SPORT-, ÉS MUNKAKUTYÁK ÁTMOZGATÁSA

Szerencsére sokan viszik kedvencüket kutyaiskolába, különböző kutyasportokra, ami nagyon jó dolog. Hiszen kedvenceinknek is szükségük van a társaságra, a testi és szellemi aktivitásra, a különböző szabályokra és a következetességre.

  De, hogy kapcsolódik a sport-, és munkakutyákhoz a fizioterápia?

Az embereknél, a sportolók esetében nagy hangsúlyt fektetnek a bemelegítésre, majd az edzést, vagy versenyt követő nyújtásra, masszázstechnikákra, rehabilitációra. Ezek a feladatok, a sport elkerülhetetlen részét képezik. Ezen kiegészítő feladatokkal tudják a sportsérüléseket elkerülni, kialakulását csökkenteni.

Amíg a lovassportban természetes, hogy minden lovat bemelegítenek a gyakorlás, vagy a verseny előtt, addig a sportkutyákat gyakran az autóból, vagy a boxból rögtön a pályára vezetik fel.

Lényegében mindegy melyik sportágban gyakorolunk a kutyával, ezek az állatok jelentős terhelésnek vannak kitéve. Így a bemelegítő átmozgatás elkerülhetetlen. A tréning előtt a kutya izomzatát is be kell melegíteni. Hiánya sérülésekhez vezethet. A sérülések elkerülése érdekében nem csak a bemelegítés fontos, hanem az erősítés is. Az izmok bemelegítése, megerősítése a sport-, és munkakutyák esetében különösen ajánlott, hiszen ez által, az izmok, szalagok, inak sérülése, különböző porcleválások nagymértékben megelőzhetőek, illetve az esély arra, hogy ezek bekövetkezzenek, csökkenthetőek.

Mivel több féle kutyasport létezik, így mindegyik más-más izomzatot vesz jobban igénybe. Ennek megfelelően érdemes a bemelegítéseket is végezni.

Ahhoz, hogy a kutya előre tudjon haladni, a hátulsó testfél felel, hiszen a testet előrefelé tolja.  A mellső végtagnak csak támasztó feladata van. A gyors vágta, az akadályátugrás, vagy mászás a ferdepalánkon mind a hátulsó testfél izmait veszik igénybe. Szlalomozásnál a gerinc menti izmok dolgoznak, mely kiegészül a test oldalirányú begörbülésével. Vágtázás során a kutyák háta begörbül, szintén a gerinc menti izmok kerülnek terhelés alá. Az őrző-védő gyakorlatok során pedig még összetettebb a dolog, hiszen ott már nem csak a gerinc menti-, és a hátulsó testfél izomzata, hanem a nyak-, és a vállöv izomzata is nagy terhelésnek van kitéve.

  A fizioterápia célja a megelőzés. A sport-, és munkakutyák esetében a bemelegítés mellett, érdemes az erőnlétet, állóképességet fejleszteni. A mélyizmokat, az ízület közeli izmokat megerősíteni, ez utóbbi által az ízület nagyobb stabilitását tudjuk elérni. A különböző – a fizioterápiában alkalmazott aktív torna során használt – feladatok segítségével az esetleges sérülések jobban megelőzhetővé válnak. Az eszközökkel célzott területeket tudunk erősíteni, miközben az ízületeket nem terheljük.