Rodrigó, csivava – műtét utáni rehabilitáció

Rodit a 7 éves csivava fiút kereszteződő szalagszakadás miatt műtötték.

A szakállatorvos az operáció után fizioterápiás kezelést javasolt.

A rehabilitációt az állapotfelmérés előzte meg, mely során jól látható volt, hogy Rodrigó nem terhelte rendesen az érintett végtagot. Lassú sétánál óvatosan ugyan terhelte a műtött lábát, de gyorsabb járásban már három lábon közlekedett. A bal oldali farizma enyhén le volt sorvadva, de az ízületi mozgáspályák szerencsére nem voltak beszűkülve.

Az állapotfelmérés után, felállítottam a személyre szabott terápiás tervet.

A legfőbb cél az volt, hogy a kutya térdízület körüli izmait, szalagjait megerősítsem, különös tekintettel a műtött bal lábra. Illetve, hogy az enyhén lesorvadt bal oldali farizmot visszaépítsem.

Egy rövid és egy hosszú távú terápiás tervet állítottam fel, melyet követve fokozatosan jutottunk el a kitűzött célunkig.

A rövidtávú cél az volt, hogy az ízületi mozgáspálya beszűkülés kialakulását megelőzzem, illetve az ízületi nedv termelődés serkentését elősegítsem a hátulsó végtagok tekintetében. Ennek érdekében speciális ízületi átmozgatást végeztem, melyet minden esetben detonizáló masszázs előzött meg, annak érdekében, hogy az állatot felkészítésem a következő fizioterápiás feladatra. Ezek után instabil eszközökön való tornát alkalmaztam. Melynek célja az ízületek körüli izmok, szalagok megerősítése anélkül, hogy magát az ízületeket megterhelnénk.

A hosszú távú cél az volt, hogy az instabil eszközökön való torna hosszát meg tudjam növelni, az eszközöket kiegészítve más eszközökkel. Majd járásiskolát alkalmaztam.

Ezeknél a feladatoknál a cél már a megerősített izmok tovább erősítése, a lesorvadt izmok visszaépítése. A járásiskola segítségével pedig – ami szlalomból, lépéshossz növelési feladatokból állt –, az érintett sérült hátsó végtag kíméléséből kialakult, esetleges járáshibákat lehet korrigálni.

Rodrigóval kicsit nehezebb dolgom volt, mint általában a kutyákkal szokott lenni, ugyanis őt nem lehetett semmivel motiválni (se jutalom falattal, sem játékkal). Ezért ki kellett találni olyan feladatokat, melyek segítségével végre tudtam hajtani a terápiát. Ettől függetlenül nagyon okosan megértette, hogy mit akarunk a Gazdájával és nagyon ügyesen dolgozott az eszközökön.

A tulajdonosnak megtanítottam az otthon elvégzendő feladatokat, melyet azokon a napokon kellett Rodival végeznie, amikor nem jöttek fizioterápiára. Ezeket a feladatokat be tudta építeni a kis kedvence minden napjaiba, így később – amikor a terápiát el lehetett hagyni – is tudják otthon végezni.