsyn található kerékpárutat javasolnám.

és az a helyzet, nem kéne korlátozni a kerékpárutak építésére a felvetést - ugyanis a jelenlegi budapesti közlekedés nagy problémája a háromsávos városi autóutak zsúfoltsága. ha előkerestek egy '50es, '60as évekbeli fotót ugyanazokról az utakról (pl: Váci, Úllői, Rákóczi), nem hisztek a szemeteknek. végig platánsorok az út két oldalán, középen villamossínekkel. aztán a '70es években a metróépítésekkor kivágták a fákat, felszedték a villamosíneket - utólag nézve ez is nagy hiba volt - és lőn, a forgalom sokszorosára növekedésével a város képtelen tartani a lépést.

véleményem szerint a Nagykörúton (+Irinyi, Bocskai, Villányi, Alkotás, Margit krt) belüli területre behajtási díjat kéne kivetni, valamint ezeken a belső területeken meg kéne szüntetni a háromsávos utakat - beleértve az Erzsébet-híd - Rákóczi tengelyt is. ott a Hungária, ott az M0, tessék azt használni autóval. ugyanezekre az utakra vissza kéne telepíteni a villamosközlekedést és amely buszjáratot ki lehet váltani trolival, szintén át kell építeni. természetesen ez minden felszíni járműnek 30as övezet lenne.

A Hungária és Nagykörút közti területen pedig minden forgalmasabb úton legyen elkülönített kerékpárút - mint ahogy a Bajcsyn - valamint fővárosi tulajdonú és üzemeltetésű parkolóházakat kell építeni minél több metróállomásnál. ez az övezet végig 50es körzet lenne.

tudom, ez sokaknak nem felel meg - elsőre - és vannak vitatható elemei (pl a mostani kelet-nyugati tengely szinte lezárása a Rákóczi út átalakításával), de hosszútávon sokkal élhetőbb és kellemesebb belvárost és Budapestet nyernénk vele. mi gyalogosok, biciklisek és autósok egyaránt.

trollkarlen frĺn övärlden

megérkezett kedvenc fantasy regényem és világom Studio Ghibli féle átirata, a Földtenger Varázslója. ha nem ismernéd Ursula K. Le Guin e ciklusát, pótold hiányosságodat. amikor Kóbor magába fogadja az általa megnyitott kapun világra szabaduló Árnyat, nos akkor egy picit magamra ismertem.

mivel épp a borospohár fenekére néztem és nincs különösebb teendőm holnap, bele is tekintek rögvest. rendelhettek az xpresstől - csak ügyesen persze, semmi bizonytalanra kattintani - minden csomag épségben ott várt és most filmorgia veszi kezdetét, vízipipástul.

magnetisk

jövendő szeánszaink:
május 23, péntek Benczúr-klub +Dyas
június 5, csütörtök aftermusic +Dyas, oneheadedman

várunk mindenkit szeretettel.

det evigt konungariket

gyönyörűre sikeredett a Cult of Luna idei alkotása, felfoghatatlanul szép. annyira szépen váltják a sárba taposó durvulatokat a magányos elszállásokkal, hogy azt tanítani kéne - ha lehetne. tényleg ajánlom, bármilyen zenét is hallgass - ez remekmű a javából, erősen Bergmant idéző érzelmi töltettel és háttérben megbújó koncepcióval. ismerkedjetek vele.

tusen bilder

a képtárban megtalálhatóak krakkói képeim - és az eddigi válogatásokat is az új külcsínhez jobban igazodó flash playerrel láttam el. kevesebb kattintás, többezernyi kép, még nagyobb élvezet.