Tappancs, 10 hónapos labrador

Tappanccsal a 10 hónapos labrador fiúval, állatorvosi vizsgálat után kerestek fel Gazdái. Tappancsnál kétoldali csípő diszpláziát állapítottak meg.

Tapi, a csupa szív kutya fiú Gazdái, arról számoltak be, hogy kedvencük nem volt olyan játékos, mint kortársai, ha játszott is hamar kifáradt. Nem nagyon szaladgált, mindig szomorú volt. Már kölyökként sem volt aktív. Ha felállt, akkor nyüszögött. Nem tudott egészséges kutyapózban feküdni, „behúzott térdekkel”. Soha nem feküdt „békapózban” és a fülét sem tudta megvakarni. Nem tudott két mellső lábaival felkapaszkodni sehová (felugrani), mert nem tudta terhelni a hátsó lábait. Hátsó lábai nagyon gyengék voltak. Far-, és combizmai le voltak sorvadva, térdei befelé bicsaklottak – „X”-járása volt.

Az állapotfelmérés után felállítottam a rövid és a hosszú távú terápiás tervet. A célom az volt, hogy amennyire lehet, megerősítsem a csípő körüli izmait, far-, és combizmait, egy lehetséges műtétre felkészítsem.

A terápiákat masszázzsal indítottam, hogy felkészítsem a kutyát a következő feladatra. Majd az ízületek speciális átmozgatásával folytattam, mely az ízületi nedv termelődésének serkentésében segít, illetve az ízületi mozgáspálya beszűkülés kialakulásának megelőzésére alkalmaztam.

Ezek után instabil eszközökön tornáztattam az izmok, szalagok megerősítése érdekében. A torna időtartamát fokozatosan emeltük. Így fokozatosan tudtuk a mély-, és felületes izmokat megerősíteni.

Tappancs a vártnál sokkal jobban reagált a fizioterápiára. Gazdái terápiáról-terápiára egyre jobb hírekkel számoltak be. Tapi egyre aktívabb lett, egyre többet játszott labrador társával. Étvágya megjavult, már nem sírt a felállásoknál. Elkezdett rosszalkodni és bepótolni a kimaradt csínytevéseit, amit kölyökként minden Gazdinak át kellene élnie a négylábú kutyagyerekkel.

Ezután egyre nagyobb terpeszben tudott állni, térdei már nem értek össze. Majd egyszer csak elkezdte a fülét is vakarni, először csak az egyik hátsó lábával, majd később a másikkal is.

Ezt követően sikerült neki otthon felugrania úgy, hogy a hátsó lábain volt a súlypontja.

Ülésből egyre könnyedebben tudott már felállni. Majd 6-8 hét fizioterápiás kezelést követően Tapit elvitték társával kirándulni, már tudta a tempót tartani az egészséges labradorral, nem fáradt el. Végül már nyújtózkodni is tudott, mint egy egészséges kutya.

Tappancs 10 hétig járt fizioterápiára heti kétszer, emellett a Gazdái minden nap otthon foglalkoztak vele az általam megtanított feladatok alapján.

Tappancs egy igazán boldog és játékos kutyává fejlődött. Nagyon büszke vagyok rá és Tulajdonosaira egyaránt!

Nagy valószínűséggel Tapi csípőjét műteni kell majd, véleményem szerint azonban nem mindegy, milyen állapotban kerül egy állat a műtőasztalra. Egy erős, felkészített izomzattal, egy ismert és megszokott terápiával és minden napos tornával gyorsabb lehet az operáció utáni rehabilitáció is. A kutyák izomzata mozgás hiányára – melyet esetünkben egy diszplázia műtét utáni pihentetés követ – gyorsan lesorvadnak. Nem mindegy, hogy mekkora tömegű izomzatot veszít egy állat és mennyi izomzat az, melyet egy rehabilitáció során vissza kell építeni.