Lord

  Lord, 8 éves cane corso ivartalanított kan kutya. Állatvédők találtak rá az utcán. Akkor már látszódott rajta, hogy nagyobb baj lehet vele. Állatorvoshoz vitték, aki MRI-re küldte.

A vizsgálatok alapján kiderült Lordnak összetettebb problémái voltak, melyek a gerincet érintették: Spondylosis deformans (gerinccsogolyák egymással csontos kapcsolatot hoznak létre), Cauda Equina Compressio (röviden: ágyéki részen futó idegfonat nyomatódás alá kerülése), több helyen porckorongsérv.

  Lordot 2016 novemberében megműtötték. Az szakállatorvos az operáció után, fizioterápiás kezelést javasolt.

Amikor Lord állapotfelmérésre érkezett, hátát púposította, csapott farral és rogyasztott térdekkel, imbolyogva járt. Meggondolta a leülést és a lefekvést is. Nehezen kelt fel. lábai remegtek. Far-, és combizmai lesorvadtak. Hátsó végtagok ízületeinek mozgáspályái beszűkültek. Propriocepció (helyzetérzékelési reflex) késett. Sokat feküdt, nem volt kedve mozogni, játszani.

  A terápiás terv felállításakor a cél az volt, hogy a kutya járásán, testtartásán javítani tudjunk, izmait visszaépítsük, instabilitását megszüntessük.

A lesorvadt hátsó farizmok visszaépítése, propriocepció javítása, a hátsó testfél megerősítése, idegek ingerületbe hozása.

Természetesen a terápia során figyelembe kell venni a kutya életkorát is. Egy idősebb kutya rehabilitációja hosszadalmasabb lehet. Izmait nehezebben és nem olyan mértékben lehet visszaépíteni, mint fiatalabb társaiknál.

A rehabilitációt masszázzsal kezdem. A nyak-, és lapocka körüli izmok egy hátsó testfél gyengeség, bénulás esetén bekeményednek, kötötté válnak. Ennek oka, hogy a hátsó testfél felemeléséhez nagy erőre van szükség, mely áttevődik a mellső végtagokra, a kapcsolóövre, izmokra. Ez fájdalommal jár. Ezért detonizáló masszázst alkalmazok, hogy ezeket a csomókat, keménységeket oldani tudjam, ezáltal fájdalmat is tudok csillapítani.

A hátsó végtagok és kapcsolóöv izmaira azonban a tonizáló masszázst hívom segítségül, mert ezeket az izmokat erősíteni szeretném.

Mindezek után jöhet az ízületek átmozgatása, melynek lényege, hogy a beszűkült ízületi mozgáspályákat oldjuk. Ezen átmozgatásokkal az ízületi nedv termelődésében is tudunk segíteni.

Majd különböző reflex kiváltásokra alkalmas feladatokat végzünk, melyeknek fontos szerepe van az idegpályák beindításában, idegek regenerációjában, ízületi receptorok ingerületbe hozásában.

Mindezen feladatokat követik az asszisztált mozgatások: állásból leültetés, majd visszaállítás, később az ültetést követi a fektetés, és vissza.

Ezek után pedig szépen fokozatosan rátettem instabil eszközre. Lord esetében levegővel telt matracra és dynair-re. A matracon állítottam és sétáltattam. Ennek a feladatnak a lényege, hogy kizökkentsem instabilitásából az állatot, így kényszerítve arra, hogy használja azon végtagjait, melyeket kevésbé terhel. A „tüskés” párnának (dynair) kihasználva a „tüskés” részét, idegeket próbálunk ingerületbe hozni. A hátsó lábakkal ezen a párnán áll a kutya, mellsőkkel a matracon. Ezáltal a hátsó testfélre helyeztük a test súlyát, ezzel is kényszerítve, hogy használja gyenge végtagjait.

A levegővel telt eszközökön azért jó dolgoztatnunk egy állatot, mert ízületeit kíméljük, mindeközben mély izmait, gerinc menti izmait meg tudjuk erősíteni.

  Lord fizioterápiás kezelését 2017. január elején kezdtük meg. Rehabilitációra heti kétszer jár, a többi napon ideiglenes befogadója és önkéntes állatvédők segítenek Lord otthoni tornájában a megtanított feladatok alapján.

Három hét torna után Lord állapotában javulás jelentkezett. Már kevésbé púposít, imbolygó járása, lábremegése megszűnt. Eleinte csak az egyik hátsó lábát kezdte emelni vizeletürítéshez, most már váltott lábbal megy e tevékenysége. Egyre többet játszik és már hirtelen irányváltásokra is képes.

A terápiában a fokozatosság elvét betartva haladunk tovább. Még sok feladat áll előttünk, melyekről a későbbiekben itt olvashatnak.