Törések

A csont törése általában komoly erőbehatásnak köszönhetően jön létre, mint pl. autóbaleset, magasról való leesés.

     Megkülönböztetünk nyílt és zárt töréstípust.
Zárt törésről akkor beszélünk, ha a törött csont nem szakítja át a bőrfelületet.
Nyílt törés esetén a bőrfelület átszakad, a csontvége jól láthatóvá válik.

     Törés esetén az állat az érintett végtagot nem terheli. Duzzanat látható, illetve, hogy a sérült végtag helyzete megváltozik.

     Minden törésnek meg van a maga kezelési típusa, melyet az állatorvos fog eldönteni. Ilyenkor a szakorvos mérlegel, hogy melyik módszert válassza. Figyelembe véve a sérülés milyenségét, az állat életkorát, általános állapotát, a sérülés állapotát, mennyire mozgékony az állat, stb.
Beszélhetünk konzervatív és műtéti megoldásokról. Konzervatív kezelés pl. a speciális kötések, ketrecnyugalom, pihentetés.
Mind konzervatív, mind pedig a műtéti úton történő csonttörések állatorvosi beavatkozása után, nagyon óvatosan kell a fizioterápiás kezelésekbe belekezdeni. Ezért is nagyon fontos, hogy a fizioterapeuta rendszeresen kommunikáljon az állatorvossal!
Nagyon fontos az állatorvosi kezelések utáni rehabilitáció, ugyanis törési betegségek alakulhatnak ki.

     Törési betegségek:
A végtagtörést követően az állatok kímélni szokták a fájdalmas területet, nem szívesen terhelik a végtagot. Emiatt ízületi merevség alakul ki, mely az ízületi mozgáspálya beszűküléséhez vezet, az izmok sorvadásnak indulnak, mozgatás hiányába izomrövidülés jön létre, melyet nagyon nehéz visszafordítani, elhanyagolt esetben visszafordíthatatlan.

     A fizioterápiával segíteni tudunk:

  • fájdalomcsillapításban masszázzsal
  • izmok nyújtása – a kontraktúra (izomrövidülés) csökkentése érdekében, illetve azért, hogy a beszűkült ízületi mozgáspályát is javítani lehessen
  • asszisztált állítással és mozgatással lehet a végtag megfelelő mozgását rögzíteni
  • gyógytorna – izomerő és a mozgáskoordináció fejlesztése
  • járásiskola – helyes járás megtanítása

Kezdőlap