Nico, a porckorongsérvvel operált kutya, műtét utáni rehabilitációja

Amint azt az előző leírásban olvashatták, Nicot fizioterápiás kezeléssel készítettem fel a műtétre.
A műtétet augusztus 4-én a Makói Kisállat Ambulancián Sebő Ottó Doktor úr végezte el. A műtét jól sikerült. Ahogyan minden ilyen típusú beavatkozáskor, ennél az esetnél is a Tulajdonosokat a Doktor úr felkészítette, hogy napok-hetek, mire a kutya lábra tud állni.
Azonban Nico a műtétet követő 6. órában lábra állt és tett pár lépést. Természetesen ennek mindannyian nagyon örültünk!

  A rehabilitációt ismételten egy állapotfelméréssel kezdtem meg. Újból felállítottam egy rövid és egy hosszú távú terápiás tervet.
Állapotfelméréskor instabilitást tapasztaltam. Az eddigi bal hátsó láb kevésbé terhelése megszűnt, most a jobb hátsót kímélte inkább. Propriocepció (helyzetérzékelési reflex) romlását észleltem.

Megmértem a farizmok körméretét műtét előtt és után is:

műtét  előtt    

→ bal hátsó 37 cm
→ jobb hátsó 40 cm

A bal hátsó farizom mérete csökkent,  az is csak 1 cm-t!

műtét után

→ bal hátsó 36 cm
→ jobb hátsó 40 cm

  Ezt nagyon jó eredmény, ugyanis a műtét előtt az izmokat amennyire csak lehetett visszaépítettük, megerősítettük, így volt miből csökkennie. Az, hogy csak minimális lett az izomcsökkenés, a műtét előtti fizioterápiás kezelésnek köszönhető. Hiszen nem mindegy, hogy egy lesorvadt izomzattal megműtött kutyát kezdünk el rehabilitálni, vagy egy műtétre felkészített szervezettel állunk szemben. Az állat felépülésének gyorsasága szempontjából ez igen fontos tényező, ugyanis az izom 1-2 hét alatt jelentősen le tud sorvadni. A sorvadt izmok, ha csonton fekszenek, mint jelen esetben a farizmok, hajlamosak letapadni, majd megrövidülni. A megrövidülés (kontraktúra) egy visszafordíthatatlan, vagy csak nagyon nehezen visszafordítható folyamat. Ezt mindenképpen meg kell előzni. A mi esetünkben szerencsére ettől nem kellett tartani.

  Niconál a terápia a hegmasszázsból, detonizáló és tonizáló masszázsból, passzív kimozgatásból és instabil talajon való tornából állt. Továbbra is heti két alkalommal járok a kutyushoz, a többi napokon a Tulajdonos foglalkozik kedvencével.

Eredmények, amelyeket eddig elértünk:
♦  a műtét utáni propriocepció romlás teljesen megszűnt,
♦  instabil járása nagymértékben javult,
♦  hát-és farizmokat megerősítettük,
♦  egyik lábát sem húzza fel járás közben.

  Annak érdekében, hogy a járásképét tökéletesítsük, járásiskolát alkalmazok nála. A járásiskola az ő esetében a szlalomozást, akadályok átlépését jelenti.

  Meg kell említenem, hogy Niconál hidegfrontra való érzékenység alakult ki, mely a műtét után is megmaradt. Ilyenkor az érintett gerincszakaszon enyhe púposítás látható, illetve a mozgásán enyhe instabilitás észlelhető.
A kezelés még tart. A feladatokat Nico nagyon szereti, játéknak él meg minden egyes pillanatot.

  Nico még másik két kutyussal él együtt, akikkel most már “önfeledten” játszhat, szaladgálhat.
A boldogságot látni Nico és a Gazdái arcán, felbecsülhetetlen érzés!