Athos–műtétre való felkészítése (Short Ulna szindróma-UAP) –videóval

   Athos, a 9 éves mopsz esete kicsit bonyolult. A problémájának a neve: UAP, ami túlsúllyal társul.
UAP: párhuzamos csontfejlődési zavar. Még egész fiatal korban (16-20 hetes) egy pici csontocskának (az anconaeus csúcsának) a könyökcsonthoz kellene forrnia. Amennyiben ez nem történik meg, akkor beszélünk erről a csontfejlődési zavarról. Ennek oka, hogy a növekedés során a könyökön belül olyan feszültségek alakulnak ki, melyek mikro traumákat okoznak. Következménye lesz az, hogy az említett csontocska nem forr az ulnához, izolálódik.
Erre a problémára jött még a súlyfelesleg, aminek következtében az ízületek sokkal nagyobb terhelésnek lettek kitéve. Sántítani kezdett, fájdalmai voltak. Ennek következtében az érintett lábát kímélni kezdte, így az ízületi mozgáspálya kezdett beszűkülni. A súlyfelesleg miatt a légzése is nehezítetté vált, amit még tetőzött az allergiája.

  A szakállatorvos műtétet javasolt, melynek előfeltétele, a súlyveszteség.

  Az állapotfelmérés után felállítottam egy terápiás tervet. Megtanítottam a Tulajdonosnak, milyen feladatokat tudnak Athossal otthon végezni. Elég kötött rendszert kellett kialakítanunk, hogy eredményeket érhessünk el. Ugyanis Athos Gazdája bármivel is próbálkozott sikert nem ért el a fogyás terén. Így abban maradtunk, hogy heti két alkalommal részesül kis kedvence fizioterápiás kezelésben, a többi napon Ő foglalkozik kutyájával két-háromszori gyógytornát beépítve mindennapjaikba.
Emellett ki kellett számolnunk, hogy mennyi lehet a kutya napi adagja, amit elfogyaszthat, ebbe beleértve a jutalomfalatot is, ami az ő esetében főtt sárgarépa volt.

 A fizioterápiával igyekeztem a fájdalmat csillapítani, az ízületek mozgáspályájának szűkületén speciális kimozgatási technikával nyitni. Az érintett ízületet orvosi utasításra nem mozgattam! Mindezek után instabil talajra téve – mely levegővel telt matrac segítségével történt -, mozgatni kezdtük a fokozatosság elvét betartva. A matracon való tornának a lényege az ő esetében az volt, hogy rendszeresen mozgatni tudtuk anélkül, hogy ízületit megterheltük volna. Mindeközben izmait és szalagjait is erősítettük.

  Nagy örömünkre nem csak a súlya kezdett csökkenni Athosnak, de könnyebben kezdett mozogni, fájdalmai csökkentek, jobban bírta a sétákat. A súlyveszteség miatt a légzése is javult.
Egy-másfél hónap alatt az előírt 3 kg mínuszból már teljesítettünk 1,4 kg-ot.
Mindez nem jöhetett volna létre a Gazdi kitartó és következetes munkája nélkül!
Athos pedig egy igazán jó fej kutya, akivel könnyű dolgozni. Jól elfogadta a jutalomfalatot és jól viselte az étkezési szokásainak változtatását is!

  A Tulajdonossal abban maradtunk – mivel lehetőségei végesek -, hogy folytatja továbbra is a gyakorlatokat, Athos pedig kéthetente részesül fizioterápiás kezelésben.

  A műtét után pedig a rehabilitációval folytatjuk.