Negra – autóbaleset okozta csonttörés

Negrát a fekete szépséget autó baleset érte, csípője eltört. Menhelyre került. De szerencsére akadt őrangyala egy idősebb házaspár személyében, akik örökbe fogadták őt. A kutyus szakállatorvoshoz került, aki a sérült csípő egyik oldalán combcsontfej resectiot (levágta a combcsont fejét) hajtott végre, a másik oldalit csavarozta. Negra nem szívesen terhelte bal hátsó lábát, inkább csak három lábon közlekedett. Ezért a műtétet végző szakorvos fizioterápiás kezelést javasolt.

A rehabilitációt az állapotfelmérés előzte meg, melyre felállítottam egy terápiás tervet. Mindig egy rövid és egy hosszú távú tervet állítok fel, ami mentén tudunk haladni.

A végtagtörést követően az állatok kímélni szokták a fájdalmas területet, nem szívesen terhelik a végtagot. Emiatt ízületi merevség alakul ki, mely az ízületi mozgáspálya beszűküléséhez vezet, az izmok sorvadásnak indulnak, mozgatás hiányába izomrövidülés jön létre, melyet nagyon nehéz visszafordítani, elhanyagolt esetben visszafordíthatatlan.

Ezért a terápia célja a beszűkült ízületi mozgáspályák oldása, a lesorvadt izmok visszaépítése volt. Meg kell tanítani a kutyának, hogy a kímélt lábát újból használja. A terápia során, a masszázson és a speciális ízület átmozgatásokon kívül, instabil eszközöket használtam. Az instabil eszközökön való torna lényege az volt, hogy az izomerőt növeljem. Mindeközben az ízületeket kíméljem. Ezekkel a feladatokkal a mozgáskoordinációt tudtam fejleszteni. A nem terhelt végtagot arra késztettem, hogy terhelve legyen. Később pedig a feladatokat szlalomozással és akadály átlépéssel egészítettem ki, melyek lényege, hogy a végtagokat egyenletes terhelésre kényszerítsem, megtanítsam az állatot ismét a szép járásra. A sántaság következményéből adódó túl kis lépéshosszt megnöveljem, korrigáljam.

Negra 4 hónappal a rehabilitáció megkezdte után, a terápia végéhez ért.Már négy lábon tud sétálni, szaladni.