Bella

Bella a másfél éves golden retriever kutyalányt Gazdái állatorvosi javaslatra hozták hozzám.

Bella diszplázia szűrésen esett át, melynek eredménye kétoldali közepes súlyosságú csípőízületi diszplázia lett.

  Az állapotfelmérés során különösebb elváltozásokat nem észleltem. Sántaságnak jelét nem mutatta sem sétánál, sem ügetésben. Vágtában azonban a csípőízületi diszpláziára jellemző nyúlszerű ugrás láthatóvá vált. Fájdalmai nem voltak.

A terápia célja ebben az esetben az izom rugalmasságának és körméretének fenntartása, a csípő kimozgatása. Az izmok letapadásának, merevedésének a megelőzése. Későbbiekben pedig az arthrosis megelőzésén van a hangsúly.

A terápiákat masszázzsal indítottam, hogy felkészítsem a kutyát a következő feladatra. Majd az ízületek speciális átmozgatásával folytattam, mely az ízületi nedv termelődésének serkentésében segít, illetve az ízületi mozgáspálya beszűkülés kialakulásának megelőzésére alkalmaztam.

Ezek után instabil eszközökön tornáztattam az izmok, szalagok megerősítése érdekében. A torna időtartamát fokozatosan emeltük. Így fokozatosan tudtuk a mély-, és felületes izmokat megerősíteni.

A Tulajdonossal és kedvencével heti kétszer találkoztam, a hét többi napján a Gazdi foglalkozott kutyájával a megtanított feladatok alapján. A terápia vége felé heti egy, majd kéthetente egy alkalomra csökkentettük a terápiákat.

A megtanítottak alapján a Tulajdonos be tudta építeni kedvence minden napjaiba a tornát, így esélyt adva a csípőízületi diszplázia okozta problémák okozta problémák kitolására.

  Az ilyen mértékű diszplázia műtétet igényel. Véleményem szerint azonban nem mindegy, milyen állapotban kerül egy állat a műtőasztalra. Egy erős, felkészített izomzattal, egy ismert és megszokott terápiával és minden napos tornával gyorsabb lehet az operáció utáni rehabilitáció is. A kutyák izomzata mozgás hiányára – melyet esetünkben egy diszplázia műtét utáni pihentetés követ – gyorsan lesorvadnak. Nem mindegy, hogy mekkora tömegű izomzatot veszít egy állat és mennyi izomzat az, melyet egy rehabilitáció során vissza kell építeni.