Morzsa – “tacskóbénulás”

Morzsa 6 éves tacsi fiú, Németországban él.

Gazdái arra lettek figyelmesek, hogy kedvencüknek nincs kedve annyit mozogni, egyre kevesebbet sétál. 1 héten belül hazahozták Magyarországra. Ekkor már nem tudta használni hátsó lábait. Megműtötték. A szakállatorvos az operáció után 2-3 nappal már javasolta a fizioterápia megkezdését.

Morzsa rehabilitációját egy állapotfelméréssel kezdtem, melyre felépítettem a rászabott terápiás tervet. Mivel a kutyus a hátsó lábait nem tudta használni, így minden erőkifejtés a mellső végtagokra tevődött át. Így a nyaki izmok görcsösek, a lapocka izmai kötöttek voltak. A mozgás hiánya miatt a farizmok sorvadásnak indultak. A gerincoszlopon enyhe púposítást lehetett észlelni. A bénulás miatt a hátsó végtagok helyzetérzékelési reflexe (propriocepció) kiesett. Azonban a mélyfájdalom érzete megtartott. A hátsó végtagoknál passzív kimozgatást alkalmaztam, hogy elkerüljük az ízületi mozgáspályák beszűkülését. Ingermasszázzsal igyekeztem elérni, hogy a kiesett reflexeket vissza tudjam állítani, ezáltal a nem használt ízületeket ismét mozgásra kényszerítsem. Nyújtottuk a hátsó lábak izmait, nehogy véletlen megrövidüljenek. A kötött, görcsös izmokat lazító masszázzsal oldottam fel. Erre azért volt szükség, mert a rendellenes mozgás miatt az egészséges végtagokon izomfeszülések alakultak ki. Morzsa rehabilitációjának megkezdése után, gyorsan javult. Az operáció és a varratszedés között 14 napnak kellett eltelnie. Mire varratszedésre került sor, addigra Morzsa sétálgatott. Járása ugyan még enyhén ataxiás (imbolygó) volt, de szinte nyoma sem volt a bénulásnak. Egyre jobban fejlődött, erősödött. Instabil eszközökön tornáztattam, hogy koordinációján javítsak, izmait megerősítsem.

Morzsánál 4 helyen találtak porckorong problémát. Ezekből egy volt olyan állapotban, hogy műtétet igényelt. A másik három boltosulást fizioterápiával igyekszünk helyrehozni. Célunk, hogy minél kisebb esélyt adjunk egy újból kialakuló sérvesedésnek.

Morzsa gazdáinak (illetve itthon a rokonoknak, akik segítettek ebben a gyógyulásban) különböző feladatokat tanítottam meg, melyet otthon kell végezniük a terápia részeként.

Négy hét telt rehabilitációval, Morzsa nagyon szépen fejlődött, így visszautazhatott Gazdáihoz Németországba. A további erősödést, már otthon szeretett Gazdái körében folytatja.