Kereszteződő szalagszakadás

A kutyák egyik leggyakoribb betegsége a térdízület elülső kereszt szalag szakadása.
Az elülső keresztező szalag feladata alapvetően, hogy stabilizálják a térdízületet. Maga a térdízület is két összetett ízületből adódik össze. Ezek az ízületek kapcsolják össze a combcsontot a szár csontjaival, illetve a patellával (térdkalács), mely a combcsont árkában siklik.
A szalagszakadás oka, hogy a térdkalács az ízületben nem stabil, néha vagy akár állandóan ficamos helyzetben van. Ekkor a kereszteződő szalagokra nagyobb erő hárul. Az instabilitás miatt, a térdízületet alkotó csontok (combcsont és a szár csontjai) ízületi felülete minden lépésnél előre-hátra szétcsúszik egymáshoz képest, mely egy idő után a szalag szakadását eredményezi. Kezeletlen esetben (műtét nélkül) ízületkárosodás, arthrosis alakulhat ki.

     Szalagszakadás kialakulhat kisebb-nagyobb balesetekből (pl. ugrás után a kutya rosszul érkezik a hátsó lábára, gödörbe lép, megcsúszik, stb), de az érintett csontok szögelésbeli hibái is okozhatják, illetve hajlamosíthat a túlsúly is.

     Amit a tulajdonos tapasztalhat, az a következő: kutyája néha sántít, szinte alig észrevehetően kíméli valamelyik hátsó lábát. Súlyosabb esetben bicegést, vagy a hátsó végtag teljes kímélését láthatjuk, melynek oka a fájdalom.

     Nagyon fontos, hogy a tünetek megjelenésekor ortopéd-szakállatorvoshoz vigyük kedvencünket!

A fizioterápiának a műtét utáni rehabilitációban van nagyon fontos szerepe:

  • fájdalomcsillapítás
  • izomerő növelése – a fájdalom és a műtét után a kutya kíméli az érintett végtagot, ezért izmai nagyon hamar lesorvadnak
  • ingermasszázs – kistestű kutyáknál gyakori, hogy a jól sikerült térdműtét ellenére sem használják a műtött lábukat, ezzel a módszerrel ösztönözhetjük, hogy mozgassa térdét
  • keringés serkentése
  • izomfeszülés oldása – a rendellenes járás miatt izomfeszülés alakul ki a többi végtagon
  • asszisztált állítással és mozgatással lehet a végtag megfelelő mozgását rögzíteni
  • gyógytorna – melyet a terápia végén alkalmazok annak érdekében, hogy az izomerőt és a mozgáskoordinációt fejlesszem.

Kezdőlaphttp://users.atw.hu/allatfizio/