Fifi

   Fifi 10 éves kisspicc mind két térdét korábban (2013.) pár hónap különbséggel megműtötték, mivel patellái ficamodtak. A műtétek jól sikerültek, panaszai nem voltak.

Majd gazdái 2016 nyarán arra lettek figyelmesek, hogy kis kedvencük néha felrántja séta közben bal hátsó lábát és időnkét hátrakap ezen lábához.

Elvitték szakállatorvoshoz – aki korábban műtötte Fifi térdeit –, aki a vizsgálatok mellett röntgenfelvételt is készített, kiderült a kutya bal térdkalácsa ismételten ficamítható.

     Fifinek, nem csak a térdízületével volt problémája, hanem a túlsúlyával is.

A szakállatorvos egyenlőre fizioterápiás kezelést írt elő, remélve, hogy a műtét elkerülhető.

     Miután Fifi Gazdái felkerestek, elvégeztem az állapotfelmérést.

Az ízületi mozgáspályák szerencsére nem voltak beszűkülve, ez köszönhető annak is, hogy Gazdái időben szakemberhez vitték kedvencüket. A bal oldali farizma enyhén lesorvadt.

Az állapotfelmérés után, felállítottam a személyre szabott terápiás tervet.

A legfőbb cél az volt, hogy a kutya térdízület körüli izmait, szalagjait megerősítsük, különös tekintettel az érintett bal lábra, ezáltal megpróbálni elkerülni a műtétet. Illetve, hogy az enyhén lesorvadt bal hátsó farizmot visszaépítsük.

Egy rövid és egy hosszú távú terápiás tervet állítottam fel, melyet követve szép fokozatosan jutottunk el a kitűzött célunkig.

     A rövidtávú célunk az volt, hogy az ízületi mozgáspálya beszűkülés kialakulását megelőzzük, illetve az ízületi nedv termelődés serkentését elősegítsük a hátulsó végtagok tekintetében. Ennek érdekében speciális ízületi átmozgatást végeztem, melyet minden esetben detonizáló masszázs előzött meg, annak érdekében, hogy az állatot felkészítésem a következő fizioterápiás feladatra. Ezek után instabil eszközökön való tornát alkalmaztam. Melynek célja az ízületek körüli izmok, szalagok megerősítése anélkül, hogy magát az ízületeket megterhelnénk.

     A hosszú távú célunk pedig az volt, hogy az instabil eszközökön való torna hosszát meg tudjuk növelni, az eszközöket kiegészítve más eszközökkel. Majd járásiskolát alkalmaztunk.

Ezeknél a feladatoknál a cél már a megerősített izmok tovább erősítése, a lesorvadt izmok visszaépítése. A járásiskola segítségével pedig – ami szlalomból, lépéshossz növelési feladatokból állt –, az érintett sérült hátsó végtag kíméléséből kialakult, esetleges járáshibákat lehet korrigálni.

Mindezek mellett gondolnunk kellett a kutya fogyókúrájára is. Speciális étrendet alakítottunk ki, beállítottuk a meghatározott táplálék mennyiséget, a kívánt testsúly elérése érdekében.

A tulajdonosnak megtanítottam az otthon elvégzendő feladatokat, melyet azokon a napokon kellett Fifivel végeznie, amikor nem jöttek fizioterápiára. Ezeket a feladatokat be tudták építeni a kis kedvencük minden napjaiba, így később – amikor a terápiát el lehetett hagyni – is tudják otthon csinálni.

     A terápia az Ő esetükben 4 hét volt. A Tulajdonosok heti kétszer jöttek fizioterápiára.

Kis kedvencük a terápia során egyre élénkebb lett, egyre többet tudott sétálni, elkezdte leadni a súlyfelesleget és a súlyát szépen meg is tartotta. Bal hátsó lábát már nem kapta fel, nem kapott hátra sem.