IDŐS KORBAN KIALAKULÓ MOZGÁSSZERVI PROBLÉMÁK NÉGYLÁBÚ KEDVENCEINKNÉL

Hogyan tudunk segíteni idősödő kutyánk, macskánk mozgásszervi problémáin?

  Ahogyan nálunk, embereknél, úgy a kedvenceinknél is a kor előrehaladtával egyre inkább megjelennek az időskori problémák. Ezért érdemes őket idősödő korukban évente egyszer szűrővizsgálatra elvinni állatorvoshoz.

De mi is az idősödő kor? A kisebb testű állatok életkora hosszabb, a nagyobb testűeké rövidebb. Így a kisebb testűeket (ide értve a macskákat is) 9-10 évesen, a nagyobbakat 8-9 évesen érdemes egy-egy kivizsgálásra elvinni.

Milyen problémák alakulhatnak ki?

A kor előrehaladtával ízületi problémák jelennek meg: az ízületi nedv termelődése csökken, ezáltal az ízületek kopása megkezdődik. Mely egy idő után fájdalommal jár. Az időskori ízületi gyulladás (arthrosis) kialakulása az egyik leggyakoribb probléma. De meg kell említeni az időskori displasiát is.

Hogyan vehetjük észre, hogy kedvencünknek időskori mozgásszervi panaszai vannak?

A kutya nem szól, hogy fájdalmai vannak, de ha odafigyelünk, észlelhetünk apró jeleket, melyből következtethetünk a fájdalomra. Ilyen pl., hogy fekvésből nehezen kell fel. Először a mellső lábaival feltolja magát ülésbe, majd meggondolja a felállást. Kicsit sántikálva indul meg, majd kis idő múlva bemelegszenek az ízületek és a sántítás elmúlik. Már nem játszik annyit, mint korábban. Sokkal többet pihen. Kevesebbet és lassabban sétál.

Hogyan változik a viselkedése az idősödő kedvencünknek?

Fontos türelemmel lenni iránta, hiszen ő sokkal gyorsabban öregszik, mint mi emberek. Már nem tud mindent úgy csinálni, mint fiatalabb korában. Morcosabbá válik. Amit korábban szívesen csinált, ahhoz nem biztos, hogy már van kedve. Kimutatja, ha valami nem tetszik neki. Oda morog, esetleg jelzés értékűen odakap.

Milyen lehetőségeink vannak, hogy idős kedvencünk életét meghosszabbítsuk, életminőségén javítsunk?

  1. Elfogadjuk, hogy öregszik és lassul, így pl. a sétáknál hagyjuk, hogy a saját tempójában haladjon. Nem sürgetjük. Ne akarjunk vele úgy játszani, labdázni, mint fiatalabb korában. Mivel kevesebbet mozog, így az emésztése is lelassul. Adjunk jó minőségű időskori kutyatápot. Érdemes két részletben elosztani a napi mennyiséget. Az időskor a nyak és a váll fájdalmát is magukkal vonhatják, már ne a földre tegyük le a kutyatálat, inkább emeljük meg egy kicsit, így könnyebben tud enni, inni.
  2. Sokat segíthet a fizioterápia, illetve a fizioterapeuta által a Gazdinak megtanított, otthon végezhető faladatok. Egy idősödő állatnál nem csak a testi, de a szellemi leépülést is ki tudjuk tolni azáltal, hogy számára érdekes feladatokat végeztetünk vele. Az ízületek átmozgatásával és a tornákkal tudunk segíteni a fájdalom csillapításában, az ízületi nedv termelődés serkentésében, az ízületi mozgáspálya beszűkülésének megakadályozásában, az izmok sorvadásának késleltetésében, az izmok körméretének fokozásában. Mindezt úgy tudjuk megtenni, hogy az ízületeket kíméljük, nem terheljük.
  3. Léteznek nagyon jó ízületvédő készítmények, melyekkel segíthetünk, akár a fizioterápia mellett is. Amennyiben nagyobb fájdalmai vannak az állatnak, úgy fájdalomcsillapító adásával is csökkenthetjük e kellemetlen tünetet. Fontos, mindenképp az állatorvosi konzultáció!